Ο Γιάννης Μπουροδήμος σου κάνει το τραπέζι μέσα στο πάρκο της Νέας Φιλαδέλφειας
Θα σκεφτόσουν ποτέ να πας για φαγητό σε ένα τελείως άγνωστο σε εσένα σπίτι, με οικοδεσπότες που δεν έχεις συναντήσει ποτέ πριν; Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο, όμως το private dining για μία από τις πιο δυναμικά ανερχόμενες γαστρονομικές τάσεις, διεθνώς.
- 24/11/2021
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
Τα private dinners, που διοργανώνουν επαγγελματίες ή ερασιτέχνες μάγειρες στο σπίτι, με άγνωστους καλεσμένους που είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν την παραδοσιακή έξοδο σε εστιατόριο με κάτι τελείως εναλλακτικό, είναι μία τάση που γνωρίζει όλο και περισσότερους φίλους ανά τον κόσμο. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά από που ξεκίνησε, σε σύντομο χρονικό διάστημα όμως κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε μεγάλες μητροπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο, πριν εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά του κόσμου, όπου κάποιος είναι πρόθυμος να μαγειρέψει για ντόπιους και ταξιδιώτες στην κουζίνα του.
Στην Ελλάδα, ένας από τους πρώτους που ξεκίνησαν να διοργανώνουν τέτοια γεύματα είναι ο έμπειρος μάγειρας Γιάννης Μπουροδήμος, με το γαστρονομικό project «BearFoot in the Park», το οποίο μετράει ήδη 4 χρόνια, ενώ εκτός από τα private dinners, μπορεί να προσφέρει στους συμμετέχοντες μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων. Το καλύτερο; Όλα αυτά πραγματοποιούνται σε μία μοναδική τοποθεσία, μέσα στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται το πατρικό σπίτι του Γιάννη. Σωστά διάβασες, το σπίτι του δεν βρίσκεται δίπλα ή κοντά, αλλά μέσα στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας και όπως ο ίδιος το περιγράφει χαρακτηριστικά στο site του «Μεγάλωσα μέσα σε ένα πάρκο, δάσος μου φαινόταν όταν ήμουν μικρός. Γειτονιά δεν είχαμε να έχω άλλα παιδιά να παίξω».
Private dining στο πάρκο
Είχαμε πρωτογνωρίσει τον Γιάννη Μπουροδήμο μέσα από τη συμμετοχή του στο 1ο ελληνικό MasterChef, στο Mega. Βέβαια, από τότε ο Γιάννης έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στις επαγγελματικές κουζίνες, από την παλαιότερη συνεργασία του με τον τότε συμπαίκτη του στο MasterChef Άκη Πετρετζίκη, μέχρι την επιμέλεια μενού εστιατορίων. Μάλιστα, όσο κάνουμε τη συνέντευξη, ο ίδιος ετοιμάζει ένα carrot cake για το all day breakfast café ‘Morning Sweetie, που άνοιξε πρόσφατα στην Κυψέλη, ενώ παράλληλα μου εξιστορεί πώς άρχισαν όλα.
«Γνώριζα το concept των private dinners αρκετά χρόνια πριν έρθει στην Ελλάδα. Το κίνητρο για να το ξεκινήσω ήρθε όταν έκανα ανακαίνιση στο πατρικό μου σπίτι και αποφάσισα να το ανοίξω για να υποδεχθώ κόσμο από όλο τον κόσμο. Μου αρέσει άλλωστε πολύ να ταΐζω και να φροντίζω τον κόσμο», μου λέει. Ο Γιάννης λοιπόν, τον χειμώνα στρώνει το μεγάλο τραπέζι στον άνετο εσωτερικό χώρο του σπιτιού, που μπορεί να φιλοξενήσει έως 12 άτομα, ενώ το καλοκαίρι τους βγάζει στην καταπράσινη αυλή του.
«Ιδανικά προτιμώ να μην έχω πολλά άτομα κάθε φορά, για να μπορώ να τους περιποιηθώ και να επικοινωνήσω μαζί τους καλύτερα. Θέλω να αισθάνομαι πάντα σαν να κάνω τραπέζι σε φίλους μου», αναφέρει, σπεύδοντας να εξηγήσει ότι δεν είναι απαραίτητο οι καλεσμένοι του να γνωρίζονται μεταξύ τους. Μπορείς για παράδειγμα, να κανονίσεις να πας με όλη την παρέα σου, για να σας μαγειρέψει ο Γιάννης και να φάτε μαζί ή να κλείσεις θέση απλά για δύο άτομα και να βρεθείς στο ίδιο τραπέζι με άγνωστους καλεσμένους, Έλληνες ή τουρίστες, με τους οποίους μπορείτε να γίνετε μία παρέα όσο απολαμβάνετε το γεύμα σας.
