Ο Κυρ Αρίστος μας μαθαίνει εδώ και χρόνια τι θα πει σωστό κεμπάπ
Η ιστορία του μαγαζιού που ξεκίνησε την περίφημη πιάτσα του Παλαιού Φαλήρου.
- 12/12/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
Ήταν άνοιξη του 2013 όταν ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος και η σύζυγός του, Δέσποινα Χατζηκωσταρά, άλλαξαν τους κανόνες της εστίασης στο Παλαιό Φάληρο. Διάλεξαν μια γειτονιά όπου μέχρι πρότινος δεν υπήρχε ούτε ένα εστιατόριο και άρχισαν εκεί να δημιουργούν μια πιάτσα που, έξι χρόνια αργότερα, είναι μια από τις πιο ζωντανές της περιοχής.
Η αρχική σκέψη ήταν να φτιάξουν ένα αυθεντικό κεμπαμπτζίδικο και δίπλα του μια παραδοσιακή ψαροταβέρνα. Όπερ και εγένετο. Ο «Κυρ Αρίστος» άνοιξε εκείνο το Μάιο και πριν καλά καλά προλάβει να ανοίξει η διπλανή Ψιψίνα που θα ήταν αφιερωμένη στα θαλασσινά, ο κόσμος έκανε ουρές πάνω στην Συνταγματάρχου Ζησιμόπουλου για να δοκιμάσει το ασυναγώνιστο κεμπάπ, τα καλοψημένα κρεατικά και τα λαχταριστά ορεκτικά του.
Σήμερα, εκτός από τον Αρίστο και την Ψιψίνα, την πιάτσα της Ζησιμοπούλου που δημιούργησαν ο Παναγιώτης και η Δέσποινα συμπληρώνουν επίσης ο Ακάκιος (όπου θα φας ελληνικές μακαρονάδες που θα σου θυμίζουν αυτές της μαμάς σου) αλλά και ο «Αρίστος Σπέσιαλ» (που κάθε Παρασκευή βράδυ αλλά και ολόκληρο το σαββατοκύριακο σερβίρει πιο εκλεκτά κρεατικά). Μάλιστα, προστέθηκε στην ομάδα ο Νίκος Καλιακάτσος, αδελφικός φίλος του Παναγιώτη Γιαννακόπουλου που σήμερα είναι μέτοχος και στις τέσσερις επιχειρήσεις.
«Όταν ξεκινήσαμε εδώ δεν υπήρχε τίποτα» λέει ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος. «Ήταν μια εγκαταλειμμένη περιοχή. Είπαμε λοιπόν με τον φίλο μου τον Καλιακάτσο να φτιάξουμε ένα μαγαζί που να είναι ξεχωριστό από τα άλλα, να είναι διαφορετικό από τα κλασικά σουβλατζίδικα. Έτσι, βρήκαμε αυτόν τον χώρο ο οποίος ήταν εγκαταλειμμένος και αποφασίσουμε να ανοίξουμε».
«Στην αρχή όλοι ήταν αρνητικοί. Αυτά που ακούγαμε από διάφορους ανθρώπους που περνάγανε επί καθημερινής βάσης, δεν τα φαντάζεσαι. Ερχόντουσαν όλοι και μας έλεγαν “μην το κάνετε το μαγαζί εδώ, θα χάσετε τα λεφτά σας”. Εγώ όμως το πίστευα. Και ο φίλος μου και συνέταιρός μου, ο Νίκος Καλιακάτσος, με πίστεψε κι εκείνος».
«Πράγματι, όταν άνοιξε το μαγαζί τον Μάιο του 2013, έγινε χαμός. Περιμέναν κάθε μέρα απ’ έξω για να μπουν να φάνε. Παρόλο που υποτίθεται ότι ανοίξαμε μέσα στην κρίση και λέγανε ότι ο κόσμος δεν βγαίνει πολύ για φαγητό, εμείς είχαμε καθημερινά έξω από το εστιατόριο κόσμο, ακόμα και εκατό άτομα αναμονή. Όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές. Δεν υπήρχε μέρα που το μαγαζί να μην είναι γεμάτο».
