Οι ταβέρνες των νοτίων προαστίων που αξίζει να ανακαλύψεις
Ο πιο ενημερωμένος οδηγός που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς, με τις καλύτερες ταβέρνες στα νότια για κρέας, ψάρι και μαγειρευτά και όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτές, είναι γεγονός.
- 10/02/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Συμπεριλάβαμε σε μία λίστα όλα εκείνα τα ταβερνάκια των νοτίων προαστίων, όπου η κάθε επίσκεψη συνιστά εμπειρία. Όχι μόνο για το εξαιρετικό φαγητό, αλλά και για τις τοποθεσίες όπου βρίσκονται. Μετά από αμέτρητες γευστικές δοκιμές, εκείνα που οπωσδήποτε πρέπει να έχεις επισκεφτείς έστω και μία φορά στη ζωή σου είναι τα παρακάτω.
Για κρέας:
Μυρτιά, Νέα Σμύρνη
Σταθερή αξία κοντά στο γήπεδο του Πανιώνιου, η οικογενειακή ταβέρνα Μυρτιά, με τη σκεπαστή αυλή και το ρουστίκ εσωτερικό, έχει αναθρέψει γενιές καλοφαγάδων. Τα πιάτα της είναι απλά, κλασικά, φτιαγμένα με εκείνο το υλικό που κάνει οικεία τα κυριακάτικα τραπέζια. Ειδικεύονται στα ζουμερά ψητά της ώρας, δηλαδή στις μπριζόλες (μοσχαρίσιες ή χοιρινές), τα μπιφτέκια (απλά ή γεμιστά), τα λουκάνικα και, φυσικά, τα παϊδάκια που έρχονται σε μορφή βουνού και κλέβουν την παράσταση. Με πατάτες χοντροκομμένες και καλοτηγανισμένες στο πλάι. Ταιριάζουν πολύ με το σαγανάκι, το σπιτικό τζατζίκι και τις τηγανητές μελιτζάνες. Αν δεν πας με μεγάλη, πεινασμένη παρέα, μην παρασυρθείς και παραγγείλεις πολλά, γιατί οι μερίδες είναι τεράστιες και σίγουρα πρέπει να κρατήσεις χώρο και για τους λουκουμάδες με μέλι και κανέλα, αλλά και με σοκολάτα που θα σε κεράσουν στο τέλος.
Μυρτιά: Αϊδινίου 55, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9370708
Μπάμπης, Παλαιό Φάληρο
Προορισμός για καλοφαγάδες εδώ και πολλές δεκαετίες, ο Μπάμπης στο Παλαιό Φάληρο φημίζεται για τα ζουμερά μπιφτέκια του, τα οποία φτιάχνονται με την ίδια συνταγή από το 1967. Εκτός από αυτά, οι θαμώνες του τιμούν ιδιαιτέρως και τα καλοψημένα ψαράκια. Το οικογενειακό εστιατόριο χρωστά το όνομά του στον ιδρυτή του Μπάμπη Βλάχο που δε βρίσκεται πια στη ζωή, ενώ σήμερα το έχει αναλάβει η τρίτη γενιά, που φροντίζει εκτός από καλό φαγητό να προσφέρει γρήγορη εξυπηρέτηση, περιβάλλον απλό και ποιότητα αδιαπραγμάτευτη.
Μπάμπης: Λεωφόρος Αμφιθέας 73, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9431064.
Κουτούκι Καλυψώ, Παλαιό Φάληρο
Άνοιξε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό που χτίστηκε το 1927 σε μια κάθετο της Λεωφόρου Αμφιθέας. Διαθέτει μια εσωτερική αυλή πνιγμένη στα λουλούδια, αλλά οι περισσότεροι τα καλοκαίρια προτιμούν αυτή που βρίσκεται έξω και της ρίχνουν σκιά οι καλαμιές. Να δοκιμάσετε το τηγανητό συκώτι, τη μπριζόλα, τα μπιφτέκια, το άψογα ψημένο ψαρονέφρι αλλά και τα τυροπιτάκια. Για επιδόρπιο κερνούν λουκουμάδες και σιμιγδαλένιο χαλβά. Το σέρβις τους είναι σβέλτο και οι τιμές προσαρμοσμένες στη στενότητα των καιρών.
