#NouPouChoice: Γεωργιανή τυρόπιτα στο Emigrand
Στο Emigrand στην Καλλιθέα δοκιμάσαμε τυρόπιτα με imeruli, ψημένη στα τοιχώματα ενός γεωργιανού θολωτού φούρνου.
- 18/02/2024
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Ήξερες ότι στην Καλλιθέα υπάρχει ένα φούρνος, ο οποίος «απλώνεται» σε μόλις 10 τ.μ. και καθημερινά φουρνίζει παραδοσιακό γεωργιανό ψωμί και πίτες; Πρόκειται για το Emigrand επί της Φιλαρέτου, στο οποίο δεσπόζει ο παραδοσιακός θολωτός χτιστός φούρνος (που ονομάζεται τονέ) και μοιάζει με πηγάδι. Στο εσωτερικό του, ψήνονται όλες οι λιχουδιές. Μην παραξενευτείς αν πετύχεις τον φούρναρη να κάνει μια «βουτιά» μέσα στον φούρνο, αυτό σημαίνει ότι κολλά, με μία θα λέγαμε ακροβατική κίνηση, τα ζυμάρια στα καυτά τοιχώματα.
Εδώ θα δοκιμάσεις το λαβάς, το παραδοσιακό γεωργιανό ψωμί, που είναι μακρόστερνο και μοιάζει με πλακουτσωτή λαγάνα, αλλά αξίζει να επιλέξεις και μια πίτα στο χέρι. Θα βρεις διάφορες γεμίσεις, όπως κοτόπουλο, σπανάκι, αυγό, κιμά, πατάτα. Ωστόσο θα σου πρότεινα να πάρεις αυτή με το γεωργιανό τυρί imeruli, που ονομάζεται χατσαπούρι. Το imeruli μοιάζει με κασέρι, είναι λίγο πιο αλμυρό και μαστιχωτό, οπότε αν σου αρέσουν τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά τότε πρέπει να το επιλέξεις. «Μετά το ψωμί, αυτή η τυρόπιτα επιλέγεται περισσότερο από τον κόσμο», μου είχαν πει όταν τους είχα επισκεφτεί. Δεν έχουν και άδικο, θα προσθέσω εγώ.