«Το όνομα “Αρίστος” το εμπνεύστηκα από τον Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος ήταν ένας άνθρωπος πολύ απλός. Ξεκίνησε μόνος του σε μια εποχή μεγάλης κρίσης και κατάφερε πάρα πολλά. Κάποιες ατάκες που έλεγε ο Ωνάσης πραγματικά τις έχω μέσα στο μυαλό μου και τις ακολουθώ στη ζωή μου. Έλεγε για παράδειγμα ”Στη δουλειά σου να είσαι σοβαρός και στη ζωή σου τρελός”. Επίσης, είχε πει ότι “Οι κρίσεις γεννάνε Κροίσους”. Αυτό που μου έδειξε λοιπόν κι εμένα η ιστορία είναι πως στην κρίση υπάρχουν ευκαιρίες».
Από τα γνωμικά του Αριστοτέλη Ωνάση, ο Νίκος Καλιακάτσος προτιμάει περισσότερο το ακόλουθο: «Πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα πως ο καιρός θα φτιάξει. Πρέπει να πορευόμαστε μέσα σε άστατο καιρό». Ο ίδιος επιβλέπει κάθε στάδιο της διαδικασίας στον Αρίστο, από την παραγγελία των πρώτων υλών μέχρι το άψογο ψήσιμο και το γρήγορο σερβίρισμα. Με μεράκι και αγάπη, στον Κυρ Αρίστο όλοι προσπαθούν για το καλύτερο. Και αυτό το καταλαβαίνεις ήδη από τη στιγμή που θα πιάσεις τον κατάλογο και δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις.
Για ξεκίνημα να πάρεις παστουρμαδόπιτα με δικό τους παστουρμά ή φρεσκοκομμένες πατάτες με αβγά; Στη συνέχεια, να παραγγείλεις κασερλί κεμπάπ με λιωμένο τυρί παντού, σουτζούκι-παστουρμά, το φανταστικό κοκορέτσι ή σούβλα κεμπάπ; Να ξέρεις πάντως πως η παστουρμαδόπιτα, όπως και οι χειροποίητες αλοιφές αλλά και οι σαλάτες είναι συνταγές της Δέσποινας Χαζτηκωσταρά. Όσο για τα τυλιχτά του, αυτά δεν έχουν πατάτες ενώ από σως θα βρεις μόνο ελληνικές γεύσεις, δηλαδή παραδοσιακή κόκκινη σάλτσα, γιαούρτι και τζατζίκι. Αυθεντικό τυλιχτό σουβλάκι δηλαδή. Όλα αυτά, θα τα συνδυάσεις με την εζα Lager, τη νέα ποιοτική ελληνική πρόταση στην κατηγορία των lager beers. Μία ξανθιά μπίρα με γεμάτο σώμα και αρμονία γεύσης. Παράγεται από πρώτες ύλες εξαιρετικής ποιότητας, με το αρτεσιανό νερό του Παρνασσού και τις εκλεκτές ποικιλίες κριθαριών και λυκίσκου να συνθέτουν μία ευχάριστη, ευκολόπιοτη και δροσιστική μπίρα. Έχοντας ελαφριά αρώματα και ελαφριά πικράδα είναι κατάλληλη για να τη συνδυάσεις με την παραδοσιακή κουζίνα.
Η εζα Lager πρεσβεύει πως οι αληθινές γεύσεις είναι αυτές που δημιουργούν τις πιο αληθινές στιγμές. Κι εδώ ακριβώς είναι που κουμπώνει τέλεια με τη φιλοσοφία του Κυρ Αρίστου. Γιατί σε αυτό το μαγαζί το φαγητό δεν αντιμετωπίζεται σαν μια απλή υπόθεση. Κάθε πιάτο θέλει εκτός από γεύση και ποιότητα, να προσφέρει και κάτι ακόμα: Να ξυπνά ή να δημιουργεί γευστικές αναμνήσεις. Να σε πάει πίσω, σε στιγμές που έχεις ζήσει μικρός, ή να σε ταξιδεύει σε εποχές που δεν έχεις ζήσει, συστήνοντάς σου τις γευστικές σου ρίζες.
Αυτή είναι και η αιτία που ο Κυρ Αρίστος έχει γίνει στέκι όχι μόνο για τους Φαληριώτες, αλλά και για τους μερακλήδες του καλού φαγητού που έχουν ανακαλύψει το περίφημο κεμπάπ του και φτάνουν εδώ, όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, από ολόκληρη την Αθήνα αλλά και από χώρες εκτός Ελλάδος.
Έξι χρόνια αργότερα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: Το στοίχημα που μπήκε τον Μάιο του 2013 έχει από καιρό πια κερδηθεί.