Οι νέες αφίξεις των νοτίων που ξεχωρίσαμε τον Ιούλιο
Αυτές είναι οι νέες αφίξεις τον νοτίων που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον τον τελευταίο μήνα και πιστεύουμε αξίζουν και τη δική σου προσοχή.
- 01/08/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Νέα εστιατόρια, καφέ και bars κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους στον γαστρονομικό χάρτη των νοτίων, χαρίζοντάς μας όλο και περισσότερες επιλογές για τις εξόδους μας.
Τον τελευταίο μήνα, ξεχωρίσαμε αρκετές νέες αφίξεις στα νότια, που μας κίνησαν το ενδιαφέρον και που θέλουμε σύντομα να επισκεφτούμε για να δοκιμάσουμε τις γεύσεις και τα πιάτα τους.
Πρώτο spot το νέο wine bar της Βουλιαγμένης που ακούει στο όνομα Monroe και είναι το αδερφάκι ή ακόμα καλύτερα ο απόγονος της γνωστής ταβέρνας του Λουιζίδη, η οποία λειτουργεί εδώ και περίπου 60 χρόνια στην περιοχή. Το Monroe άνοιξε περίπου στα μέσα Μαΐου και θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ένα speakeasy wine bar, εάν δεν ήταν στον πρώτο όροφο του εστιατορίου, με μία υπέροχη βεράντα όπου θα απολαύσεις μοναδικές καλοκαιρινές εξόδους. Διαθέτει μια ενημερωμένη λίστα με 56 προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες κρασιού (οι 52 προέρχονται από ελληνικούς αμπελώνες από όλη τη χώρα, ενώ οι υπόλοιπες από τη Γαλλία και την Ιταλία), αλλά και πιάτα προσανατολισμένα στη μεσογειακή κουζίνα που δεν θα σε αφήσουν παραπονεμένο.
Στη Γλυφάδα τώρα, συναντάμε τρεις νέες αφίξεις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους. Θα ξεκινήσουμε με το Monk, ένα gastrobar που δίνει έμφαση στα εξαιρετικά ψησίματα και έχει μια αδυναμία στην μπίρα και το κρασί. Εδώ τον πρώτο ρόλο έχει η φωτιά, ενώ οι σεφ Προκόπης Κουρής -που είναι και συνιδιοκτήτης του Monk- και Αριστοτέλης Ζέρβας φροντίζουν στα πιάτα τους να μπαίνουν αυστηρά επιλεγμένα και ποιοτικά υλικά, όπως premium κοπές κρέατος, εκλεκτά θαλασσινά και φρέσκα λαχανικά. Παράλληλα, θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία σε μπίρες σε μπουκάλι, κάποιες μάλιστα δύσκολα θα τις συναντήσεις σε κάρτα εστιατορίου, καθώς και 14 επιλογές σε draft με την γκάμα τους να περιλαμβάνει μερικές από τις ποιοτικότερες ετικέτες της αγοράς. Τέλος, θα βρεις και μια ενδιαφέρουσα wine list που έχει επιμεληθεί ο sommelier Γιώργος Λούκας.
Σειρά έχει το Olive Restaurant, που άνοιξε πρόσφατα στο πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας Dusit στην Ελλάδα, στην περιοχή της Γλυφάδας. Το εστιατόριο βρίσκεται στον 5ο όροφο του ξενοδοχείου, προσφέρει μια μαγευτική θέα στη θάλασσα, έναν χώρο που βασίζεται στο ξύλινο στοιχείο και θυμίζει deck πολυτελούς σκάφους, με χαρακτηριστικό στοιχείο την πισίνα υπερχείλισης, αλλά και ένα ποικίλο μενού. Ο κατάλογος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σεβίτσε στον πάγο, ροφό φρικασέ και κακαβιά, ενώ δεν λείπουν και πιάτα για τους meat-lovers. Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε πως η κάβα του εστιατορίου διαθέτει γύρω στις 150 ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.
Όσο για την τρίτη και τελευταία νέα άφιξη της Γλυφάδας, να σου πούμε πως πρόκειται για ένα στέκι αφιερωμένο στους λάτρεις των 80s και 90s. Ο λόγος για το Groovy Moods, που θυμίζει αγαπημένες αυθεντικές εποχές, κάνοντας τη δική του επανάσταση στην απίστευτα γρήγορη καθημερινότητά μας. Ανοικτό από το πρωί μέχρι το βράδυ, το Groovy Moods είναι το all day place για τον πρωινό καφέ, το κρασάκι ή την μπίρα, ακόμα και το βραδινό ποτάκι που θέλεις να απολαύσεις σε ένα σκηνικό άκρως οικείο και φιλικό. Εδώ, θα μπορείς να χαζεύεις με τις ώρες την εντυπωσιακή ταπετσαρία που είναι ουσιαστικά ένα τεράστιο κολάζ με περισσότερες από 200 εικόνες που αφορούν τη μουσική, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και ολόκληρο το lifestyle εκείνης της εποχής.