Καλυψώ: Πεντέλης 41-43, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9422513
Ο Στέλιος, Άλιμος
Η διάσημη ταβέρνα του Αλίμου, που προτιμούν οι πάσης φύσεως καλοφαγάδες, εκτός από τις τίμιες γεύσεις της, φημίζεται και για το τζάκι που ζεσταίνει τον χώρο, με το βαλσαμωμένο ελάφι ακριβώς από πάνω του να είναι το σήμα κατατεθέν. Και επειδή στον Στέλιο το (καλό) κρέας έχει την τιμητική του, φρόντισε να πας πεινασμένος.
Στέλιος: Λεωφ. Ιωνίας 198, Άλιμος, τηλ: 210 9819014
Στάθης & Γιώτα, Παλαιό Φάληρο
Οι καλοφαγάδες που αναζητούν απολαυστικά ψητά στα νότια, σίγουρα έχουν στη λίστα τους και αυτή την όμορφη, συνοικιακή ταβέρνα στο Παλαιό Φάληρο. Εδώ θα πας για τη σταβλίσια μπριζόλα, τα παϊδάκια, το μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος και τα ζουμερά μπιφτέκια, που συνοδεύονται από φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Στα συν και το άψογο και πάντα ευγενικό σέρβις.
Στάθης και Γιώτα: Ηχούς 46, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 213 0342951
Αντώνης, Βούλα
Η ταβέρνα που αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για κρέας στα νότια, μετρά 47 χρόνια λειτουργίας και, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, είναι η πιο παλιά της περιοχής. Εδώ, θα δοκιμάσεις από μαγειρευτά μέχρι ψητά και διάφορες σπεσιαλιτέ, σε έναν χώρο οικείο και χαλαρό τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι τα τραπεζάκια που στήνονται έξω, στην πλατεία Ιμίων, εναι ο ιδανικός προορισμός για μια οικογενειακή έξοδο. «Το να αντέξεις στον χρόνο είναι δύσκολο. Εμείς το καταφέραμε αυτό. Κρατάμε την ποιότητά μας όλα αυτά τα χρόνια και για αυτό τον λόγο ο κόσμος μας στηρίζει και μας προτιμά. Στη Βούλα μας ξέρουν όλοι. Εμένα μπορεί να με γνωρίζουν καλύτερα και από τον Δήμαρχο», έχει πει στο NouPou ο Γιώργος, που κρατά σήμερα μαζί με την αδερφή του, Ελένη, την οικογενειακή επιχείρηση. Στις best seller προτάσεις είναι αναφίβολα το ζουμερό μπιφτέκι (αν μιλήσεις για τον Αντώνη όλοι θα σου πουν πως έχει το καλύτερο), η μπριζόλα γάλακτος, αλλά και τα καλαμάκια του. Τα πιάτα αυτά δεν λείπουν σχεδόν από κανένα τραπέζι και όχι άδικα. Βέβαια, ο κατάλογος συνεχίζεται με πολλές ακόμη προτάσεις (μαγειρευτά και της ώρας), από τις οποίες σίγουρα θα δυσκολευτείς να επιλέξεις τι να παραγγείλεις. Υπάρχουν καθημερινά και πιάτα ημέρας, όπως λαχανοντολμάδες, μοσχαράκι κοκκινιστό ή κόκκορας κρασάτος, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και ορισμένες επιλογές σε θαλασσινά, προκειμένου να καλύψουν και αυτή την ανάγκη.
Αντώνης: Λεωφ. Βασιλέως Παύλου 74, Βούλα, τηλ. 21 0895 0246
Ρεμούτσικο, Άγιος Δημήτριος
Κλείσε τα μάτια και ταξίδεψε νοερά πίσω στο 1900. Εδώ στέκεται μια αγροικία. Άνοιξε τα και γύρισε στο παρόν. Βρίσκεσαι στο Ρεμούτσικο, μια από τις καλύτερες ταβέρνες στην Αθήνα. Αποτελεί σταθερό προορισμό για ζουμερό κοντοσούβλι, παϊδάκια στα κάρβουνα, γεμιστό μπιφτέκι, λεμονάτο κοτόπουλο σχάρας με μουστάρδα και πεντανόστιμη χοιρινή πανσέτα. Όλα ξεκίνησαν το 1982 όταν ο Κώστας Δήμας έστησε την οικογενειακή επιχείρηση σε μια παλιά μονοκατοικία με έναν υπέροχο κήπο. Σήμερα τα ηνία έχουν αναλάβει ο Ηλίας και ο Παναγιώτης Δήμας που επιμένουν στη φιλική εξυπηρέτηση και στην αυστηρή επιλογή κορυφαίας πρώτης ύλης. Καλό θα ήταν να κάνεις κράτηση αν θέλεις να πας σαββατοκύριακο ή Παρασκευή βράδυ. Και μη φύγεις αν δε δοκιμάσεις τα παστουρμαδοπιτάκια.
