O σεφ του Susija μας μαθαίνει να φτιάχνουμε σούσι
Θέλεις να φτιάχνεις μόνος σου σούσι από την άνεση της κουζίνας σου; Για να έχεις εγγυημένα αποτελέσματα καλύτερα να πάρεις μαθήματα από έναν ειδικό: τον σεφ του sushi bar Susija.
- 27/12/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Η παρασκευή του σούσι δεν είναι κάτι δύσκολο, δεν απευθύνεται μόνο σε άριστους γνώστες της ασιατικής κουζίνας, ούτε χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες και εξειδικευμένα εργαλεία. Είναι μια μέθοδος που δεν απαιτεί κόπο, αλλά τρόπο.
Αυτό που σίγουρα χρειάζεται πριν ξεκινήσεις να ρολάρεις τα maki σου είναι να σου δείξει κάποιος τα βήματα και τα μικρά εκείνα tips που θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη.
Εμεις απευθυνθήκαμε στον βασικό σεφ του Susija, Mario Malabanan, για να μας μάθει τα μυστικά του και να μας δείξει τον πιο εύκολο τρόπο να φτιάξεις μόνος σου sushi rolls στο σπίτι σου, για να τα απολαύσεις με την παρέα σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις για αρχή, είναι να καθίσεις αναπαυτικά και να δώσεις προσοχή. Αν είσαι καλός μαθητής, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα καταπλήξεις τα πλήθη των καλεσμένων σου με τα εμπνευσμένα sushi πιάτα σου.
Ο σεφ επέλεξε να μας δείξει πως κάνουμε τρία είδη σούσι: το φημισμένο california roll και το salmon lovers που έχει την υπογραφή του Susija και ένα πιάτο nigiri.
Βήμα πρώτο
Η συγκέντρωση των υλικών
Αυτά που θα χρειαστείς πριν ακόμα αρχίσεις να κόβεις μικρά φιλετάκια το ψάρι σου είναι τα εξής:
– Ένα μπαμπού τυλιγμένο σε διάφανη μεμβράνη (θα το πάρεις από εξειδικευμένα μαγαζιά ασιατικής κουζίνας – παρόμοιο αποτέλεσμα θα έχεις- μη γελάσεις- με ένα μπαμπού σουπλά αν δεν μπορέσεις να βρεις)
– Ένα μπολάκι με νερό όπου θα βρέχεις λίγο τα χέρια σου και το μαχαίρι για να μην κολλάνε
– Ρύζι για σούσι (μπορείς να βρεις σε σούπερ μάρκετ ή σε μαγαζιά ασιατικής κουζίνας)
– Φύκια nori για σούσι (προτίμησε τα brands που έχουν μαγαζιά ασιατικής κουζίνας, είναι πιο νόστιμα)
– Ξύδι ρυζιού (υπάρχει στα σουπερμάρκετς)
– Σος σόγιας, γουασάμπι, φλύδες τζίντζερ (όλα θα τα βρεις σε σούπερ μάρκετ)
– Ένα κοφτερό και καλά ακονισμένο μαχαίρι
Για το California roll
Ψίχα καβουριού (ή αν θέλεις να σου βγει πιο οικονομικό, πάρε κατεψυγμένα στικς καβουριού), αβοκάντο, αγγούρι, μαγιονέζα, σουσάμι
Για το Salmon Lovers
Φιλέτο σολομού, καπνιστό σολομό, χαβιάρι σολομού, philadelphia, αγγούρι
Βήμα δεύτερο
Προετοιμάζοντας το ρύζι
Βασική λεπτομέρεια στην τελική γεύση και υφή του ρυζιού είναι πριν το βράσιμο να το ξεπλύνεις καλά, 4 με 5 φορές με τρεχούμενο νερό ώστε να αρχίσει να γίνεται διάφανο. Στη συνέχεια, ακολούθησε τις οδηγίες βρασίματος του ρυζιού που επέλεξες. Εμείς πάντως, το βράσαμε με αναλογίες 1:1. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνεις περίπου 4 κούπες τσαγιού από το ξύδι ρυζιού και ανακατεύεις να πάει παντού.
