Τα νέα μαγαζιά για έξοδο πέριξ του κέντρου
Μία «φρέσκια» τρατορία, ένα νέο wine bar, ένα alternative και ένα ψαροφαγικό εστιατόριο: Αυτά είναι τα νέα wannabe στέκια μας για έξοδο στην πόλη.
- 25/01/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Μπορεί το κέντρο της Αθήνας να αποτελεί σταθερά αγαπημένο προορισμό -και πρόσφατα ξεχωρίσαμε τα νέα μαγαζιά που άνοιξαν τις πόρτες τους «εντός των τοιχών του»- ωστόσο, ακόμη και περιμετρικά του, η γαστρονομική σκηνή φαίνεται ολοένα και να ανθίζει. Εστιατόρια, μπαρ και all day στέκια, που προστίθενται στον χάρτη της Αθήνας με τα μέρη τα οποία αξίζει να επισκεφτείς, κάνουν την εμφάνισή τους σε φανερά αλλά και καλά κρυμμένα σημεία, τραβώντας μας σε ένα από τα τραπέζια τους.
Ξεκινώντας από τη συνεχώς αναπτυσσόμενη γειτονιά του Νέου Κόσμου, το μαγαζί που άνοιξε πολύ πρόσφατα αλλά σύντομα έγινε talk of the town είναι οι Επτά Μάρτυρες (Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος). Πρόκεται για ένα wine bar, από αυτά που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις του αθηναϊκού κοινού, για χαλαρές (ή και όχι) εξόδους. Εδώ θα βρεις περισσότερες από 100 ετικέτες σε κρασί, ενώ για εσένα που επιλέγεις ποτήρι οι επιλογές θα αλλάζουν καθημερινά και θα είναι 2-3 τη φορά.
Και το φαγητό όμως ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία, με το μενού να είναι διαφορετικό την κάθε ημέρα. Βγάζουν λίγα και μικρά πιάτα, ιδανικά για να τα μοιραστείς με την παρέα στη μέση. Και όλα αυτά σε έναν απλό χώρο, με ωραίες λεπτομέρειες που δίνουν μπρίο και χαρακτήρα στο μαγαζί, όπως ο χαρακτηριστικός πολυέλαιος που κρέμεται από το ταβάνι στο κέντρο του. Fun fact: Το όνομα του προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησάκι στο Κάστρο της Σίφνου, καθώς οι περισσότεροι από το team έχουν στενές σχέσεις με το νησί.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Luma (@luma_athens)
Στο Παγκράτι τώρα, άνοιξε μία νέα τρατορία ονόματι Luma (Φερεκίδου 2, Παγκράτι | 210 7524092), πίσω από την οποία βρίσκεται η ομάδα των Aperio, White Spoon και Big Spoon. Στο μενού πρωταγωνιστεί το no1 ντουέτο της ιταλικής κουζίνας: pasta-pizza. Από ζυμαρικά θα βρεις, μεταξύ άλλων, Paccheri καρμπονάρα και Lasagna αλά μπολονέζ, ενώ η ναπολιτάνικη πίτσα που ψήνεται παραδοσιακά στον ξυλόφουρνο έρχεται και αυτή σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Ανάμεσα στις υπόλοιπες επιλογές θα βρεις και Costoletta alla Milanese, αλλά και φιλέτο λαυράκι.
Ο χώρος του δε, είναι κι αυτός ένα από τα δυνατά χαρτιά του, καθώς μοιάζει να χωρίζεται σε τέσσερα διαφορετικά δωμάτια. Υπάρχει και ένα walk in κελάρι, όπου διαθέτει μια μεγάλη οινική ποικιλία από ελληνικό και ξένο αμπελώνα. Τις προτάσεις σε κρασί συμπληρώνουν cocktail και μπίρες για όσους τα προτιμούν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΝΤΥΛΑΝ (@ntylan_kipseli)
Το Ντύλαν (Αγίας Ζώνης 38, Κυψέλη | 2108668899) της Κυψέλης είναι κι αυτό μέσα στις νέες αφίξεις που έχουν τραβήξει τα βλέμματα. Στον μικρό, minimal χώρο του ο σεφ Βαγγέλης Βεής, με προϋπηρεσία σε fine dining εστιατόρια όπως το Hytra ή το Hervé, μαζί με τη σύντροφό του Βιργινία Χριστοφορίδη, σερβίρουν τα πιάτα τους σε μια μικρή μπάρα που χωρά γύρω στα δέκα άτομα, συν μερικά τραπέζια στον πεζόδρομο απ’ έξω.
Η μέρα αρχίζει με καφέ και συνεχίζεται με τσιπουράκι, ούζα ή μπίρες, ενώ δεν λείπει και το κρασί από ελληνικό αμπελώνα. Δίπλα σε αυτά οι καλοφτιαγμένοι μεζέδες που ετοιμάζονται μπροστά στα μάτια σου, στην ανοιχτή κουζίνα. Μεταξύ άλλων, φτιάχνουν μπακαλιάρο ραγού και αρνί με αγκινάρες. Στο Ντύλαν σημαντικό ρόλο παίζει και η μουσική που κινείται σε ροκ και μπλουζ ήχους -δεν πήρε άλλωστε τυχαία το όνομά του!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Polpo Athens (@polpoathens)
Το νέο ψαροστέκι της Αθήνας θα το βρεις στου Ρέντη, απέναντι από την είσοδο της Κεντρικής Λαχαναγοράς. Εκεί ο Νίκος Κατσικάκης, ο οποίος προμηθεύει εδώ και χρόνια με ψάρια εστιατόρια της Ελλάδας, έκανε το επόμενο βήμα και άνοιξε τη δική του ταβέρνα, το Polpo (Τζων Κέννεντυ 6, Ρέντη | 2107104578).
Εδώ προσφέρει πιάτα απλά, αλλά όχι απλοϊκά: Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, φρέσκο ψαράκι που μπαίνει στο τηγάνι και άλλα θαλασσινά (ωμά, τηγανητά και ψητά), καθώς και μια ψαρόσουπα που ήδη κάνει θραύση αυτή την περίοδο. Μην περιμένεις κάποιο fancy μαγαζί. Εδώ θα έρθεις ξεκάθαρα για τις γεύσεις και όχι για το περιβάλλον.