Οι νέες αφίξεις των νοτίων που ξεχωρίσαμε τον Φεβρουάριο
Ένα new age bakery και ένα φρέσκο all day στην καρδιά της Γλυφάδας, ένα νέο εστιατόριο για θαλασσινά στη Βούλα και ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο στο Παλαιό Φάληρο ανανεώνουν τον γαστρονομικό χάρτη των νοτίων.
- 01/03/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Νέα εστιατόρια, καφέ και bars κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους στον γαστρονομικό χάρτη των νοτίων, χαρίζοντάς μας όλο και περισσότερες επιλογές για τις εξόδους μας. Επιλέγουμε τις νέες αφίξεις που ξεχωρίσαμε τον τελευταίο μήνα.
Αρχικά, ένα new age bakery έκανε την εμφάνισή του στη Γλυφάδα, φέρνοντας γεύσεις και προτάσεις από την Ουρουγουάη και τη Λατινική Αμερική -εκεί όπου η Isabella Aquilina (η ιδιοκτήτρια) μαζί με τη μητέρα της δημιούργησαν πριν από χρόνια τον πρώτο τους φούρνο. Ο λόγος για το La Linda (Κύπρου 13, Γλυφάδα), στις βιτρίνες του οποίου θα βρεις διάφορα καλούδια, όπως τα αφράτα bizcochos που μοιάζουν με μικρές γεμιστές σφολιάτες ή τα μπισκότα alfajor με γέμιση βανίλια ή σοκολάτα. Δίπλα τους, τα περίφημα empanadas από τα οποία έχουμε ήδη ξεχωρίσει αυτό με γέμιση σπανακόπιτα, αλλά και το Rojel, ένα γλυκό που θυμίζει μιλφέιγ και περιλαμβάνει dulce de leche, καραμέλα γάλακτος και καμένη μαρέγκα, σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Στα ράφια πίσω, τα ψωμιά έχουν πάρει κι αυτά τη θέση τους -ετοιμάζουν πέντε διαφορετικά είδη με προζύμι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη La Linda (@lalindabakery.gr)
Στη Γλυφάδα άνοιξε πρόσφατα και το Bardo (Λαοδίκης 31, Γλυφάδα). Πρόκειται για ένα νέο all day bar, που ξεκινά το πρωί σερβίροντας brunch, με αρκετές επιλογές στο μενού του, όπως avocado toast, αβγά benedict ή σοκολατένια pancakes. Αργότερα, η κουζίνα ετοιμάζει μεσογειακής φιλοσοφίας πιάτα, όπως σεβίτσε χταποδιού, ταρτάρ σολωμού και κεφτέδες με χούμους. Προς το βράδυ, η μουσική ανεβάζει ντεσιμπέλ και το μαγαζί μπαίνει σε πιο nightlife ρυθμούς. Μπορείς λοιπόν να το επιλέξεις (και) για μια βραδινή έξοδο. Ο χώρος του βέβαια, κομψός και ατμοσφαιρικός, σε προδιαθέτει να το επιλέξεις all day long.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Bardo (@bardo.glyfada)
Στην καρδιά της Βούλας τώρα, το ΦΙΣ (Ποσειδώνος 14, Βούλα) είναι το ολοκαίνουριο ψαροφαγικό εστιατόριο των νοτίων και το νέο γαστρονομικό εγχείρημα του γνωστού νότιου δικηγόρου Γιάννη Μαρακάκη. Το μενού ξεκινά με ορισμένα ορεκτικά και σαλάτες, ανοίγοντας τον χώρο για τα θαλασσινά. Εδώ θα βρεις από σεβίτσε και ταρτάρ μέχρι μακαρονάδες, αλλά και φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες που έρχονται από ψαροντουφεκάδες. Οι επιλογές εξαρτώνται από την ψαριά της ημέρας αλλά μεταξύ άλλων θα πετύχεις σφυρίδα, φαγκρί, αστακό ή καραβίδες. Η οινική λίστα είναι πολύ καλά ενημερωμένη για να βρεις το κρασί της αρεσκείας σου και να συνοδεύσεις το γεύμα. Extra tip: Παρασκευοσάββατα βράδυ και Κυριακή μεσημέρι η μουσική ανεβάζει ρυθμούς -και ένταση- παίζοντας non stop ελληνικά.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΦΙΣ Fish & Drinks (@fis.restaurant)
Τέλος, ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο προσγειώθηκε στο Παλαιό Φάληρο, ονόματι ΙΑΜΑ (Αγίου Αλεξάνδρου 30 και Αφροδίτης, Παλαιό Φάληρο). Εδώ δεν θα βρεις, βέβαια, τα παραδοσιακά πιάτα ενός κλασικού μεζεδοπωλείου, αλλά ένα πλούσιο μενού γεμάτο ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ετοιμάζουν μπρουσκέτες στον ξυλόφουρνο με προζυμένιο ψωμί όπως η βουκολική με κρέμα ελληνικών τυριών, αβγά μάτια και χόρτα εποχής, αλλά και διάφορα πεϊνιρλί με κιμά, αυγό, σουμάκ αλλά και με χοιρινά μάγουλα, πιπεριές, μανιτάρια, καραμελωμένο κρεμμύδι και γιαούρτι πασκιτάν. Υπάρχουν και ποντιακά μαντί που ετοιμάζονται κι αυτά στον ξυλόφουρνο, μαζί με άλλα πιάτα τα οποία είναι ιδανικά και για να τα μοιραστείς με την παρέα όπως το κοκκοράκι κρασάτο με κρασοτύρι Σίφνου ή το χουνκιάρ μοσχαράκι, αλλά και ζυμαρικά όπως το τραχανότο μανιταριών, η κρητική καρμπονάρα με σκιουφηχτά, κρέμα γραβιέρας, απάκι κοτόπουλο και αβγό ποσέ ή το ριζότο κακκαβιάς. Τον κατάλογο ολοκληρώνει μια ψαγμένη λίστα οίνων και αποσταγμάτων.