Ο Λευτέρης έχει ένα τυλιχτό γεμάτο ιστορία
Αν ρωτήσεις έναν Νέο-Σμυρνιώτη πιο είναι το ιδανικό μαγαζί για να απολαύσεις αυθεντικό σουβλάκι, οι 9 στις 10 απαντήσεις που θα πάρεις (για να μην πούμε όλες), θα προτείνουν αναμφισβήτητα το ψητοπωλείο «Λευτέρης».
- 02/11/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Αδελφικός φίλος του Φαίδωνα Γεωργίτση και του Μίκη Θεοδωράκη, ο κυρ Λευτέρης παρέδωσε στην οικογένειά του μια επιχείρηση που συνεχίζει μέχρι σήμερα να δουλεύει με το ίδιο μεράκι και την ίδια τεχνογνωσία, για να απογειώσει και να θεοποιήσει το πιο απλό ελληνικό «γρήγορο» φαγητό: το σουβλάκι. Στο ψητοπωλείο του Λευτέρη τα πράγματα δεν είναι όπως τα έχεις συνηθίσει. Παραμένουν αυθεντικά. Τόσο σε στήσιμο μαγαζιού, όσο και σε γεύση. Μια αυθεντικότητα που δύσκολα βρίσκεις σήμερα και που μαζί με τη γεύση της φέρνει μια ολόκληρη ιστορία και κουλτούρα. Και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος, που μέχρι σήμερα το σουβλάκι του Λευτέρη έχει τόσο μεγάλη επιτυχία. Η συνταγή απλή. Το τυλιχτό δεν περιέχει μέσα πατάτες και τζατζίκι όπως θέλει η μοντέρνα σχολή. Ακόμη και αν το παραγγείλεις με καλαμάκι, μπιφτέκι, κεμπάπ ή λουκάνικο, ο κ. Λευτέρης (ο εγγονός), θα στο φτιάξει με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και αλατοπίπερο. Μια βασική και απλή μορφοποίηση του τυλιχτού, που όσο απλή και αν φαντάζει, επιτρέπει στο καλά ψημένο κρέας να αναδείξει τη γεύση του χωρίς να «κρύβεται».
«Ο παππούς μου ήταν ενάντια στη τεχνική του γύρου. Υποστήριζε πως το κρέας πρέπει να κρατάει μια συγκεκριμένη απόσταση από τη φλόγα και δει από το υγραέριο» συμπληρώνει ο κ. Λευτέρης. Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος που όλα γίνονται στα κάρβουνα. Και κάπου εδώ, έρχεται η μεγάλη αποκάλυψη του τυλιχτού του: η πίτα. Η πίτα του Λευτέρη δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα μιας όμορφης εμφάνισης αλλά και γεύσης. Εδώ και 50 χρόνια ψήνονται αλάδωτες στα κάρβουνα και έρχονται κατευθείαν από το εργαστήριο Αλεξάκη που, λίγο-πολύ, χρονολογείται από την ίδια εποχή με τον «Λευτέρη».
«Θέλουμε ο κόσμος που θα μας δοκιμάσει για πρώτη φορά, να δοκιμάσει το σουβλάκι όπως το κάνουμε εμείς. Εδώ, δεν υπάρχει τίποτα τυποποιημένο. Όλα είναι φρέσκα και αυτός είναι ο λόγος που το μαγαζί έχει αντέξει τόσα χρόνια». Το ψητοπωλείο έχει αποκτήσει πλέον αδερφάκι στην Αργυρούπολη και ο κόσμος ανταποκρίθηκε στη «γευστική πατέντα» του από την πρώτη στιγμή.
Ο Λευτέρης κρατάει ψηλά την ποιότητα στη γεύση, έχοντας κερδίσει πιστούς ανά τα χρόνια μεγαλώνοντας το…fan club του. Με το μαγαζί στην Αργυρούπολη ήρθε ένα βήμα πιο κοντά μας στα Νότια, με το σουβλάκι που μόνο εκείνος γνωρίζει. Καλώς τον δεχτήκαμε.
Νέα Σμύρνη
Ομήρου 66, τηλ.: 210 9310341
Αργυρούπολη
Αλεξιουπόλεως 56, Αργυρούπολη, τηλ.: 210 9966031, 210 9966511.