Οι νέες αφίξεις των νοτίων που ξεχωρίσαμε τον Νοέμβριο
Ναπολιτάνικη πίτσα στον ξυλόφουρνο, αφράτα βελούδινα κρουασάν, θρυλικά καλαμάκια που «κατεβαίνουν» στα μέρη μας και όλα όσα μπορούμε να απολαύσουμε στα νέα στέκια των νοτίων, που κέρδισαν αυτό τον μήνα την προσοχή μας.
- 30/11/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Νέα εστιατόρια, καφέ και bars κάνουν συνεχώς την εμφάνισή τους στον γαστρονομικό χάρτη των νοτίων, χαρίζοντάς μας όλο και περισσότερες επιλογές για τις εξόδους μας.
Τον τελευταίο μήνα, ξεχωρίσαμε ορισμένες νέες αφίξεις που μας κίνησαν το ενδιαφέρον και που θέλουμε σύντομα να επισκεφτούμε για να δοκιμάσουμε τις γεύσεις και τα πιάτα τους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Agora N (@agoranhouse)
Μία από τις πολυαναμενόμενες αφίξεις του χειμώνα είναι γεγονός: το Agora N, το νέο μπιστρό της Φωτεινής Παντζιά (του By the Glass) και του Σταύρου Θεοδωράκη, άνοιξε πρόσφατα στον χώρο της Αγοράς στο ΚΠΙΣΝ, μπροστά από το Κανάλι με τα Χορογραφημένα Σιντριβάνια και δίπλα από το εμβληματικό Πάρκο Σταύρος Νιάρχος και είναι σίγουρα ένα από αυτά τα μαγαζιά που θα μας απασχολήσουν τη φετινή σεζόν. Το μενού -το οποίο υπογράφει ο σεφ Κώστας Τσίγκας, επικεφαλής της κουζίνας του Pere Ubu στη Γλυφάδα- προσφέρει επιλογές για κάθε ώρα της ημέρας. Εδώ θα ξεκινήσεις από νωρίς με ορισμένες προτάσεις σε πρωινό / brunch, συνοδεία καφέ ή κάποιου ροφήματος, ενώ αργότερα στον κατάλογο πρωταγωνιστούν πιάτα μεσογειακής φιλοσοφίας, όπως οι μακαρούνες με ψαρικά, η ταλιάτα Αμερικής και το κοτόπουλο supreme στη σχάρα. Υπάρχουν και vegan επιλογές, όπως τα μανιτάρια ανάμεικτα στο grill με χούμους ή το διπλό vegan burger από λαχανικά και όσπρια, με αβοκάντο, jalapenos και χούμους. Φυσικά, μπορείς να καθίσεις και για ένα κρασί, απολαμβάνοντας το τοπίο γύρω σου.
Στη Νέα Σμύρνη τώρα, δύο νέες αφίξεις ήρθαν να «ταράξουν τα νερά», αφού πρόκειται για δύο concept που γνωρίζουμε πολύ καλά εδώ στην Αθήνα. Ο λόγος για το Overoll και το ψητοπωλείο Έλβις, που απέκτησαν πρόσφατα τα «αδερφάκια» τους στην περιοχή.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Overoll Croissanterie (@overoll.croissanterie)
Το Overoll, η croissanterie που ξεκίνησε από την οδό Πραξιτέλους στο κέντρο το 2020 και από την πρώτη στιγμή κατέκτησε μια ψηλή θέση στις προτιμήσεις του αθηναϊκού κοινού, σημειώνοντας ουρές από κόσμο, επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της πόλης. Μετά το Χαλάνδρι και το Αιγάλεω, σειρά είχε η Νέα Σμύρνη, με τα μαστιχωτά κρουασάν να ετοιμάζονται να κατακτήσουν (και) τα νότια προάστια. Για εσένα που (δύσκολο, αλλά λέμε τώρα) δεν έχεις δοκιμάσει, τρέξε να γευτείς το κλασικό βουτύρου, αλλά και το κρουασάν Cheesecake με τα κόκκινα φρούτα ή αυτό με το φιστίκι που θα σου δώσουν μια σαφή εικόνα για τα καλούδια που περιλαμβάνει το μενού τους. Εκτός από τις κλασικές επιλογές σε κρουασάν, θα βρεις και ιδιαίτερες συνταγές της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, όπως τα pain aux raisins ή το tiramisu cruffin, που θα σε κερδίσουν και αυτά από την πρώτη μπουκιά. Στα must try και τα αλμυρά του, όπως το spanakopita roll.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Καλαμάκια “Ο Έλβις” (@elviskalamakia)
