Οι νέες αφίξεις για φαγητό στα Νότια που ξεχωρίσαμε τον Οκτώβριο
Τέσσερα εντελώς διαφορετικά spots με έναν κοινό παρανομαστή: Μας κάνουν να θέλουμε να εξερευνήσουμε τις προτάσεις τους asap.
- 01/11/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Νέα εστιατόρια, καφέ και bars κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους στον γαστρονομικό χάρτη των νοτίων, χαρίζοντάς μας όλο και περισσότερες επιλογές για τις εξόδους μας. Επιλέγουμε τις νέες αφίξεις που ξεχωρίσαμε τον τελευταίο μήνα.
Στην καρδιά της Γλυφάδας, επί της Ζησιμοπούλου στον αριθμό 7, μεταφέρθηκε πρόσφατα η Dagkana, το εστιατόριο που είχε ανοίξει στην περιοχή του Ζωγράφου και έγινε viral από την πρώτη μέρα λειτουργίας του χάρη στο ιδιαίτερο concept του. Και αυτό γιατί στη Dagkana έχεις την επιλογή να πάρεις για τη μέση με την παρέα σου την περιβόητη σακούλα θαλασσινών, που σερβίρεται πάνω στο τραπέζι και την οποία απολαμβάνεις φορώντας τη σαλιάρα και τα γάντια σου. Μύδια, αχιβάδες, γαρίδες, καβούρι: το πιάτο περιλαμβάνει πολλούς μεζέδες, τους οποίους αξίζει και επιβάλλεται να απολαύσεις στη μέση και με τα χέρια.
Το μενού, ωστόσο, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία σε ψάρια και θαλασσινά, όπως καλαμάρια, χταπόδι και γαρίδες, αλλά και σε παραδοσιακά ελληνικά ορεκτικά όπως ταραμοσαλάτα, τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα, ενώ θα βρεις και κατηγορία sushi. Η λίστα κρασιών προσφέρει επιλογές από ελληνικούς αμπελώνες.
Μεταφερόμαστε στο Πάρκο Φλοίσβου, όπου ξεπήδησε το Burgerilla, το νέο talk of the town spot για λαχταριστά burgers -και όχι μόνο. Θα το βρεις ακριβώς στην είσοδο του Πάρκου, στο δεξί σου χέρι και αμέσως θα θες να πιάσεις θέση σε ένα από τα τραπέζια του. Στην κορυφή του καταλόγου του Burgerilla βρίσκονται τα smash burgers, με το κλασικό Smash να «μοιράζει την τράπουλα», ενώ το εξίσου δυνατό Philly Cheese Burger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, πιπεριές jalapeno, ξερό κρεμμύδι, καπνιστό μπέικον, cheddar, ελβετικό τυρί και baconnaise είναι ιδανικό για όσους αγαπούν τις πληθωρικές γεύσεις.
Πέρα από τα burgers, οι κλασικές Kentucky φτερούγες κοτόπουλου είναι must επιλογή: καλοψημένες και τραγανές, μπορείς να τις απολαύσεις ακόμη και σε bucket με 20 τεμάχια. Το κοτόπουλο μαρινάρεται σε buttermilk για 24 ώρες στη μυστική συνταγή του Burgerilla. Extra tip: Οι τηγανητές πατάτες είναι το απόλυτο συνοδευτικό για όλα αυτά τα παραπάνω, αλλά είναι επίσης ένα hit από μόνες τους (έχουν ιδιαίτερο σχήμα, που τις κάνει ακόμα πιο τραγανές, και μπορείς να τις παραγγείλεις σε τρεις διαφορετικές εκδοχές «poutine» -δηλαδή περιχυμένες με τυρί και άλλα υλικά, όπως αγαπούν να τις τρώνε στον Καναδά.
Στον Πειραιά, το Temps Perdu είναι η νέα κρουασαντερί για την οποία μιλούν όλοι. Βιομηχανικό στυλ, μίνιμαλ σχεδιασμός. Δεν γίνεται να περνάς από τον πεζόδρομο της Καραΐσκου και να μην πέσει το μάτι σου στο νέο διαμαντάκι του Πειραιά, για το οποίο έχουν ήδη γραφτεί έπη.
Η πρόσοψη του Temps Perdu (το όνομα του οποίου σημαίνει «χαμένος χρόνος» και αντλεί έμπνευση από την έννοια του Προυστ για τον χρόνο που ξαναβρίσκεται μέσα από αγαπημένες στιγμές) αποτελείται από δύο τζαμαρίες, μία στο ισόγειο και μία στον πάνω όροφο. Η μαγεία λαμβάνει χώρα στον πρώτο, όπου βρίσκεται το εργαστήριο ή αλλιώς το dough lab όπως το ονομάζουν οι ιδιοκτήτες του, ο pastry chef Γιάννης Βλασίου και ο αρτοποιός Δημήτρης Δρίτσας. Εκεί, ψήνονται καθημερινά βουτυράτα κρουασάν και άλλα μικρά έργα Τέχνης, τα οποία μάλιστα εκτίθενται με αντίστοιχο τρόπο στον ιδιαίτερο χώρο του και, βεβαίως, γίνονται ανάρπαστα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TEMPS PERDU (@temps_perdu_the_dough_lab)
Ως προς το τι να επιλέξεις, οι κλασικές προτάσεις, όπως κρουασάν βουτύρου ή pain au chocolat, συγκαταλέγονται σίγουρα στα must, για να νιώσεις την ωραία γεύση τους χωρίς πολλά πολλά. Ωστόσο, δεν γίνεται να φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις μια από τις signature προτάσεις τους, όπως το Gianduja Croissant, με τις αμέτρητες τραγανές στρώσεις ζύμης που προσθέτουν, εκτός από τη γεύση, και φοβερή υφή, αλλά και το αλμυρό hit τους: Το κρουασάν με λουκάνικο Δράμας και δική τους σάλτσα χαρίσα, που πάει την κλασική λουκανικόπιτα σε νέα γαστροδιαστημικά επίπεδα.
Επιστρέφουμε λίγο πιο κοντινά μας, στην Αργυρούπολη, όπου ήρθε το νέο concept της Coffee Lab με τη μορφή premium bakery. Το Prozumi by Coffee Lab άνοιξε επί της οδού Αργυρουπόλεως 4 στην Αργυρούπολη και είναι το νέο concept store της γνωστής αλυσίδας που αποτελεί για πολλούς την καθημερινή στάση για καφέ και σνακ πριν το γραφείο ή για lunch break.
Στο νέο κατάστημα, εκτός από καφέ και ροφήματα, θα βρεις μια ποικιλία all day εδεσμάτων, όπως σάντουιτς, τα οποία φτιάχνονται με ψωμιά που παρασκευάζονται από προζύμι μακράς ωρίμανσης, χωριάτικες πίτες, χειροποίητα κρουασάν και μίνι σφολιάτες σε διαφορετικές εκδοχές. Αν πάλι θες κάτι γλυκό, θα βρεις αρκετές επιλογές – μεταξύ άλλων cinamon rolls, babka και διάφορα cookies.