Τα φρέσκα του Παγκρατίου: Νέα στέκια για καφέ, φαγητό και ποτό στην περιοχή
To 2024 όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Παγκράτι!All day, street food στέκια και εστιατόρια που έκαναν την άφιξή τους στο Παγκράτι τους προηγούμενους μήνες και αξίζει να τα ανακαλύψεις.
- 08/02/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Ίσως η πιο ζωντανή γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, το Παγκράτι δεν σταματά να ανανεώνει τον γαστρονομικό του χάρτη. Τέσσερα διαφορετικά all days, μία «μεταγραφή» στον χώρο του καφέ και ένα νέο bar με καλλιτεχνική διάθεση, νέα street food στέκια αλλά και ένα μεζεδοπωλείο που υμνεί την κρητική κουζίνα, μία ενδιαφέρουσα τρατορία και εστιατόρια που συζητήθηκαν πολύ με το που ξεκίνησαν να στρώνουν τραπέζια, έκαναν την άφιξή τους στο Παγκράτι τους προηγούμενους μήνες. Bonus, το νέο λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο με λαχταριστά κέικ, που άνοιξε λίγο πριν υποδεχθούμε το 2024.
Στην πλατεία Μεσολογγίου στο Παγκράτι, ξεπήδησε μέσα στο 2023 το Βενιαμίν (Πλ. Μεσολογγίου 5 | Τηλ. 2107298038), ένα all day καφέ που αξίζει να επισκεφθείς για χαλαρή έξοδο για καφέ με την παρέα, ενώ η σάλα στο εσωτερικό σε κάνει να θες να πάρεις το λάπτοπ σου και να καθίσεις να δουλέψεις εκεί, απολαμβάνοντας τον (specialty) καφέ σου. Στα του μενού, σερβίρει brunch ενώ αργότερα μέσα στη μέρα ο κατάλογος κινείται σε προτάσεις για τη μέση. Προς το βραδάκι, μπορείς να απολαύσεις κλασικά και αγαπημένα cocktails, αλλά και μερικές signature επιλογές.
Μετά από οκτώ χρόνια στο κέντρο, το Foyer Espresso Bar (Βρυαξίδος 2 | Τηλ. 2107514124) αποφάσισε να μετακομίσει στο Παγκράτι. Εδώ όπως αντιλαμβάνεσαι πρωταγωνιστής είναι ο καφές, με το Foyer να σερβίρει high end ροφήματα που προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία στους γνήσιους λάτρεις του. Όσο για τα συνοδευτικά, στο παρασκευαστήριό τους φτιάχνουν καθημερινά buns, κέικ και rolls, αλλά και αλμυρά σνακ.
Στην πλατεία Προφήτου Ηλία πάλι, το Link (Ευφράνορος 35 | Τηλ. 2107564469) είναι ένα ζωντανό all day bar, ιδανικό για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ποιοτικό καφέ και brunch ή ακόμη και για να έρθεις να δουλέψεις εδώ με το λάπτοπ σου. Αποκλείεται να μην το προσέξεις, αφού το πράσινο πλακάκι στους εξωτερικούς τοίχους και οι θολωτές τζαμαρίες τραβάνε το βλέμμα. Αν το επισκεφθείς από το μεσημέρι και μετά, μπορείς να δοκιμάσεις burger, hot dog ή sando παρέα με ένα ποτήρι κρασί ή ένα cocktail.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Link Bar Athens (@linkbar.athens)
Εντυπωσιακή πρόσοψη ωστόσο, έχει και το ΣουΣού (Ερατοσθένους 12 | Τηλ. 2107019785) με μία ανθισμένη πέργκολα και από κάτω κατακόκκινα καθίσματα στον πεζόδρομο, να έχουν γίνει σήμα κατατεθέν. Εδώ αξίζει σίγουρα να έρθεις νωρίς το πρωί για καφέ, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψεις και απόγευμα – βράδυ για cocktails.