Ο Έλβις από την άλλη, το θρυλικό ψητοπωλείο -για το οποίο οι Αθηναίοι σχηματίζουν ουρές προκειμένου να γευτούν τα περίφημα καλαμάκια του- άνοιξε το τρίτο του κατάστημα στην Αθήνα, μετά τον Κεραμεικό και το Παγκράτι. Βρίσκεται πλέον και στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά σε εμάς τους νότιους τις γεύσεις του. Στον Έλβις δεν θα βρεις τυλιχτό ή πιο ιδιαίτερα πιάτα, αλλά θα πας για το παραδοσιακό του καλαμάκι, στο οποίο ορκίζονται οι αιώνιοι κρεατοφάγοι. Σερβίρεται με πατάτες και ψωμάκι, πασπαλίζεται με ρίγανη και είναι έτοιμο να το καταβροχθίσεις. Έρχεται σε κεμπάπ, λουκάνικο με πράσο, κοτόπουλο και πρόβειο, ωστόσο το χοιρινό θεωρείται το απόλυτο must. Πολύ ωραία και extra μερακλίδικη η μερίδα πανσέτα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mamy Blue (@mamyblue_pizza)
Στη Γλυφάδα τώρα, όποιος έχει περάσει τις τελευταίες μέρες από τη διασταύρωση Ανδρέα Παπανδρέου και Βασ. Όλγας (Άνω Γλυφάδα), αποκλείται να μην το έχει προσέξει: Οι εντυπωσιακές λεμονιές που στολίζουν όλη την οροφή του ολοκαίνουργιου Mamy Blue το κάνουν να ξεχωρίζει. Οι τοιχογραφίες της Σοφία Λόρεν και του Ντιέγκο Μαραντόνα αλλά και ο χτιστός ξυλόφουρνος δίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρα το -ιταλικό- στίγμα του νέου εστιατορίου της περιοχής. Εδώ θα δοκιμάσεις ναπολιτάνικη πίτσα (το ζυμάρι της οποίας ωριμάζει από 36 έως 48 ώρες), που ψήνεται αποκλειστικά στον ξυλόφουρνο, όπως η λαχταριστή Mamy Blue που έρχεται με μοτσαρέλα Fior di Latte, gorgonzola, guanciale, καραμελωμένο κρεμμύδι και σχοινόπρασο. Αν πάλι λαχταράς κάτι άλλο, ο κατάλογος περιλαμβάνει και επιλογές σε pasta, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λαζάνια rotolo, με ραγού μανιταριών, μυρωδικά και χειροποίητη σάλτσα ντομάτας.
Αν πάλι είσαι σε mood για μια εναλλακτική έξοδο, τότε το νέο βιβλιοκαφέ της Καλλιθέας είναι το place to be. Το Koukoubook δεν άργησε να γίνει σημείο συνάντησης για βιβλιοφάγους και παρέες που αναζητούσαν το επόμενο χαλαρό στέκι τους στην πόλη. Το κτίριο χτίστηκε τη δεκαετία του ’50 με στόχο να γίνει ιδιωτικό σχολείο και διαθέτει μια ευρύχωρη αυλή που, όταν ο καιρός είναι καλός, σου επιτρέπει να καθίσεις έξω και να απολαύσεις ένα βιβλίο, να δουλέψεις ή να αράξεις με την παρέα και να ξεκινήσεις συζητήσεις που δεν έχουν τελειωμό, με φόντο τα γραφικά κίτρινα παράθυρα. Στο εσωτερικό, θα βρεις τις βιβλιοθήκες γεμάτες με κρυφούς θησαυρούς για να επιλέξεις τον επόμενο που θέλεις να εξερευνήσεις. Θα βρεις και κάποιες cozy γωνίτσες μέσα για να καθίσεις. Σημείωσε ότι τα βιβλία στο Koukoubook πωλούνται -λειτουργεί δηλαδή κανονικά και ως βιβλιοπωλείο- ωστόσο υπάρχει και μια μικρή συλλογή βιβλίων για ενήλικες και παιδιά, τα οποία μπορείς να διαβάσεις κατά την παραμονή σου στο μαγαζί, συνοδεία καφέ, κάποιου ροφήματος ή/και γλυκού.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ψαρωσαμε Ψαροφαγειον (@psarosame_)
Τέλος, στην Αργυρούπολη άνοιξε πρόσφατα ένα νέο εστιατόριο για θαλασσινά, ονόματι «Ψαρώσαμε», προσφέροντας μεγάλη ποικιλία επιλογών. Από ορεκτικά θα βρεις επιλογές όπως χταποδοκεφτέδες, γαρίδες σαγανάκι και «παντρεμένη» σαρδέλα. Στα κυρίως θα διαλέξεις ανάμεσα σε κάποιο μαγειρευτό όπως τη βελουτέ ψαρόσουπα ή το χταπόδι στιφάδο, κάποιο πιάτο με ζυμαρικά όπως τα λιγκουίνι θαλασσινών ή την αστακομακαρονάδα, ψαράκι που ετοιμάζεται στη σχάρα ή το τηγάνι ή κάποιο πιάτο με θαλασσινά, όπως καλαμάρι ή γαρίδες. Φυσικά, δεν γίνεται παρά να συνοδεύσεις τα παραπάνω με κάποιο απόσταγμα. Εδώ θα βρεις ουζάκι, τσίπουρο ή χύμα κρασί. Και αν είστε παρέα, σε συμβουλεύουμε να πάρετε πιάτα για τη μέση για να δοκιμάσετε λίγο απ’ όλα!