Τα νέα μαγαζιά της Αθήνας
Από cocktail & wine bars μέχρι μεζεδοπωλεία, στέκια για brunch και street food, αυτές είναι οι νέες αφίξεις που επιβάλλεται να ανακαλύψεις στην Αθήνα.
- 09/09/2022
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Μπορεί το καλοκαίρι οι περισσότερες αφίξεις να έγιναν στα αγαπημένα μας νησιά, όμως η Αθήνα ποτέ δεν μένει ησυχη. Έτσι, στον χάρτη της εστίασης προστέθηκαν μαγαζιά που πραγματικά αξίζει να επισκεφτείς.
Ας ξεκινήσουμε με τα bars. Η πόλη είχε τη χαρά να υποδεχτεί δυο νέα πολύ όμορφα bars με υπέροχα concepts. Το πρώτο βρίσκεται στο Παγκράτι και συγκεκριμένα κόντα στον πεζόδρομο που βρίσκεται το Cupola, ένα από τα καλύτερα ιταλικά της πόλης. Το Abstract, όπως είναι το όνομά του, είναι το νέο εγχείρημα του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου και του Χρήστου Αξαρλή. Ένα μικρό bar το οποίο έχει φανταχτερά χρώματα και ακόμα πιο φανταχτερά cocktails. Ήδη το Marble Daiquiri και η Splatter Margarita έχουν γίνει τα αγαπημένα όσων το έχουν επισκεφτεί ενώ τα νόστιμα hot dogs που προσφέρει σου σπάνε τη μύτη και ταιριάζουν τέλεια με τα cocktails.
Η δεύτερη άφιξη στα bars είναι το Babushka στο Κουκάκι. Εκεί όπου μέχρι πριν από λίγο καιρό βρισκόταν το Meerkat, η Φιλιώ Κορολόγου – εμβληματική φιγούρα του “7 Jokers” – και ο Ιωακείμ Σιδηρόπουλος άνοιξαν ένα νέο, χρωματιστό και πολύ fun cocktail bar. Εδώ θα πιείς κλασικά cocktails, όπως Mary Pickford, Gibson και Penicillin, με ανεβαστικούς ήχους να παίζουν στα ηχεία.
Σε ρυθμούς cocktails κινούνται και το νέο Luminous στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο ανοίγει μόνο τα βράδια και σου βγάζει την party διάθεση από μέσα σου. Υπέροχα cocktails θα πιείς και στο Lit στο Θησείο όπου ο Τάσος Καραφουλίδης έχει φτιάξει δημιουργίες που θα τις θυμάσαι για πολύ καιρό. Μία από τις φρέσκιες αφίξεις του καλοκαιριού είναι και το Dirty Sanchez Cantina Mexicana στο Ψυχικό, όπου ο Ηλίας Μπογδάνος ανεβάζει τη διάθεση προσφέροντας μεξικάνικες γεύσεις και cocktails.
Σε ρυθμούς aperitivo κινείται μια ακόμα άφιξη και ακούει στο όνομα Απεριτίφ και βρίσκεται στο Παγκράτι. Εκεί, κάτω από τον πλάτανο, θα πιεις τα πιο ωραία negroni και spritz, συνοδευόμενα από νόστιμο finger food. Στο Παγκράτι βρίσκεται και το Φίλινγκς, το οποίο προσφέρει γλυκά εστιατορικού επιπέδου, στην πιο γήινη μορφή τους. Και για να συνεχίσουμε με την υπέροχη γειτονιά του Παγκρατίου, εδώ και λίγες εβδομάδες βρίσκουμε το γνωστό από το Χαλάνδρι Blind Spot, το οποίο προσφέρει υπέροχο καφέ Area 51, brunch αλλά και μερικά cocktails για νωρίς το απόγευμα.
Ένα wine bar που άνοιξε πρόσφατα είναι το Agape στο Θησείο. Είναι ένα μαγαζί που συνδυάζει όλα όσα αγαπάνε οι δημιουργοί του, Άννα Μπάκα, Γιώργος Μουστάκης και Δημήτρης Αρζόγλου, δηλαδή το κρασί, τον καφέ και τα cocktails. Ένα ακόμα wine bar άνοιξε σε μια στοά του κέντρου και ακούει στο όνομα Psyche, με ετικέτες από τον εγχώριο και διεθνή αμπελώνα ενώ προσφέρει και πλατό με ελληνικά τυριά και ελαφριά πιάτα.
Πηγαίνουμε προς Σύνταγμα και στην οδό Βουλής συναντάμε το ολοκαίνουργιο Λοbby Burger Lounge. Στο ισόγειο του Electra Metropolis άνοιξε ένα μαγαζί που δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια και συνδυάζει τέλεια τα cocktails με τα burgers. Το μενού υπογράφουν ο Σάκης Βενέτης -Group Executive Chef του Ομίλου Electra Hotels & Resorts- και ο Χάρης Ζευγούλης -Executive Chef του ξενοδοχείου Electra Metropolis Athens- και αυτό αποτελεί από μόνο του λόγο για να το επισκεφτείς. Cocktails μαζί με street food προσφέρει και το Saitama στον Κεραμεικό, η νέα street food πρόταση του σεφ Άνταμ Κοντοβά παρέα με τον bartender Σταμάτη Σταματιάδη. Εκεί θα πιεις cocktails σε κάνουλα μαζί με ασιατικά εδέσματα και πρωτότυπα κεμπάπ.
Αν είσαι περισσότερο του φαγητού, τότε επιβάλλεται να πας στον Tsiftis, το νέο γαστροκουτούκι στα Ιλίσια. Βρίσκεται σε έναν όμορφο πεζόδρομο και ο Σήφης Μανουσέλης παρουσιάζει ένα μενού με comfort ελληνικά πιάτα με υπέροχες γαστρονομικές πινελιές. Επίσης άνοιξε στην Κυψέλη ένα νέο μεζεδοπωλείο με το υπέροχο όνομα Μις Ελέν. Αυθεντικές και ελληνικές γεύσεις με ιδιαίτερους μεζέδες που είναι ελάχιστα πειραγμένοι.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το Lyra το οποίο βρίσκεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό στη καρδιά της Πλάκας, μια ανάσα από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Είναι η νέα προσπάθεια του ομίλου Nice n Easy, και το μενού του κινείται στους ρυθμούς της σύγχρονης δημιουργικής κουζίνας, αντλώντας έμπνευση από τα ελληνικά πιάτα. Όλα αυτά με την καθοδήγηση του σεφ Νίκου Δρακάκη.
Νέες αφίξεις χωρίς προτάσεις για brunch όμως δεν γίνονται. Δύο brunchάδικα που έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη είναι το Olivia’s Brother στου Παπάγου και το Wknd στο Παγκράτι, το οποίο λατρεύει τους λουκουμάδες και θα σε κάνει να τους λατρέψεις και εσύ. Τέλος, μια άφιξη που μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους είναι το άνοιγμα ξανά μετά από αρκετά χρόνια του Green Park.
Το Green Park ήταν ένα από τα ιστορικότερα μαγαζιά της αστικής γειτονιάς της Κυψέλης. Εκεί συναντιόντουσαν τα καλοκαίρια και όχι μόνο όλοι οι διάσημοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες της περιοχής, τη δεκαετία του ’60, για να απολαύσουν τον καφέ τους κάτω από τη δροσιά των δέντρων του Πεδίου του Άρεως. Και πριν από μερικές εβδομάδες το Green Park άνοιξε τα φώτα του και την αυλή του ξανά.