Οι τέσσερις new age φούρνοι της Αθήνας για τους οποίους συζητάνε όλοι
Αφράτα cinnamon rolls και buns σε διαφορετικές εκδοχές, προζυμένια ψωμιά και ιδιαίτερες συνταγές, λαχταριστά κρουασάν με ποικίλες γεμίσεις: Στα παρακάτω νέα bakeries της πόλης δημιουργούνται ουρές -και όχι άδικα!
- 06/04/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Τα new age bakeries έχουν αρχίσει να κατακλύζουν την Αθήνα. Η νέα αυτή τάση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην πόλη, με τους Αθηναίους να τρέχουν να προλάβουν όσα ξεφουρνίζονται καθημερινά και παίρνουν τη θέση τους στις βιτρίνες. Από φρεσκοψημμένα ψωμιά και ζυμαρένια εδέσματα, μέχρι ιντριγκαδόρικα αλλά και κλασικά γλυκά που δεν χορταίνεις να δοκιμάζεις ξανά και ξανά, οι μοντέρνοι φούρνοι της πόλης θα καλύψουν κάθε σου επιθυμία. Ξεχωρίσαμε τέσσερις νέες αφίξεις.
72h (Ergon Bakehouse)
Στη γωνία Μητροπόλεως και Πατρώου, στο ισόγειο του Ergon Bakehouse (που βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα πιο κάτω από το Ergon House), η βιτρίνα του 72h Artisanal Bakery σε περιμένει γεμάτη ψωμιά και αρτοσκευάσματα με προζύμι ωρίμανσης 72 ωρών -εξ ου και το όνομα. Την προσοχή θα σου τραβήξουν οι χειρόγραφες περιγραφές όλων των προϊόντων που γράφονται πάνω στο τζάμι για να ξέρεις ακριβώς τι βλέπεις μπροστά σου και τι να επιλέξεις.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 72H Artisanal Bakery (@72h_artisanalbakery)
Εδώ θα βρεις μία καταπληκτική babka, λαχταριστά cardamon buns, αλλά ένα από τα must είναι το -φυλλοποιημένο σαν κρουασάν- τσουρέκι με καραμελωμένη κρούστα για extra γλύκα. Από ψωμί σού προτείνουμε το κλασικό 100% προζυμένιο καρβέλι με μάραθο και κουρκουμά για το σπίτι και εννοείται να πάρεις για τον δρόμο μία φοκάτσια, με υπέροχη κρατσανιστή ζύμη και ωραία γέμιση (μπορεί να βρεις διαφορετική την κάθε ημέρα).
Πατρώου 9, Αθήνα | 2160006770
Neropistolo
Το Neropistolo, το παιχνιδιάρικο new age bakery που άνοιξε πρόσφατα στην πολύβουη πιάτσα της οδού Βουλής, δημιούργησε ένα πρωτότυπο concept στην καρδιά του κέντρου, που έρχεται να βγάλει το παιδί από μέσα σου. Αμέτρητα νεροπίστολα έχουν πάρει τη θέση τους στο κατάστημα, δίπλα στα προϊόντα viennoiserie και τα αφράτα σάντουιτς που στέκουν περήφανα στις προθήκες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neropistolo (@neropistolo_ath)
Απαγορεύεται να μη δοκιμάσεις ένα από τα κρουασάν του που βγαίνουν σε διάφορες εκδοχές, από το κλασικό βουτύρου μέχρι αυτό με τη σοκολάτα valrhona και gianduja γάλακτος ή το Pain Suisse με μπεσαμέλ μαύρης μπύρας, κασέρι και παστράμι. Αν πάλι αναζητάς ένα ωραίο bun, τότε έλα στο Neropistolo για αυτό με τη βανίλια και θα μας θυμηθείς. Για αλμυρό θα σου λέγαμε να δοκιμάσεις φοκάτσια ολικής με γαλοπούλα και Caesar miso ή τσιαπάτα σικάλεως με χοιρινό απάκι -μια παραλλαγή του BLT, που ονομάζουν ALT.
Βουλής 35, Αθήνα
Sol
Μετά από τέσσερα χρόνια λειτουργίας στην Τήνο, όπου έκανε θραύση, το Sol ήρθε και στην Αθήνα, συγκεκριμένα επί της Πραξιτέλους, στο ύψος του πεζόδρομου της Χαβρίου. Σε έναν υπέροχο minimal χώρο, οι παρασκευές, όλες vegan ή vegetarian, φτιάχνονται και ψήνονται στο ανοιχτό εργαστήριο, ώστε να βλέπεις τη διαδικασία από την αρχή. Ειδικότητά τους τα rolls και τα buns, στα οποία δεν θα μπορέσεις να αντισταθείς, ενώ δυνατό τους χαρτί είναι και ο καφές από την ελληνική Mr. Bean.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sol🔆 (@sol_bakeandcoffee_project)
Τα rolls γίνονται με μια μπριοσένια αφράτη ζύμη, πολύ μαλακή και εκτός από το κλασικό με την κανέλα αξίζει να δοκιμάσεις αυτό με την πραλίνα φουντουκιού και φιστίκι Αιγίνης. Από αλμυρά μας άρεσε πολύ αυτό με την γκοργκορτζόλα και το σύκο, το οποίο πιστεύουμε θα εκτιμήσεις κι εσύ. Ετοιμάζουν και θεϊκά κέικ, όπως το vegan αμυγδάλου με λάιμ και μύρτιλα, συνταγή της Madame Ginger.
Πραξιτέλους 11, Αθήνα | 2103242663
La Linda
Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που το La Linda άνοιξε τις πόρτες του στο κέντρο της Γλυφάδας, προσελκύοντας κόσμο από κάθε πλευρά της πόλης για να δοκιμάσει τα προϊόντα του με «καταγωγή» από τη Λατινική Αμερική. Στην Punta del Este, η Isabella Aquilina μαζί με τη μητέρα της δημιούργησαν πριν από χρόνια τον δικό τους φούρνο, ενώ φέτος η ίδια αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο της ευρωπαϊκό εγχείρημα: ένα νέο αρτοποιείο στην καρδιά των νοτίων προαστίων στην Αθήνα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη La Linda (@lalindabakery.gr)
Στις βιτρίνες του La Linda θα βρεις διάφορα καλούδια, όπως τα αφράτα bizcochos που μοιάζουν με μικρές γεμιστές σφολιάτες ή τα μπισκότα alfajor με γέμιση βανίλια ή σοκολάτα. Δίπλα τους, τα περίφημα empanadas από τα οποία έχουμε ήδη ξεχωρίσει αυτό με γέμιση σπανακόπιτα, αλλά και το Rojel, ένα γλυκό που θυμίζει μιλφέιγ και περιλαμβάνει dulce de leche, καραμέλα γάλακτος και καμένη μαρέγκα. Στα ράφια πίσω, τα ψωμιά έχουν πάρει τη θέση τους – εδώ θα βρεις πέντε διαφορετικά είδη με προζύμι. Η μεγάλη αυλή στον εξωτερικό χώρο είναι το ιδανικό σημείο για να τα απολαύσεις, αλλά θα μπεις στον πειρασμό να πάρεις μερικά pastries και για το σπίτι.
Κύπρου 13, Γλυφάδα | 2108949900