Νόστιμο: Στο νέο μαγειρείο της Γλυφάδας τρώμε «σαν στο σπίτι μας»

Στο νέο μαγειρείο της Γλυφάδας οι κατσαρόλες και τα τηγάνια παίρνουν φωτιά, τα μαγειρευτά βγαίνουν καλομαγειρεμένα και εμείς κάπως έτσι αποκτούμε μια νέα επιλογή για delivery ή takeaway στο lunch break μας.
- 17/02/2025
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Στην εποχή του «εύκολου» και γρήγορου φαγητού, το μαγειρευτό παραμένει μια σταθερή αξία. Είναι η γεύση που μας γυρνάει πίσω στο σπίτι, στην κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς. Στο φαγητό που ετοιμάζεται πάντα με μεράκι και υπομονή. Σε εκείνα τα κυριακάτικα τραπέζια που μαζευόταν όλη η οικογένεια και έτρωγε μαζί γύρω από το τραπέζι, ενώ τα μεθυστικά αρώματα από την κουζίνα περιτρυγύριζαν όλη την ατμόσφαιρα και σου άνοιγαν την όρεξη. Γεύσεις απλές, καθαρές: από όσπρια και κάθε λογής λαδερά μέχρι μακαρόνια, φουρνιστά κοτόπουλα, ψητά κρέατα και δροσιστικές σαλάτες για τη μέση. Γεύσεις που δύσκολα βρίσκεις εκτός του σπιτιού σου.
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα μαγαζιά που κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να σε φέρουν όσο πιο κοντά γίνεται στις γεύσεις εκείνες. Ναι, μπορεί να μην φας κεφτεδάκια σαν της γιαγιάς σου, αλλά σίγουρα θα δοκιμάσεις πιάτα που θα σου τα θυμίσουν.
Για εσένα λοιπόν που αναζητάς τέτοια μαγαζιά ή που η καθημερινότητα δεν σου επιτρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο στη δική σου κουζίνα -οπότε μοιραία καταλήγεις να τα χρειάζεσαι, το Νόστιμο είναι το νέο μαγειρείο της Γλυφάδας που αξίζει να γίνει μια από τις επιλογές σου για προσεγμένο μαγειρευτό φαγητό, όπως θα το έφτιαχνες στο σπίτι, αλλά με την ευκολία του takeaway και delivery. Υπάρχουν βέβαια και κάποια τραπεζάκια απ’ έξω, σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις ένα διάλειμμα και να απολαύσεις τα πιάτα του εκεί.
Το Νόστιμο είναι το όραμα της 27χρονης Μαρίας-Δήμητρας, που αποφάσισε να μοιραστεί με τον κόσμο την αγάπη της για τη μαγειρική. Η ίδια μεγάλωσε πειραματιζόμενη στην κουζίνα: Από τις πρώτες της απόπειρες ως παιδί φτιάχνοντας κουλουράκια και μικρές λιχουδιές μέχρι την ενηλικίωση, όπου οι φίλοι και η οικογένειά της την ενθάρρυναν να ακολουθήσει το πάθος της, η Μαρία-Δήμητρα δεν έπαψε ποτέ να αναζητά νέους τρόπους να εκφράζεται μέσα από το φαγητό.
Η πιο έντονη ενασχόλησή της με τη μαγειρική ξεκίνησε στα 19 της. «Βρισκόμουν στην επαρχία και οι συνθήκες ήταν τέτοιες που μαγείρευα καθημερινά και μάλιστα μεγάλες ποσότητες. Ήταν κάτι που δεν με κούραζε καθόλου, ίσα ίσα μου άρεσε να ευχαριστώ τους γύρω μου», εξηγεί.
Όταν πριν από δύο χρόνια μετακόμισε στην Αθήνα και ασχολήθηκε ενεργά με τον χορό, που μαζί με τη μαγειρική είναι η μεγάλη της αγάπη, συνήθιζε να ετοιμάζει φαγητά για τους συνεργάτες της. «Γιατί δεν ανοίγεις ένα δικό σου μαγαζί;» τη ρωτούσαν όλοι. Στην αρχή το αντιμετώπιζε σαν αστείο, αλλά τελικά πήρε την απόφαση. «Ας το κάνουμε», είπε πριν μερικούς μήνες. Έτσι γεννήθηκε το Νόστιμο, εμπνευσμένο από την ίδια τη σιγουριά της για τη γεύση των πιάτων της.
