O καλοφαγάς Πρόεδρος της Γλυφάδας φόρεσε τα ‘χειμωνιάτικα’ του
Η πανέμορφη αυλή του κεμπαπτζίδικου, που έκλεψε την παράσταση όλο το καλοκαίρι (ναι, το πηγάδι στη μέση της λειτουργεί), συνεχίζει εξίσου δυναμικά και το χειμώνα. Σε εντελώς, εννοείται, 'χουχουλιάρικη' έκδοση. Κομπλέ δηλαδή με αντιανεμικές οθόνες για προστασία από το κρύο και τον αέρα, σόμπες (τόσο κανονικές όσο και μια εξαίσια αντίκα στην είσοδο). Όλοι καλοί λόγοι να γνωρίσεις -αν δεν το έχεις ήδη κάνει- το πλέον ανερχόμενο brand των νοτίων προαστίων. Το οποίο ξεκίνησε, υπό μια έννοια, 30 χρόνια πριν, σε ένα μικρό βουνίσιο χωριό έξω από την Καρδίτσα.
- 30/12/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
‘Έχουμε μεγαλώσει, τόσο εγώ όσο και ο αδελφός μου, με τη μυρωδιά των σπιτικών πιτών όταν βγαίνουν από το ξυλόφουρνο και τα κρέατα, αρνιά και κατσίκια, να ψήνονται στη γάστρα ή στα κάρβουνα. Καταγόμαστε, βλέπεις, οικογενειακώς από το Θραψίμι Καρδίτσας. Το κρέας, το καλό κρέας, ήταν πάντοτε μέρος της καθημερινής διατροφής μας. Είναι κάτι που γνωρίζουμε πολύ καλά’
Αυτό μου δηλώνουν ο Βασίλης (αρχιτέκτονας) και ο Ιάσωνας (πρώην στέλεχος πολυεθνικών) που αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους στο επιχειρείν και τα κοινά γαστρονομικά τους βιώματά, δημιουργώντας τον Πρόεδρο. Ένα εξαιρετικής αισθητικής κεμπαπτζίδικο, με ‘προστάτη Άγιο’ τον Αριστοτέλη Ωνάση και διάσπαρτες ρετρό λεπτομέρειες, που απέκτησε πριν από λίγο καιρό ένα πανέμορφο ‘αδελφάκι’ στο Μοσχάτο και προσεχώς ανοίγει ακόμη ένα κατάστημα επί της λεωφόρου Καλαμακίου στον Άλιμο.
‘Μας ενοχλούσε το γεγονός ότι πήγαινες να φας έξω και τα πάντα ήταν βιομηχανοποιημένα και τυποποιημένα, ενώ ήταν φανερό ότι η εποχή προστάζει επιστροφή στο παραδοσιακό. Είτε στην διακόσμηση, είτε στο φαγητό. Οπότε ξεκινήσαμε να φτιάξουμε κάτι που να έχει ως κεντρικό άξονα το καθαρό, γνήσιο κρέας. Αυτό που δεν έχει περάσει επεξεργασία. Αυτό που δεν είναι ‘σκεπασμένο’ επίτηδες από μπαχαρικά. Θέλαμε όλες οι γεύσεις μας να είναι αγνές. Για αυτό και όλα, από το κεμπάπ ως το καλαμάκι, παρασκευάζονται χειροποίητα στο εργαστήριό μας που είναι πιστοποιημένο με HASP και ISO. Τίποτα δεν έρχεται έτοιμο’
Τα δυο αδέλφια τα κατάφεραν. Ο Πρόεδρος έγινε επιτυχία ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Και αυτό είναι ένα γεγονός που, ακόμη και οι ανταγωνιστές τους, οφείλουν να παραδεχτούν. Και όντως, σε καθ’ιδίαν συζητήσεις, παραδέχονται.
Όσο για τους πελάτες, αυτοί αρκεί να παραγγείλουν μερικά από τα bestseller του καταλόγου, όπως την Προεδρική σαλάτα με τα αναμεικτα λαχανικά, το γαλοτύρι και τη φρέσκια ντομάτα από πάνω, την Προεδρική μερίδα (που περιλαμβάνει σις κεμπάπ, κασερλί κεμπάπ και κεμπάπ κοτόπουλο), το σις αρνάκι γάλακτος ή τις trademark πατάτες με αυγά για να πειστούν.
Αν και προσωπικά μου αρκεί το γεγονός ότι έχω να δει να τρώνε εδώ και των δυο τα παιδιά. Ή ότι ο 80χρονος παππούς τους, Βασίλης, όταν ήρθε από το χωριό να τους επισκεφτεί, τους είπε τα καλύτερα για όλο αυτό που έχουν φτιάξει.
Επίσης εκτιμώ την απέχθεια που έχουν σε ότι έχει να κάνει με τη δημοσιότητα (σχεδόν τους παρακαλάω να κάτσουν επιτέλους να φωτογραφηθούν), το πόσο ακούνε τις παρατηρήσεις των πελατών (‘πρόσφατα αλλάξαμε εντελώς την συνταγή του ταμπουλέ, μετά από προτροπή θαμώνα, προκειμένου να είναι πιο κοντά στην αυθεντική’) και την έμφαση που δίνουν στην εύρεση νέων πιάτων και νέων μικρών παραγωγών.
Όσον αφορά τον υπέροχο χώρο στον οποίο στεγάζεται ο Πρόεδρος της Γλυφάδας, ένα από τα πρώτα σπίτια που χτίστηκαν στην Γλυφάδα (η πρώην ιδιοκτήτρια του οποίου, κα Χριστίνα, έρχεται συχνά πυκνά και τρώει εδώ), πίσω στην δεκαετία του 1930, επιβεβαιώνει κατ’εμε ότι η τύχη ευνοεί τελικά εκείνους που είναι τόσο καλά προετοιμασμένοι ώστε φτάνουν στο να μην την χρειάζονται.
‘Ψάχναμε καιρό για το ιδανικό location. Τελικά όχι μόνο το βρήκαμε, αλλά κρατήσαμε τα έπιπλα που υπήρχαν μέσα στο χώρο και τα προσαρμόσαμε στις ανάγκες μας. Εδώ που είναι τώρα η ψησταριά υπήρχε το δωμάτιο υπηρεσίας και εκεί που είναι το bar ήταν παλιά ο στάβλος. Ενώ ακόμη και το πηγάδι στη μέση της αυλής λειτουργεί ακόμη’
Τέλος, σχετικά με το κατά πόσο τους αγχώνει το γεγονός ότι το κεμπάπ πάει να γίνει μόδα, κάτι που σημαίνει ότι κάποτε θα περάσει, τα δυο αδέλφια μου δίνουν αβίαστα την απάντηση
‘Πάντοτε υπάρχουν εκείνοι που μπαίνουν στο χώρο και μετά από λίγο βγαίνουν. Εμείς βλέπουμε το θέμα ως μαραθώνιο. Και θεωρούμε ότι το μόνο που αρκεί για να φτάσουμε τη γραμμή του τερματισμού είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε βάση στην ποιότητα. Γιατί ο κόσμος δεν θέλει πια να πετάει πια χρήματα ούτε καν για το σουβλάκι. Και πολύ καλά κάνει’
Info-O Πρόεδρος, Σάββα Λαζαρίδη 3, 210-8985642