Μία από τις καλοκαιρινές προσθήκες στο Παγκράτι ήταν και η Φούσκα (Αμύντα 13 | Τηλ. 6944068151), ένα μπαρ με industrial αισθητική, που όταν χαμηλώνουν τα φώτα «ντύνεται» στα μωβ. Η Φούσκα σερβίρει drinks & bites ή αλλιώς κλασικά cocktails με δικά τους twists και bar food με κάποια προσεγμένα πιάτα που συνοδεύουν ωραία το ποτό, όπως hot dog και κοτόπουλο τεμπούρα. Παράλληλα με τη δράση του μπαρ βέβαια, η Φούσκα έχει και καλλιτεχνικές ανησυχίες, φιλοξενώντας έργα τέχνης νέων καλλιτεχνών.
Εσύ που έχεις αδυναμία στο street food και αναζητάς συνεχώς νέες προτάσεις, δεν θα μείνεις καθόλου παραπονεμένος από τη βόλτα σου στο Παγκράτι. Εκεί άνοιξε πριν από λίγο καιρό το RAW Street Burger (Υμηττού 130, Παγκράτι | Τηλ. 2110154553), που μας ήρθε από τη Λάρισα. Το μενού διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε burgers για κάθε γούστο, ωστόσο must θεωρείται το smash. Σημείωσε πως το μπιφτέκι έρχεται από βιολογική φάρμα στη Θεσσαλία, ενώ εκτός από μπιφτέκι στο RAW βρίσκεις και burger με fried chicken.
Στον ίδιο δρόμο βρίσκεις πλέον και το Abuelo (Υμηττού 86, Παγκράτι | Τηλ. 2107565925), δύο χρόνια αφότου μας συστήθηκε στο κέντρο. Το Abuelo είναι γνωστό για το ποιοτικό street food του και τις ψαγμένες γεύσεις, με σχεδόν όλες τις παρασκευές να είναι χειροποίητες: Από τις σάλτσες που ετοιμάζονται στο κατάστημα, μέχρι τα κρέατα που μαρινάρονται καθημερινά στην κουζίνα του. Από τα αγαπημένα μας είναι το pulled pork burger με κρέας black Angus, πίκλα από κόκκινο λάχανο, μαγιονέζα και bbq sauce, ενώ από τα sando έχουμε ξεχωρίσει το Chicken Curry με κοτοσαλάτα, iceberg και mayo.
Στην πλατεία Βαρνάβα, το all day bar Geppetto μας σύστησε πρόσφατα και το νέο του εγχείρημα, το Μπαρδόν (Πλατεία Βαρνάβα 9, Παγκράτι | Τηλ. 2107564967) -ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο για ποιοτικούς μεζέδες συνοδεία διαλεχτών ποτών. Το μενού εστιάζει στην comfort ελληνική κουζίνα, με πολλές επιρροές από την Κρήτη. Από το τραπέζι βέβαια δεν γίνεται να λείπει και ένα καραφάκι με το σωστό απόσταγμα και εδώ η ομάδα έχει δώσει μεγάλη προσοχή, παρουσιάζοντας μια εκτενή λίστα με παλαιωμένα τσίπουρα και ιδιαίτερους κωδικούς σε ούζο. Παράλληλα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ετικέτες κρασιού, ενώ για όσους το επιθυμούν σερβίρουν ρακόμελο και οινόμελο. Αν πάλι ζητάς ένα καλοφτιαγμένο cocktail, σημείωσε να επιλέξεις τις ενδιαφέρουσες προτάσεις τους με βάση το τσίπουρο.
Αν έχεις όρεξη για pizza και pasta, το άρτι αφιχθέν Luma (Φερεκίδου 2, Παγκράτι | Τηλ. 2107524092) θα σου κλέψει την καρδιά. Στην νέα τρατορία του Παγκρατίου -πίσω από την οποία βρίσκεται η ομάδα των Aperio, White Spoon και Big Spoon- μπορείς να δοκιμάσεις, μεταξύ άλλων, Paccheri καρμπονάρα και Lasagna αλά μπολονέζ, ενώ η ναπολιτάνικη πίτσα που ψήνεται παραδοσιακά στον ξυλόφουρνο έρχεται και αυτή σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Ανάμεσα στις υπόλοιπες επιλογές θα βρεις και Costoletta alla Milanese, αλλά και φιλέτο λαυράκι. Ο χώρος του δε, είναι κι αυτός ένα από τα δυνατά χαρτιά του, καθώς μοιάζει να χωρίζεται σε τέσσερα διαφορετικά δωμάτια. Υπάρχει και ένα walk in κελάρι, που διαθέτει μια μεγάλη οινική ποικιλία από ελληνικό και ξένο αμπελώνα.
