Ο γύρος του κόσμου στο μενού του Gazi College Γλυφάδας
Ο executive σεφ του ομίλου Gazi College, Μιχάλης Φανερωμένος, μας ανοίγει για τα καλά την όρεξη μιλώντας για το πολυσυλλεκτικό μενού που έχει δημιουργήσει.
- 06/03/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Στη σκιά του πύργου του Άιφελ
Το πιάτο: Croque Madame
Η περιγραφή: Αυθεντική συνταγή με γαλλικό ζαμπόν, τυρί reggato, αρωματικό σχοινόπρασσο και φρέσκο τηγανητό αυγό.
To σχόλιο του σεφ: ‘ Τόσο τo Croque Madame όσο και το Croque Monsieur (το ίδιο χωρίς αυγό) βασίζονται σε αυθεντικές γαλλικές συνταγές. Επίσης είναι όλα χειροποίητα. Από το ψωμί, που το φτιάχνουμε μέσα στη δική μας κουζίνα, ως τη σάλτσα μπεσαμέλ. Αυτό το κάνει ακόμη πιο σπιτικό’
Το πιάτο: Quiche Lorraine
Η περιγραφή: Με ζαμπόν, μανιτάρια, κρεμμύδι και τυρί edam.
To σχόλιο του σεφ: ‘ Αυθεντική συνταγή κρεμυδόπιττας, όπως ακριβώς την φτιάχνουν οι Γάλλοι. Ιδανική για πρωινό ή brunch. Στην περίπτωση αυτή ακολουθούμε κατά γράμμα τους κανόνες της γαλλικής κουζίνας’
Το πιάτο: Εntrecote Cafe de Paris
Η περιγραφή: Τρυφερό steak από μοσχαράκι γάλακτος, πάνω σε πατάτες τηγανητές γαλλικού τύπου και μυρωδάτο βούτυρο cafe de Paris.
To σχόλιο του σεφ: ‘ Η συγκεκριμένη συνταγή είναι ουσιαστικά κρυφή. Δεν είναι γραμμένη πουθενά, σε κανένα βιβλίο. Μεταφέρεται από στόμα σε στόμα και από σεφ σε σεφ. Πρόκειται για μια μαρινάδα από περίπου 15-20 διαφορετικά μπαχαρικά, κρεμμύδια και λοιπά υλικά που ωριμάζουν 1-2 μέρες και μετά ενώνονται με το βούτυρο. Το οποίο κάθεται πάνω στο κρέας και λιώνοντας απελευθερώνει όλα τα αρώματα που έχουμε κλείσει μέσα του’
Επιλεγμένες ασιατικές γεύσεις
Το πιάτο: Asian Basket
Η περιγραφή: Πλούσια ποικιλία από ασιατικά finger food με κοτόπουλο satay σε sticks, γαρίδες tempura, dumplings με κοτόπουλο και λαχανικά, spring rolls λαχανικών και τηγανητά mendake noodles
To σχόλιο του σεφ: ‘Διαλέξαμε πέντε αγαπημένα στην Ελλάδα ασιατικά πιάτα, από διαφορετικές χώρες (Ταϊλάνδη, Κίνα, Ιαπωνία) και φιλοσοφίες. Τα υλικά και οι συνταγές είναι αυθεντικές’
Το πιάτο: Salmon Teriyaki
Η περιγραφή: Φιλέτο σολωμού στη σχάρα, με σωτέ λαχανικά και lime & honey teriyaki sauce.
To σχόλιο του σεφ: ‘Αγαπημένο στη Δύση ιαπωνικό πιάτο, με τη σάλτσα teriyaki να ταιριάζει πολύ με τον σολωμό’
Το πιάτο: Chicken Noodles
Η περιγραφή: Asian style fried chicken noodles, με φρέσκα λαχανικά, soy sauce και σχοινόπρασσο.