Βήμα τρίτο
Γεμίζοντας τα rolls
Αφού λοιπόν έχεις έτοιμο το ρύζι, ανοίγεις το φύκι προσέχοντας να βάλεις τη σωστή πλευρά από κάτω και το καλύπτεις όλο με μια λεπτή στρώση ρυζιού.
Και τα δύο rolls που φτιάχνουμε είναι inside out rolls, δηλαδή το ρύζι είναι από την εξωτερική πλευρά του roll. Η τεχνική φυσικά είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις, το μόνο που αλλάζει είναι τα υλικά.
California roll
Κόβεις 2-3 λεπτές φέτες το αβοκάντο, μια λεπτή φέτα από αγγούρι, προσθέτεις λίγη μαγιονέζα και μια μικρή ποσότητα από την ψίχα καβουριού.
Salmon Lovers roll
Bάζεις μια στρώση από philadelphia, μια φέτα αγγουριού και στη συνέχεια προσθέτεις μερικές φλύδες από τον καπνιστό σολομό.
Βήμα τέταρτο
Διπλώνοντας τα rolls
Tα διπλώνεις στην αρχή με το χέρι σου, συγκρατώντας τα υλικά όπως το γυρνάς για να μην σου φύγουν. Αφού έχεις σχηματίσει το roll, παίρνεις το μπαμπού εργαλείο σου, βάζεις πάνω το ρολό σου και το ξαναδιπλώνεις με λίγο περισσότερη δύναμη για να τελειοποιήσεις το σχήμα του.
California roll
Το ρολάκι σου είναι έτοιμο. Το μόνο που μένει είναι να το κόψεις. Βρέξε λίγο το μαχαίρι σου, και κόψε το σε 8 περίπου κομμάτια.
Salmon Lovers
Το συγκεκριμένο roll έχει και ένα στάδιο παραπάνω. Για να φτιάξεις την επικάλυψη του με σολομό φρέσκο, κόψε πρώτα σε κομματάκια το φιλέτο σολωμού που έχεις αγοράσει, με πλάγιο τρόπο όπως φαίνεται στις φώτο. Έχε στο μυαλό σου ότι ο φρέσκος σολομός που αγόρασες θα πρέπει να καταναλωθεί αμέσως. Αν θες να φτιάξεις σούσι την επόμενη μέρα από την αγορά, θα πρέπει να τον καταψύξεις. Αφού κόψεις τις φέτες σολομού, κάλυψε το ρολό σου, και από πάνω βάλε λίγα κομμάτια από χαβιάρι. Στη συνέχεια κόψε το ρολό σου.
Βήμα πέμπτο
Σερβίροντας το sushi
Αν δεν είσαι τόσο καλά εξοπλισμένος με τις πιατελίτσες του σούσι, απλά τοποθέτησε τα κομμάτια σου σε μια πιατέλα, όπου πριν θα έχεις βάλει λίγη πηκτή σος από σόγια. Αν δεν έχεις, δεν πειράζει, αρκεί να μην ξεχάσεις την γουασάμπι και το τζίντζερ στα πλάγια. Το σούσι σου είναι έτοιμο προς κατανάλωση!
Tip για maki rolls
Αν θέλεις να φτιάξεις maki και όχι inside out roll, τότε βάζεις το ρύζι στην άλλη πλευρά του nori, και αφήνεις ένα περιθώριο άδειο ώστε να μπορέσεις να το τυλίξεις μετά. Εμείς κάναμε ένα απλό veggie roll απλά για να δούμε τη διαφορά στην τεχνική από τα δύο προηγούμενα.
Extra μάθημα: Φτιάχνοντας nigiri
Όπως καταλαβαίνεις το nigiri είναι απείρως πιο εύκολο, αφού απουσιάζει εντελώς εκείνο που ενδεχομένως σε δυσκόλεψε στα προηγούμενα: το δίπλωμα των ρολών. Στο nigiri, απλά κόβεις σε κομματάκια το σολομό με τον ίδιο τρόπο που το έκανες για το salmon lovers, παίρνεις μια μπαλίτσα ρύζι και τοποθετείς πάνω της το ψάρι σου. Έτοιμο και το nigiri σου!
Γεια στα χέρια σου και καλή όρεξη!