Συνεχίζοντας με τη Νέα Σμύρνη, να σου πούμε ότι αρκετά πρόσφατα άνοιξε στα σύνορά της με τον Νέο Κόσμο ένα νέο εστιατόριο, η Χονολουλού. Πρόκειται για ένα γωνιακό cozy spot με ιδιαίτερο εσωτερικό χώρο -απλό αλλά φινετσάτο (με κάπως ρετρό vibes)- και τραπεζάκια να απλώνονται στο πεζοδρόμιο έξω ώστε αυτή την περίοδο να απολαμβάνεις τις καλοκαιρινές βραδιές. Η κουζίνα επικεντρώνεται στις ελληνικές γεύσεις, με τον κατάλογο να διαθέτει επιλογές σε σαλάτες, ορεκτικά και κυρίως πιάτα, ενώ η εμπειρία ολοκληρώνεται με μια δροσερή μπίρα (θα βρεις βαρελίσια και 6-7 ετικέτες) ή ένα ποτήρι κρασί. Η μουσική στο background παίζει σε χαλαρούς, τζαζ ρυθμούς.
Στη Βούλα ξεκίνησε τη λειτουργία του το The C – The Sea, το νέο premium beach bar restaurant εντός του glamping της Βούλας. Με ένα ιδιαίτερο concept που συνδυάζει έναν χώρο που θυμίζει εξωτικό προορισμό, με έντονη βλάστηση και γενικότερα το στοιχείο της φύσης, μουσική, φαγητό και ποτό, γίνεται προορισμός για το καλοκαίρι στην πόλη. Στην παραλία έχουν στηθεί αναπαυτικές ξαπλώστρες και sunbeds, ενώ πιο ψηλά υπάρχουν τραπέζια όπου θα μπορείς να απολαύσεις τα πιάτα του εστιατορίου. Παράλληλα, το bar τους ειδικεύεται στο ροζέ κρασί, με τις ετικέτες να έχουν επιλεχθεί προσεκτικά, ενώ στον κατάλογο υπάρχουν και cocktails.
Ακόμη, στη Βούλα άνοιξε και το Green Spot, στο οποίο όπως καταλαβαίνεις θα βρεις healthy επιλογές για κάθε ώρα της ημέρας. Από σαλάτες και energy bowls, μέχρι wraps, μπάρες δημητριακών και ροφήματα. Αξίζει να γνωρίζεις ότι στο Green Spot χρησιμοποιούνται φρέσκα, βιολογικά και υψηλής ποιότητας farm-to-table φρούτα και λαχανικά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη PISCIS (@piscismikrolimano)
Αν πάλι ο δρόμος σου σε φέρει στο Μικρολίμανο, θα βρεις το Piscis, το νέο εστιατόριο της περιοχής που απευθύνεται στους απανταχού ψαροφαγάδες. Βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, πάνω στη θάλασσα και με θέα το λιμάνι, με τα τραπέζια να απλώνονται στο πεζοδρόμιο, απ’ όπου μπορείς να χαζεύεις την περαντζάδα δίπλα στις ψαρόβαρκες και τα σκάφη. Στο μενού του εστιατορίου, το οποίο έρχεται να ενισχύσει τη φήμη του Πειραιά ως ψαροφαγικό στέκι, συναντάμε αποκλειστικά (τι άλλο;) θαλασσινές σπεσιαλιτέ. Το εστιατόριο αποτελεί συνεργασία του σεφ Παναγιώτη Γιακαλή (τον οποίο είχαμε συνδέσει εδώ στα νότια με το ξενοδοχείο Margi της Βουλιαγμένης) με τον συνεργάτη του σε διάφορα πρότζεκτ, Πέτρο Φωτείνη και τον ιδιοκτήτη του μυκονιάτικου Koursaros, Μανώλη Μαυριδάκη.
Βγαίνοντας λίγο από τα όρια της πόλης, στη βόλτα μας προς τις παραλίες της Αττικής (με κατεύθυνση προς Σούνιο) σου έχουμε μια ιδανική λύση για ένα δροσερό pit stop. Στην αρχή της Λεωφόρου Σαρωνίδας άνοιξε πολύ πρόσφατα το Allora, που προσφέρει χειροποίητο gelato, αλλά και brunch, σε ένα ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο που μόνο gelateria δεν θυμίζει. Στο εργαστήριό τους φτιάχνουν περί τις 30 διαφορετικές γεύσεις, που εναλλάσσονται στη μεγάλη βιτρίνα του καταστήματος και σε προ(σ)καλούν να τις ανακαλύψεις.