To σχόλιο του σεφ: ‘Αντιπροσωπευτικό ασιατικό noodle που καλύπτει πλήρως γευστικά κάποιον που θέλει να φάει κάτι ασιατικό. Περιλαμβάνει πάνω από 15 υλικά και 2 ζωμούς (άλλον για το κοτόπουλο και άλλον για τη μαρινάδα)’
Mε στιλ ιταλικό
Το πιάτο: Pizza Funghi e parmigianno
Η περιγραφή: Πίτσα με σάλτα τομάτας, mozzarella, φρέσκα μανιτάρια, παρμεζάνα και φρέσκα ρόκα
To σχόλιο του σεφ: ‘ Τόσο η συγκεκριμένη πίτσα όσο και οι υπόλοιπες 10 που έχουμε στον κατάλογο (5 κανονικές, 3 calzone και 2 mini) είναι φτιαγμένες με την αυθεντική λεπτή ιταλική ζύμη. Μάλιστα το προσωπικό που τις φτιάχνει έχει εκπαιδευτεί σχετικά σε σεμινάρια στην Ιταλία. Χρησιμοποιούμε ιταλικό αλεύρι και τη σχετική τεχνοτροπία. Ενώ στις γεύσεις έχουμε καταλήξει με βάση το τι αρέσει στους πελάτες’
Το πιάτο: Pasta Primavera
Η περιγραφή: Με ψητά λαχανικά, σάλτσα ντομάτας και βασιλικό
To σχόλιο του σεφ: ‘Ιταλική συνταγή με πένες και ανοιξιάτικα λαχανικά όπως κολοκύθι, μελιτζάνα, κάππαρη, μανιτάρια και κρεμμύδι που είναι μαγειρεμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάξουν και με τη σάλτσα ντομάτας και με τις πένες. Ένα εξαιρετικό χορτοφαγικό πιάτο που είναι πολύ νόστιμο’
Το πιάτο: Tiramisu
Η περιγραφή: Κλασικό ιταλικό σπιτικό tiramisu
To σχόλιο του σεφ: ‘Αυθεντική ιταλική συνταγή που την δουλεύω από τότε που βγήκα από την σχολή το 1992. Είναι μια από τις δυο συνταγές που μου εκμυστηρεύτηκε ένας φίλος Ιταλός σεφ, από τους πρώτους που είχαν έρθει για να δουλέψουν τότε στην Μύκονο. Δεν έχει καμία πρόσμειξη με κρέμες. Είναι ένα σαμπαγιόν από κρόκους αυγών και ζάχαρη στο οποίο προσθέτουμε κρασί και, αφού κρυώσει, προσθέτουμε το τυρί mascarpone και τα -βουτηγμένα σεespresso και κονιάκ- σαβαγιάρ και την τριμμένη σοκολάτα από πάνω’
Made in the USA
Το πιάτο: College Burger
Η περιγραφή: Mε τυρί, crispy bacon, πίκλες, μαγιονέζα, ketchup και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες
To σχόλιο του σεφ: ‘Αυτό που έχει σημασία είναι ο φρέσκος κιμάς που χρησιμοποιούμε, ο οποίος είναι 50% αμερικάνικος και 50% ευρωπαϊκός. Και αυτό γιατί τα αμερικάνικα κρέατα προέρχονται από ειδικές ράτσες που τα καθιστούν ιδιαιτέρως τρυφερά, χωρίς ίνες και εύκολο να δουλευτούν στη σχάρα. Με απλά λόγια, έχει πιο κρεατένια γεύση’
Το πιάτο: Valhrona Soft Cookie
Η περιγραφή: Το απόλυτο σοκολατένιο cookie με bitterσοκολάτα valhrona
To σχόλιο του σεφ: ‘Tόσο αυτό όσο και το έτερο cookie τουκαταλόγου μας , το healthy (με βρώμη, μέλι και σοκολάταbitter) είναι soft cookie, δηλαδή αμερικάνικου τύπου. Εδώ τη διαφορά κάνει προφανώς η υψηλού επιπέδου σοκολάτα’
Το πιάτο: Cobb Salad
Η περιγραφή: Σαλάτα με στήθος από κοτόπουλο, crispy bacon, αγγούρι, τυρί edam, βραστό αβγό, μαύρες ελιές, τομάτα, καρδιές πράσινων σαλατικών & honey mustard dressing
To σχόλιο του σεφ: ‘Πρόκειται για την κλασική αμερικάνικη συνταγή, την οποία έχουμε προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι στο τυρί, καθώς εμείς δεν βάζουμε το ροκφόρ που χρησιμοποιούν εκείνοι, καθώς και στην vinegrette, με τη δικιά μας να είναι πιο μεσογειακή καθώς χρησιμοποιούμε μέλι’
Το πιάτο: American Hot dog
Η περιγραφή: Με χωριάτικο λουκάνικο, colslow,καραμελωμένο κρεμμύδι και δυο σάλτσες μουστάρδας & ΒΒQ.