Ρεμούτσικο: Λ. Αγίου Δημητρίου 120, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210 9704515
Μπάρμπα Μήτσος-Λαδόκολλα, Άγιος Δημήτριος
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Μπαρμπαμητσος-Λαδοκολλα (@barbamitsos_ladokolla)
Συνοικιακό καλτ ταβερνάκι-κουτούκι, σε ένα στενάκι στον Άγιο Δημήτριο πίσω από τον Ασύρματο, κρατά μια σταθερή πελατεία για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Σχετικά μικρό, χωρίς να γίνεται κλειστοφοβικό, σχεδόν speakeasy γιατί την οδό στην οποία βρίσκεται τη διακρίνεις δύσκολα, διακοσμημένο με φωτογραφίες και τοιχογραφίες που παραπέμπουν στην εποχή του ρεμπέτικου, είναι σχεδόν μόνιμα γεμάτο. Το μυστικό του; Δεν έχει κατάλογο. Οι επιλογές για φαγητό είναι τρεις: μπιφτέκι, λουκάνικο και μπριζόλα σερβιρισμένα στη λαδόκολλα. Η μόνη υπέρβαση αυτής της λιτής λογικής είναι ότι σερβίρονται με τηγανητές πατάτες και ότι μπορεί να τα συνοδέψει κανείς με τυροκαυτερή, τζατζίκι, σαλάτα και φέτα. Οι μερίδες είναι τεράστιες, οι πατάτες βουνό και το ψωμάκι που έρχεται στο τραπέζι μετά την παραγγελία, το ψήνουν στα κάρβουνα με λάδι, πάπρικα, ρίγανη και σκόρδο. Απλά και ξεκάθαρα πράγματα δηλαδή σε τιμές σουβλατζίδικου.
Μπάρμπα Μήτσος-Λαδόκολλα: Ιουστινιανού 11, Άγιος Δημήτριος, τηλ. 210 9335052
Ο Τζίτζιρας & ο Μίτζιρας, Παλαιό Φάληρο
Αν βρεθείς ποτέ στη γειτονιά της Παναγίτσας στο Παλαιό Φάληρο και ρωτήσεις έναν περαστικό πού να πας να φας, όλοι θα σου πουν στον Τζίτζιρα & Μίτζιρα. Στο μεζεδοπωλείο, που στεγάζεται σε μια υπέροχη μονοκατοικία εδώ και σαράντα χρόνια, θα βρεις λαχταριστούς μεζέδες, όπως το πολίτικο κεμπάπ ή το κρεμαστό σουβλάκι ψαρονέφρι, τους οποίους μπορείς να συνοδεύσεις με μία μπίρα ή με ένα ποτηράκι κρασί. Και τι καλύτερο από το να απολαύσεις όλα αυτά δίπλα στο τζάκι που βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο και παραμένει αναμμένο τους χειμερινούς μήνες;
Τζίτζιρας & Μίτζιρας: Αλκυόνης 77, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 210 9851473
Κυρα-Ουρανία, Ηλιούπολη
Παλιό ταβερνάκι λίγο πιο κάτω από τα Αστυνομικά και γνωστό στέκι του νότου, χρωστά το όνομά του στη γλυκύτατη ιδιοκτήτριά του και τη φήμη του στα μπιφτέκια με τη συνταγή κυρα-Ουρανίας, που πιθανόν να είναι τα γευστικότερα στην πρωτεύουσα. Ροδοψημένα απ’ έξω και ζουμερά στο εσωτερικό φτιάχτηκαν πρώτη φορά γύρω στη δεκαετία του ΄80, γιατί η κυρία Ουρανία ήθελε να φροντίσει έναν αγαπημένο της πελάτη και, έκτοτε, παραμένουν σταθερά η σπεσιαλιτέ του καταστήματος. Η συνταγή τους είναι η απλούστερη του κόσμου -ανάμικτος (μοσχαρίσιος-χοιρινός) ελληνικός κιμάς πρώτης ποιότητας, φρυγανιά, αλάτι, μυρωδικά και δυο στάλες ξύδι- αλλά η τέχνη της μαγείρισας είναι που κάνει τη διαφορά. Η ιστορία της ταβέρνας ξεκινά από πιο παλιά, το 1966, και οι ρίζες τις τυλίγονται με τις αναμνήσεις γύρω από μια ξυλόσομπα και δεκάδες ξύλινα βαρέλια κρασιού, όταν ήταν ακόμα σπίτι και όχι εστιατόριο. Πέρα από τα περίφημα μπιφτέκια μη διστάσετε να παραγγείλετε παϊδάκια και μπριζόλες μαστόρικα ψημένες στα κάρβουνα. Και πατάτες τηγανητές. Δυο μερίδες για αρχή.
