Το νέο μενού του Opus έχει ελληνικά προϊόντα που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ
Νούμπουλο Κέρκυρας, τσαλαφούτι Ρούμελης, μπρεζάολα Μακεδονίας ή κριθαράκι από τα Τζουμέρκα με ντομάτα και σπανάκι; Η executive chef Βάσω Αθανασίου μας μυεί στα ελληνικά μυστικά του νέου μενού του Opus.
- 09/12/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
«Τα ελληνικά προϊόντα κάνουν τη διαφορά. Οι πελάτες μας ρωτάνε από που προέρχεται το κάθετί που τρώνε, ενδιαφέρονται να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί!»
Πάντως αν κοιτάξεις καλά τον κατάλογο θα δεις ότι είναι ένα… fusion γεύσεων. Μια μίξη διαφόρων κουζίνων και μαγειρικών μεθόδων που όλες όμως δένουν αρμονικά μεταξύ τους. «Είναι έτσι ο χαρακτήρας μου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που με έχει ωθήσει στο να «παίζω» με τις γεύσεις και να τις αναμειγνύω. Έχω δουλέψει σε αρκετά μαγαζιά στο παρελθόν και έχει πάρει επιρροές από σπουδαίους σεφ, όπως ο Γιάννης Σολάκης και ο Νίκος Κοντομάρκος».
Ποια ελληνικά προϊόντα θα βρούμε στο μενού του Opus και πιθανότατα δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει;
Αυτό που μπορεί να μην έχεις δοκιμάσει ποτέ είναι η μπρεζάολα. Πρόκειται για μοσχαρίσιο κρέας, ελληνικής εταιρίας και εξαιρετικής γεύσης. Επίσης το νούμπουλο, ένα κερκυραϊκό φινετσάτο αλλαντικό. Ίσως να μην έχεις γευθεί ποτέ το λουκάνικο με τον τραχανά από το Καρπενήσι,ή το chutney τριαντάφυλλου που κυκλοφορεί πολύ λίγο καιρό στην αγορά και μας θυμίζει λίγο τα παιδικά μας χρόνια. Αρώματα που μας φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις να μας κερνούν οι γονείς μας βανίλια και υποβρύχιο… Είναι κάτι το διαφορετικό, φέρνει μια νοσταλγία από τα παλιά.
«Είμαι φανατική των ελληνικών παραδοσιακών τυριών και αλλαντικών γενικώς, αλλά αυτό που πραγματικά λατρεύω είναι το νιβατό. Σε λίγο καιρό θα αναγνωριστεί επίσημα και ως προϊόν Π.Ο.Π. Είναι ένα τυρί με μια πολύ ωραία γλυκόξινη γεύση. Θα το απολαύσεις στο πιάτο ‘Κριθαρότο λαχανικών με νιβατό’, όπου και το κριθαράκι είναι ντόπιο χειροποίητο προϊόν από ελληνική βιοτεχνία»
Ποια είναι η χορταστικότερη σαλάτα του καταλόγου:
Όταν μια σαλάτα έχει κοτόπουλο, σίγουρα είναι πιο χορταστική από τις υπόλοιπες. Οπότε θα πω την φριζέ σαλάτα με φιλετάκια κοτόπουλο, μπέικον, ντοματίνια, παρμεζάνα, κρουτόν και βινεγκρέτ μουστάρδας.
Ποια πίτσα να πάρω αν μου αρέσουν πολύ τα μανιτάρια;
Την pizza με τυρί κρέμα, μανιτάρια porcini και λάδι τρούφας. Το τελευταίο αναδυκνύει το άρωμα του μανιταριού σωστά οπότε αν είσαι φαν του είδους πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσεις.
Η γεύση που θα εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο;
Το κριθαρότο λαχανικών με νιβατό. Είναι κάτι πάρα πολύ απλό, αλλά η γεύση που αφήνει στο στόμα είναι άκρως διασκεδαστική!
Ποιο είναι το πιο ελληνικό πιάτο από τα κυρίως;
Το ψάρι μυλοκόπι γεμιστό με καρότο, κολοκύθι και γαρίδα, συνοδεύεται με πουρέ σελινόριζας, baby καρότα και bisque γαρίδας.
Ποιο είναι το πιο gourmet αλλά ταυτόχρονα χορταστικό πιάτο του καταλόγου;
Η ταλιάτα από πικάνια, με πουρέ καρότο και ραγού μανιταριών. Όλα είναι προσεγμένα. Από την κοπή του κρέατος, μέχρι τον πουρέ, αλλά και την σάλτσα που τα συνοδεύει.
Τι να γλυκό να φάω αν έχω πάρει ψάρι και τι ταιριάζει καλύτερα μετά από κρέας;
Μετά από ψάρι δένει άψογα μια Lemon Pie: Δροσερή κρέμα λεμονιού σε τραγανά crumble αμυγδάλου και παγωτό σοκολάτα. Θα βοηθήσει να καθαρίσουμε το στόμα μας από τη γεύση του ψαριού και να έρθει η ισορροπία της γεύσης. Μετά από κρέας, προτείνω ένα Chocolate Croquant: Cremeux σοκολάτας γάλακτος σε τραγανή βάση γκοφρέτας πραλίνα και σορμπέ μάνγκο. Σοκολατένιο, τραγανό και με τη δροσιά του παγωτού που θα αφήσει στο στόμα μια υπέροχη γεύση.
Για την Βάσω, το κάθε πιάτο είναι μια ευκαιρία να δείξει το τι σημαίνει μαγειρική για εκείνη. Και αν κρίνουμε από τα λόγια της, δεν πρόκειται να φύγουμε απογοητευμένοι από το Opus.
«Η μαγειρική για μένα είναι η ζωή μου, η οικογένειά μου, τα όνειρά μου. Είναι αυτό που αγαπώ από όταν δεν μίλαγα καλά καλά! Είναι τα πάντα».
Info- “OPUS” Inner Pleasure: Λεωφ. Αγγ. Μεταξά 48 & Πανδώρας 9, Γλυφάδα, Πληροφορίες & Κρατήσεις: 210-8980050, http://www.opus-glyfada.gr/, https://www.facebook.com/OpusGlyfada?fref=ts