Σε αυτό το σημείο, να αναφέρουμε ότι το κοινό του «BearFoot in the Park» αποτελείται κυρίως από ταξιδιώτες, που αναζητούν διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Γιάννης, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουν το concept και αρχίζουν να κλείσουν θέσεις σε αυτά τα δείπνα είτε απευθείας από το site του, είτε μέσω ιστοσελίδων, όπως το eatwith.com ή το airbnb experiences.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yannis Bourodimos (@jbouro)
Τι καλό μαγειρεύει ο Γιάννης Μπουροδήμος;
«Πάντα ξεκινάω με μια γευσιγνωσία κρασιού και μελιού, που είναι εκπληκτικά προϊόντα και αξίζει να τα γνωρίζει ο κόσμος. Στη συνέχεια θα τους προσφέρω ένα τσίπουρο αρωματισμένο με κρόκο Κοζάνης και εσπεριδοειδή, που έχω πάντα έτοιμο στο σπίτι, μαζί με κάποιο μεζέ και ακολουθεί το δείπνο», αναφέρει ο Γιάννης.
Όπως μου εξηγεί, το μενού είναι συνήθως προκαθορισμένο και περιλαμβάνει πιάτα που βασίζονται σε εξαιρετικές πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακολουθώντας πιστά την εποχικότητα των υλικών. Ο ίδιος σημειώνει ότι του αρέσει να συζητάει για τα πιάτα του με τους καλεσμένους του, να τους εξηγεί τη φιλοσοφία του. Βέβαια, αν κάποιος θέλει να μάθει τα μυστικά μαγειρικής του, δεν έχει παρά να πάει νωρίτερα από την ώρα έναρξης του δείπνου, για να βοηθήσει και στο μαγείρεμα ή να λάβει μέρος στα μαθήματα μαγειρικής που διοργανώνει (και online).
Έχοντας κατά νου ότι το κοινό του αποτελείται κυρίως από ταξιδιώτες από το εξωτερικό, δεν μπορώ να μην τον ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο υλικό της ελληνικής κουζίνας που να βρίσκουν περίεργο. Γελώντας, ο Γιάννης μου αφηγείται την ημέρα που προσπαθούσε να εξηγήσει σε κάποιους καλεσμένους του τι είναι το τουρσί από αμπελοβλάσταρα που τους πρόσφερε, παραξενεύοντας τους με το γεγονός ότι στην Ελλάδα μπαίνουμε στη διαδικασία να αξιοποιήσουμε τους βλαστούς του αμπελιού και να φτιάξουμε από αυτούς έναν μεζέ.
Γαστρονομικοί περίπατοι στην Αθήνα. Οι αγαπημένοι του!
Πέρα από τα private diners, τα μαθήματα μαγειρικής και τις γευσιγνωσίες, ο Γιάννης Μπουροδήμος διοργανώνει και γαστρονομικούς περιπάτους στην Αθήνα. Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες; Αυτοί έφτιαξαν την πρώτη πίτσα; Τι έτρωγαν στο Βυζάντιο; Τι φαγητά ήρθαν μαζί με τους Οθωμανούς; Ο Μουσακάς και η χωριάτικη σαλάτα είναι ελληνικά πιάτα; Τι έφεραν μαζί τους οι Εβραίοι όταν έφτασαν στην Ελλάδα από την Ιβηρική χερσόνησο το 1600; Σε όλα τα παραπάνω επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, μέσα από τους γαστρονομικούς περιπάτους που διοργανώνει και περιλαμβάνουν επίσκεψη σε περισσότερα από 30 σημεία γαστρονομικού ενδιαφέροντος της Αθήνας.
«Μου αρέσουν πολύ οι γαστρονομικοί περίπατοι. Αν μπορούσα, θα έκανα περισσότερους γαστρονομικούς περιπάτους παρά τραπέζια σε καθημερινή βάση. Έτσι, θα μπορούσα να μην αισθάνομαι ότι και το μαγείρεμα γίνεται δουλειά, άρα και μία απρόσωπη διαδικασία», τονίζει.
Μελλοντικά σχέδια
Η περυσινή σεζόν ήταν όχι απλά δύσκολη, αλλά τελείως «νεκρή», λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στις μετακινήσεις, μου λέει ο Γιάννης. Φέτος, τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα και εννοείται ότι και ο ίδιος φροντίζει στον χώρο του να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid. Παράλληλα, σκέφτεται ποια θα μπορούσαν να είναι τα επόμενα βήματά του, ώστε να υπάρχει μία εξέλιξη στο concept που έχει δημιουργήσει: «Θα με ενδιέφερε να επεκταθώ και στο εταιρικό κομμάτι, διοργανώνοντας μικρά events για εταιρείες, ενώ θα ήθελα πολύ να κάνω
Θα ήθελα πολύ να δημιουργήσω επίσης, secret suppers, όπου θα ορίζουμε ραντεβού με τους συμμετέχοντες σε ένα σημείο και στη συνέχεια, θα τους μεταφέρουμε για να γευματίσουν σε πολύ ιδιαίτερους χώρους, όπως σε ένα φυτώριο ή μία παραλία. Έχει μία δόση μυστηρίου όλο αυτό και επιτείνει την ανυπομονησία των καλεσμένων, να μην γνωρίζουν ακριβώς που πάνε αλλά να έχουν την αίσθηση ότι θα βρεθούν σε ένα ιδιαίτερο μέρος όπου θα φάνε και θα περάσουν καλά», καταλήγει.