Κυρα-Ουρανία: Ηρώων Πολυτεχνείου 85, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9914896
Ο Ρουμελιώτης, Γλυφάδα
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ (@oroumeliotis)
Ψητά από εξαιρετικά κρέατα και άψογο σέρβις είναι αυτά που τραβούν τους πελάτες αυτής της ταβέρνας. Χωμένη στα στενά της Άνω Γλυφάδας, σαν να κρύβεται, σε έναν κήπο γεμάτο μουριές, ο Ρουμελιώτης φημίζεται για τη γιγαντιαία χοιρινή σπαλομπριζόλα, τις τεράστιες φρεσκοκομμένες σαλάτες, το ζουμερό κοντοσούβλι, και το παραδοσιακό κοκορέτσι (Παρασκευή βράδυ και Σαββατοκύριακα συνήθως), τις πατάτες με αβγά τηγανητά αλλά και την πικάντικη, κόκκινη σπιτική τυροκαυτερή. Οι τυχεροί που μένουν κοντά τιμούν ιδιαιτέρως και τις υπηρεσίες delivery.
Ο Ρουμελιώτης: Χειμμάρας 10, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210 9607562.
Το Δράμι, Γλυφάδα
Μοντέρνα ταβέρνα που σε κάνει να θες να ψιθυρίσεις ατάκες του Ζήκου από την ταινία «Ο Μπακαλόγατος». Δικαιολογημένα, διότι παντού υπάρχουν πλεξούδες με σκόρδο και πιπεριές, ράφια με παλιές συσκευασίες τροφίμων και γυάλες με τουρσιά. Οι μερίδες του είναι χορταστικές και η κουζίνα παραδοσιακά ελληνική. Μεγάλο σουξέ έχει η φωλιά από φύλλο από κανταΐφι, γεμιστή με φιλέτο κοτόπουλο, καπνιστή μελιτζάνα και σάλτσα από μετσοβόνε, ενώ νόστιμοι είναι εξίσου οι τυρολουκουμάδες και η τηγανιά κοτόπουλου.
Το Δράμι: Λαοδίκης 22, Γλυφάδα, τηλ. 210 8944959
Ζιώγας, Γλυφάδα
Πρόκειται για την ιστορική οικογενειακή ταβέρνα που από το 1928 βρίσκεται σταθερά στο ίδιο σημείο και δεν θα ήταν άδικο να πει κανείς ότι έμαθε στους Γλυφαδιώτες το καλό κρέας. Ξεκίνησε από έναν πολύ μικρό χώρο, σερβίροντας κρασί και μεζέδες και μεγάλωσε, καθώς γρήγορα απέκτησε πιστή πελατεία. Κατάφερε να κρατήσει την ταυτότητά της αναλλοίωτη στον χρόνο. Ακόμη και σήμερα αποτελεί κλασικό προορισμό για κοντοσούβλι, κοκορέτσι και μπιφτέκι γεμιστό. Αξίζει τον κόπο να παραγγείλεις και το αρνάκι σούβλας.
Ζιώγας: Σάκη Καράγιωργα 95, Γλυφάδα, τηλ. 210 9626117
Βοσκοπούλα, Βάρη
«Όλα στα κάρβουνα» θα μπορούσε να γράφει απλά η ταμπέλα στην είσοδο και να είναι πολύ πετυχημένη επωνυμία. Αυτή η αρχοντοταβέρνα άνοιξε το 1966 στα Βλάχικα της Βάρης και έκτοτε παραμένει ανοιχτή 365 ημέρες τον χρόνο, από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τα κρέατα που επιλέγουν είναι ελληνικά και άριστης ποιότητας, ενώ καθημερινά χρησιμοποιούν φρέσκα κάρβουνα για το ψήσιμό τους. Φημίζονται για το παραδοσιακό κοκορέτσι, το ζουμερό κοντοσούβλι, το αρνί σούβλας, τα παϊδάκια και το κατσικάκι στη γάστρα.