To σχόλιο του σεφ: ‘Πρόκειται για ένα υβριδικό πιάτο, από τη στιγμή που το λουκάνικο είναι χωριάτικο ελληνικό. Κατά τα άλλα όμως η colslow είναι η αυθεντική αμερικάνικη, όπως και τα υπόλοιπα υλικά’
Μεξικάνικη σιέστα
Το πιάτο: Buritto με chilli con carne
Η περιγραφή: Μεξικάνικο burito με φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά,chilli, τυρί μέσα σε tortilla με guacamole sauce on the side.
To σχόλιο του σεφ: ‘Αυτό που το καθιστά αυθεντικό είναι ο τρόπος που φτιάχνεται. Δηλαδή με κιμά, φασόλια, καυτερές πιπεριές, κόλιανδρο και τυρί. Δεν πρόκειται για υβρίδιο που έχει φτιαχτεί για την ελληνική αγορά, αλλά για αυθεντική Μεξικάνικη συνταγή’
Αύρα Ιβηρικής χερσονήσου
Το πιάτο: Furios Rojas
Η περιγραφή: Ομελέτα με ψητά λαχανικά, λιαστή τομάτα, κάπαρη, κατίκι, τυλιγμένα σε tortillia.
To σχόλιο του σεφ: ‘Πρόκειται για μια vegeterian ομελέτα με επιρροές από την Μεσόγειο και τελείωμα ισπανικό’
Στις βουνοκορφές των Άνδεων
Το πιάτο: Pico Di Gallο
Η περιγραφή: Ομελέτα με κοτόπουλο, πιπεριές, κρεμμύδια και sweet chilli sauce.
To σχόλιο του σεφ: ‘Πρόκειται για κλασικό νοτιοαμερικάνικο πιάτο. Μια ομελέτα με βασικό χαρακτηριστικό την ομώνυμη καυτερή σάλτσα που φτιάχνεται με τσίλι, σκόρδο και ζάχαρη’
Βρετανική υπεροχή
Η περιγραφή: Fish and chips
Η περιγραφή: Ζουμερά φιλέτα νορβηγικού μπακαλιάρου, τηγανισμένα σε κουρκούτι english style, τραγανά chips και dip από μαγιονέζα chilli & σκόρδο
To σχόλιο του σεφ: ‘Μια μοντέρνα εκδοχή του κλασικού φαγητού λιμανιού. Εδώ τη διαφορά κάνει το κουρκούτι, που είναι φτιαγμένο με αγγλικό στιλ, δηλαδή κάτι μεταξύ του δικού μας και της ιαπωνικής tempura. Για να την φέρουμε πιο κοντά στην δική μας γεύση έχουμε φτιάξει μια σάλτσα με μαγιονέζα και σκόρδο’
Η λαχταριστή Μεγαλόνησος
Η περιγραφή: Cyprus Salad
Η περιγραφή: Σαλάτα με ρόκα, ψητές μελιτζάνες, τοματίνια, πιπεριές, κρεμμυδάκι, αγνό ελαιόλαδο, balsamico, χαλούμι και φιλέτο κοτόπουλο ψημένο στη σχάρα.
To σχόλιο του σεφ: ‘ Κλασική μεσογειακή σαλάτα στην οποία προσθέτουμε, για να δώσουμε κυπριακό στίγμα, το ψημένο χαλούμι’
Πανδαισιά ελληνικής γης
Η περιγραφή: Η σαλάτα της ελληνικής γης
Η περιγραφή: Σαλάτα με φρέσκα φύλλα ρόκας και παντζαριού, κρητικό απάκι, κρασοτύρι, φυστίκια αιγίνης, μαριναρισμένα λιαστά σύκα, κράνα, παξιμαδάκια ολικής και vinaigrette από παλαιομένο ξύδι.