Ένα μενού γεμάτο σπιτικές γεύσεις
Το Νόστιμο είναι ένας λιλιπούτειος, ζεστός χώρος, χωμένος στην οδό Φοίβης, που αποπνέει ακριβώς αυτό που πρεσβεύει: απλότητα, ποιότητα και σπιτική θαλπωρή. Με καθαρές γραμμές, γήινους τόνους και μια μίνιμαλ αισθητική, το περιβάλλον του δεν προσπαθεί να σε εντυπωσιάσει με πολλά πολλά. Εδώ η ουσία βρίσκεται στη γεύση.
Στα του μενού, στο Νόστιμο θα βρεις κάθε μέρα διαφορετικές επιλογές από έναν κατάλογο που τα έχει όλα: από κλασικά μαγειρευτά και δροσερές σαλάτες μέχρι ποικίλα ορεκτικά και φρεσκοφτιαγμένα γλυκά, τα οποία ετοιμάζει ο σεφ Στέλιος Μπιμπίρης.
Στα ορεκτικά θα δοκιμάσεις, μεταξύ άλλων, ρύζι με λαχανικά, χούμους, πουρέ (πατάτας ή γλυκοπατάτας), καπνιστή μελιτζανοσαλάτα καθώς και χειροποίητες πίτες με χωριάτικο φύλλο ή τηγανιά μανιταριών. Στις σαλάτες θα βρεις από την κλασική χωριάτικη (σε μια γενναία μερίδα) μέχρι μια signature πράσινη, ιδανικές για να συνοδεύσουν το γεύμα σου ή να γίνουν το ελαφρύ κυρίως που έψαχνες στο lunch break σου.
Στα κυρίως, η καρδιά του μενού χτυπά στις κλασικές, μερακλίδικες συνταγές: Κοκκινιστό μοσχαράκι σιγομαγειρεμένο μέχρι να λιώνει στο πιρούνι, γλυκόξινο κοτόπουλο με πιπεριές, αφράτα μπιφτέκια με κυδωνάτες πατάτες, γεμιστά όπως θα τα έφτιαχνε η μαμά σου και κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα.
Οι επιλογές θυμίζουμε είναι πολλές, αλλά εξαρτάται τι θα βγει την κάθε ημέρα από την κουζίνα. Και να σημειώσουμε εδώ πως τα κρέατα τα προμηθεύεται από τον Αγγελή, «ίσως το καλύτερο κρεοπωλείο στα νότια προάστια», όπως λέει η ίδια.
Τον χειμώνα οι σούπες έχουν τον πρώτο λόγο, με επιλογές όπως κοτόσουπα, μανιταρόσουπα βελουτέ και γιουβαρλάκια -τα τελευταία από τις πιο αγαπημένες συνταγές της Μαρίας-Δήμητρας, φτιαγμένα με δική της προσωπική πινελιά.
Για το τέλος, αν υπάρχει χώρος για γλυκό, οι επιλογές αλλάζουν επίσης καθημερινά. Μπορεί να πετύχεις carrot cake, κορμό σοκολάτας ή πορτοκαλόπιτα με χωριάτικο φύλλο κρούστας – όλα φτιαγμένα εκείνη την ημέρα, με τις ίδιες αρχές που χαρακτηρίζουν όλο το μενού: απλά υλικά, σωστό μαγείρεμα και γεύση που θυμίζει σπιτικό φαγητό.
Extra tip #1: Θα βρεις το Νόστιμο στις πλατφόρμες της efood & wolt.
Extra tip #2: Όπως μας λέει η Μαρία-Δήμητρα, στόχος είναι μελλοντικά να διοργανώνουν και prive τραπέζια σε σπίτια, με την ίδια και την ομάδα της να αναλαμβάνει τη διαδικασία προτετοιμασίας από την αρχή έως το τέλος. Ανυπομονούμε!