Βοσκοπούλα: Λεωφόρος Βάρης 41, Βάρη, τηλ. 210 8957875
Τσολιάς, Βάρη
Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και αυτή η οικογενειακή ταβέρνα που πήρε το όνομά της από τον εύζωνα αδερφό του ιδιοκτήτη. Μπριζόλες (ειδικά η σταβλίσια), κοκορέτσι (μόνο συκωταριά, χωρίς λίπη και πέτσες), κοντοσούβλι, λουκάνικο μερακλίδικο και καλοψημένο αρνάκι σούβλας του έχουν «χαρίσει» καλή φήμη και φανατικούς πελάτες. Το σέρβις τους είναι άψογο ακόμα κι αν το πετύχετε σε ώρα αιχμής. Χαρακτηριστική φυσιογνωμία ο μπαρμπα-Γιάννης με το τσιγκελωτό μουστάκι και την καταγωγή από το Λιγουριό της Επιδαύρου. Είναι ο ιδιοκτήτης του «Τσολιά» που τον μετέφερε από τη Γλυφάδα στα Βλάχικα της Βάρης το 1982. Από τα τραπέζια τις παλιότερα έχουν περάσει ο Ομάρ Σαρίφ, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό , η Ούρσουλα Άντρες, η Ζωή Λάσκαρη, η Τζένη Καρέζη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και η Μπριζίτ Μπαρντό
Ο Τσολιάς: Λεωφόρος Βάρης 45, Βάρη, τηλ. 210 8952446.
Τα Βλάχικα, Βάρη
Εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει σε κάποια απροσδιόριστη στιγμή πριν από τριάντα χρόνια. Η ταβέρνα άνοιξε το 1983 και πήρε το όνομα της περιοχής που παλιά ξαπόστεναν οι τσοπάνηδες με τα κοπάδια τους πριν πάρουν τοn δρόμο για τη Ρούμελη. Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν το μελωμένο αρνάκι γάστρας με τις λεμονάτες πατάτες, το πιπεράτο τζατζίκι τους και το ισορροπημένο κοκορέτσι με τα τραγανά εντεράκια γύρω-γύρω. Από την τεράστια σάλα χαζεύεις τον ψήστη στο γυάλινο κουβούκλιο λες και είναι έκθεμα σε μουσείο.
Τα Βλάχικα: Λεωφόρος Βάρης 35, Βάρη, τηλ. 210 8956141.
Για ψάρι:
Πεζούλας, Καλλιθέα
Το 1951 ο Παναγιώτης Πεζούλας και η σύζυγός του άνοιξαν ένα αναψυκτήριο πίσω από τον Ιππόδρομο για τους επισκέπτες των αγώνων τα μεσημέρια. Πολύ σύντομα η αυξανόμενη πελατεία το μετέτρεψε σε οινομαγειρείο, το οποίο έδωσε με τη σειρά του τη θέση του στη γνωστή ψαροταβέρνα Πεζούλας. Ο χώρος έχει φιλοξενήσει μεγάλους Έλληνες μουσικούς και καλλιτέχνες που αγάπησαν την απλότητά του και τη νόστιμη κουζίνα του. Τα ολόφρεσκα ψαράκια ψήνονται με φροντίδα στη σχάρα, ή στο τηγάνι, ενώ ονειρεμένες είναι οι γαρίδες Πλαταμώνα. Παράλειψη θα ήταν να μην τιμήσεις το καραμελωμένο χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια και τοματίνια, την χειροποίητη ταραμοσαλάτα και τη γευστική ψαρόσουπα. Από τον απέναντι τοίχο η ζωγραφιά του Φασιανού με τίτλο ψάρια ελευθέρας βοσκής» θα επιδοκιμάζει την επιλογή σου.