«Χωμένο» στο στενάκι της Πύρρου, μόλις μερικά μέτρα από την πολυσύχναστη Φιλολάου, άνοιξε πριν από λίγους μήνες ένα γαλλικό μπιστρό που έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού. Αν και το Cinq Sens Athens (Πύρρου 38, Παγκράτι | Τηλ. 2110034063) συστήνεται ως «γαλλικό μπιστρό», τα πιάτα του διαθέτουν αρκετές γαστρονομικές πινελιές από τη Χίο, τόπο καταγωγής του σεφ Παντελή Μινιώτη. Το μενού περιλαμβάνει λίγα και συγκεκριμένα πιάτα, με highlight τα λαζάνια με γέμιση μοσχαράκι bourguignon, πούδρα και αφρό μπέικον. Αξίζει να δοκιμάσεις το degustasion μενού του εστιατορίου, προκειμένου να ανακαλύψεις τις signature συνταγές.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cinq Sens Athens (@cinqsensathens)
Τα Akra (Αμύντα 12, Παγκράτι | Τηλ. 2107251116), το νέο γαστρονομικό εγχείρημα του μάγειρα Γιάννη Λουκάκη (Μούργα, ΣυνΤροφή), ο οποίος ήρθε από τη Θεσσαλονίκη για να συνεργαστεί με τον Σπύρο Πεδιαδιτάκη, τον pastry chef που βρίσκεται πίσω από το boutique ζαχαροπλαστείο Ourse στη Γλυφάδα, κατάφερε να γίνει εξαρχής talk of the town. Στο εστιατόριο, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Προσκόπων, κυριαρχεί η λιτή αισθητική, ενώ την προσοχή τραβά από τη μία η ζωντανή φωτιά και από την άλλη η βιτρίνα με τα γλυκά. Λιτό αλλά και δημιουργικό το μενού του που αλλάζει τακτικά και βασίζεται στην ελληνική πρώτη ύλη. Σημείωσε εδώ ότι το Akra ανοίγει από το πρωί, σερβίροντας ένα διαφορετικό πρωινό που αποτελεί εξίσου καλό λόγο για να το επισκεφθείς.
Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα εστιατόρια του Παγκρατίου τη χρονιά που πέρασε ήταν και το Ex Machina (Εμπεδοκλέους 34, Παγκράτι | Τηλ. 2107560362). Με το που θα μπεις, το βλέμμα σου θα αιχμαλωτίσει η ανοιχτή κουζίνα με τα κρεμασμένα υλικά και τις κατσαρόλες, στην οποία ο Άνταμ Κοντοβάς και η ομάδα του μαγειρεύουν ήσυχα και προσεχτικά σαν να ακολουθούν μια custom made χορογραφία. Τα πιάτα που θα γευτείς αποτελούν ένα blend από Ελλάδα, Αίγυπτο, Μέση Ανατολή και Ασία, δηλαδή τη μαγειρική απεικόνιση των αναμνήσεων και των εμπειριών του σεφ, με πασιφανείς αναφορές στη απλότητα και στη συντροφικότητα της δικής μας παραδοσιακής ταβέρνας, κατανοητές γεύσεις και πρώτη ύλη από την Ελλάδα (λαχανικά, ψάρια, κρέατα).
Bonus για το τέλος, μια γλυκιά άφιξη στο Παγκράτι, που άνοιξε λίγο πριν τις γιορτές. Ο λόγος για το ζαχαροπλαστείο Moden (Πρατίνου 51, Παγκράτι | Τηλ. 2107248068). Πρόκειται για ένα μικρό ζαχαροπλαστείο με ανοιχτό εργαστήριο, που στη βιτρίνα του φιλοξενεί ολόφρεσκα γλυκά όπως cinnamon rolls, babka, αρωματικά κέικ σε διάφορες εκδοχές και μηλόπιτα.