Ο ‘Ανθός’ που φύτεψε στην Καλλιθέα ο Master Chef Γιώργος Γεράρδος
Προσιτές γκουρμεδιές ελληνικής παραγωγής σε ένα παλιό καλλιθιώτικο μπακάλικο.
- 25/01/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Η Ευαγγελιστρίας στην Καλλιθέα είναι ένας δρόμος που δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να τον ξέρεις. Δεν είχε για την ακρίβεια. Μέχρι που έμαθα για τον Ανθό. Μα να έχω δίπλα μου τέτοιο μαγαζί και να μην το ξέρω; Πήγα Πέμπτη βράδυ μετά από την δουλειά. Δεν είχα φάει πολύ, γιατί ήξερα ότι θα δοκιμάσω ωραία πράγματα και ήθελα να έχω χώρο για όλα.
Μας υποδέχτηκε η Ελένη. Η Ελένη είναι κουλ, ομιλητική, μαμά δύο παιδιών και παντρεμένη με τον Γιώργο. Τον Γιώργο Γεράρδο, που είχε συμμετάσχει στη δεύτερη σεζόν του Master Chef. Που είναι πολύ κοινωνικός, προσγειωμένος και φτιάχνει εξαιρετικά πιάτα. Κάτσαμε όλοι μαζί και μιλήσαμε για το μαγαζί.
Ο Γιώργος μου είπε ότι ήταν φωτογράφος εστιατορίων και φαγητού την χρυσή εποχή των περιοδικών και ασχολούνταν ερασιτεχνικά με την μαγειρική, μέχρι που αποφάσισε να το πάρει πιο ζεστά και να βγει στην τηλεόραση για να δείξει το ταλέντο του, «η δημοσιότητα από το παιχνίδι με βοήθησε να φτιάξω κάτι δικό μου», μου εξομολογήθηκε.
Ο χώρος είναι μικρός, χωράει περίπου 30 άτομα, αλλά είναι τόσο προσεγμένος και καθαρός που θα μπορούσες να περιμένεις λίγο παραπάνω για να βρεις τραπέζι, χωρίς ιδιαίτερη γκρίνια. Πάντως, αν είσαι από τους προνοητικούς, να ξέρεις πως κυρίως δουλεύει με κρατήσεις.
Το σημαντικότερο είναι ότι όλα τα πιάτα εδώ βασίζονται σε ελληνικά προϊόντα, που τους τα φέρνουν με ΚΤΕΛ τα ξημερώματα και ότι αποφεύγουν όσο γίνεται τους χονδρέμπορους και στηρίζουν τους μικρούς παραγωγούς της επαρχίας.
Ξεκινήσαμε με μαριναρισμένα λαχανικά που μέσα είχαν πορτοκάλι και πίτες και με μία σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, λόλα, κάτι σαν αντίδι που λέγεται εσκαρόλ, ένα εξαιρετικό πεντανόστιμο δενεχωλόγια μπέικον από του Sary (κορυφαία εταιρεία αλλαντοποιίας) στη Δράμα και αχλάδι. Μετά ήρθε το χιουνκάρ μπεγεντί, ένα πολίτικο πιάτο με μοσχαράκι κοκκινιστό και μια σούπερ μπεσαμέλ (και όχι πουρέ) μελιτζάνας, που, αν κατάλαβα καλά, γίνεται όπως όλες οι μπεσαμέλ, απλώς αντί για γάλα βάζεις μελιτζάνα. Και τώρα το καλύτερό μου. Σουτζουκάκια με μανιτάρι. Όχι με μανιτάρι δίπλα. Με μανιτάρι μέσα. Και φυσικά, βουβαλίσια μπιφτέκια (κατευθείαν από τις Σέρρες), που σπάνια τα βρίσκεις στην Αθήνα. Τα παιδιά άλλωστε ξέρουν από μπιφτέκια, έχουν ανοίξει και το Hops στο Κουκάκι, μπεργκεράδικο που έχει κάνει χαμούλη.
Πίσω στον Ανθό τώρα. Το άλλο ωραίο με αυτό το μαγαζί είναι ότι η βιντατζιά του είναι αυθεντική. Στον τοίχο μια παλιά γραφομηχανή, πολύχρωμα πλακάκια κάτω αλλά και πάνω στα τραπέζια, ένας χώρος παλιός με ένα σύγχρονο twist. Όπως ακριβώς και τα πιάτα του, παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με κάτι που δεν περιμένεις και σε εκπλήσσει ευχάριστα. Έτσι για να μην βαριέσαι.
Η επιτυχία ενός επιχειρηματία έχει να κάνει πολύ με το να αγαπάει την δουλειά του, όπως και με το να έχει όρεξη και φαντασία. Ο Γιώργος και η Ελένη έχουν και το αποδεικνύουν με κάθε τρόπο. Με τις θεματικές βραδιές, όπου μπορείς να δοκιμάσεις πιάτα που βασίζονται σε συγκεκριμένα μόνο υλικά, π.χ. σε ζυμαρικά ή μανιτάρια (γιάμι) ή σε ό,τι άλλο, με το παγωτό που φτιάχνεται επιτόπου από ξηρό πάγο σε κάθε τραπέζι ξεχωριστά μπροστά στα μάτια των θαμώνων, με το brunch κάθε σουκού αλλά και με το μενού που αλλάζει ανάλογα με την εποχή.
Ο Ανθός στεγάζεται στο παλιό Μαγέρικο της Νάγιας, που πριν ήταν μπακάλικο και που εκείνη το εξέλιξε σε μαγέρικο κάπου στα 90s. Δυστυχώς μετά είχε ένα ατύχημα μέσα στο μαγαζί και έφυγε από την ζωή. Πολλοί προσπάθησαν να αποτρέψουν τον Γιώργο από το να ανοίξει την επιχείρησή του στον ίδιο χώρο, θεωρώντας το γρουσουζιά, αλλά αυτό δεν τον πτόησε, «ήξερα ότι θα το ήθελε και η Νάγια», μου είπε χαμογελώντας.
Στο τέλος ήρθε η σφαίρα σοκολάτας με γύρω – γύρω τριμμένο μπισκότο, που ήταν πραγματικά σφαίρα, δηλαδή κλειστή, δηλαδή για να την φας, την σπας. Μου την έσπασε με το κουτάλι ο Γιώργος γιατί κάπως φοβόμουν μην τα κάνω όλα μαντάρα και θεοί από μέσα ξεπρόβαλε μία μους φουντουκιού που θα μπορούσα να τρώω για πάντα.
Ο κατάλογος έχει και σαγανάκι με λουκάνικο αγριογούρουνου και κόκορα παστιτσάδα και χωριάτικες ταλιατέλες, με πελτέ Σαντορίνης ή με την παραδοσιακή Κασιώτικη συνταγή ή με σύγκλινο Αερόπολης.
Ψάχνουν μεγαλύτερο χώρο να το μεταφέρουν κάαααποια στιγμή (δεν τα μάθατε από μένα) και έχω αναλάβει να τους βρω περιοχή. Μάλλον θα πρέπει να τους κρατήσω στα νότια. Χμ, κάτι θα σκεφτώ.
*info
Ευαγγελιστρίας 96, Καλλιθέα, τηλ.: 213 0271631