Πεζούλας: Πεισίστρατου 11, Καλλιθέα, τηλ. 210 9422684
Μαρίδα, Λεγραινά
Η παραδοσιακή ταβέρνα Μαρίδα, στέκει αγέρωχη στο ίδιο σημείο των Λεγραινών από το 1930 και αποτελεί θεματοφύλακα για το καλό ψάρι, αλλά και για την ιστορία της περιοχής. Ξεκίνησε ως καφενείο με λιγοστούς μεζέδες, ενώ τα πρώτα χρόνια προσέλκυε γύρω της τους κυνηγούς που έρχονταν στην περιοχή για κυνήγι. Εδώ δεν θα βρεις περίεργες συνταγές ή πρωτότυπες προτάσεις, αλλά αντ’ αυτού θα βρεις φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά που έρχονται απευθείας από τις ανεμότρατες των ψαράδων της περιοχής. Ξεκινώντας από τα ορεκτικά του, αξίζει να δοκιμάσεις την ποικιλία βραστών λαχανικών, τα οποία ταιριάζουν πολύ με ό,τι ψαρικό επιλέξεις, τη λακέρδα, την οποία βέβαια λόγω εποχικότητας απολαμβάνουμε κυρίως τους χειμερινούς μήνες, αλλά και τον εξαιρετικό γαύρο μαρινάτο, που σου φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο σου. Έπειτα, μην παραλείψεις να παραγγείλεις τα τηγανητά καλαμαράκια, αλλά και το κλασικό μαριδάκι που αποτελεί και ένα από τα highlight του καταλόγου -μας το υποδεικνύει και το όνομα της ταβέρνας, άλλωστε. Από ψαράκι, εξαρτάται τι θα βρεις την ημέρα που θα επισκεφτείς τη Μαρίδα, αλλά σημείωσε πως αν πετύχεις μπαρμπουνάκι, τότε οφείλεις να το δοκιμάσεις.
Μαρίδα: 64,5 χλμ. παραλιακή Αθηνών-Σουνίου, Λεγραινά, τηλ. 2292 051221
Κανάρια, Μοσχάτο
Ιδιαίτερα δημοφιλής θαλασσινή ταβέρνα, μπορεί να περηφανεύεται ότι κρατά με επιτυχία την παράδοση στο καλό ψάρι από το 1950. Έδρα της έχει μια παλιά και ιδιαίτερα νοσταλγική μονοκατοικία στο Μοσχάτο. Η τρίτη γενιά της οικογένειας Αργυροπούλου σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις στο τηγάνι και στη σχάρα επιμένοντας σταθερά σε ένα μενού μικρό, αλλά νόστιμο. Φρέσκα ψάρια φερμένα από τις Κυκλάδες και τηγανητή γαρίδα γάμπαρη από τον Πλαταμώνα μαζί με ντοματοσαλάτα τυρί και ελιές θα σε κάνουν να ξανάρθεις. Στο τέλος, για κέρασμα προσφέρουν χειροποίητο χαλβά και γλυκό κουταλιού.
Κανάρια: Κανάρη 119, Μοσχάτο, τηλ. 210 9422119
Θαλασσινός, Καλλιθέα
Το 1989, τότε που ο ιππόδρομος ήταν ακόμα ανοιχτός και προσέλκυε στην περιοχή κόσμο και κοσμάκη, ο Γιώργος και η Ντίνα Λουκή άνοιξαν τον Θαλασσινό. Μία ψαροταβέρνα με καλή κουζίνα, υπέροχη και δροσερή αυλή και ολόφρεσκα προϊόντα. Σήμερα, σχεδόν 35 χρόνια μετά, η ποιότητα στην κουζίνα παραμένει αδιαπραγμάτευτη, ενώ σερβίρονται πιάτα με μία πιο μοντέρνα ματιά.
Στον Θαλασσινό θα βρεις ψαρομεζέδες κλασικούς αλλά και πειραγμένους, φρέσκα ψάρια αλλά και μερικά πιάτα που δεν υπάρχουν αλλού, όπως το σαλάχι μπουγιουρντί, το σκουμπρί καπνιστό περασμένο στα κάρβουνα, ντολμαδάκια nigiri με φιλέτο σολομό και χαρουπόμελο, παστουρμά τόνου, φρέσκο χταπόδι στα κάρβουνα & μαγειρευτό, καλαμάρι γεμιστό με ντοματάκι κονφί και γάμπαρη, σουπιά ψητή με το μελάνι της, μύδια μαγειρεμένα με σταμναγκάθι και ντοματίνια, λαχανοντολμάδες με θαλασσινά, σκορδοπιτάκια με γαρίδα, φρέσκια ντομάτα και βασιλικό.
Θαλασσινός: Ηρακλέους και Λυσικράτους 32, Καλλιθέα, τηλ: 2109404518
Σταμάτης, Λεγραινά
Έτσι απλά και ωραία, όσο απλό είναι το όνομά του, το συγκεκριμένο εστιατόριο ξεχωρίζει για το φρέσκο ψάρι που προσφέρει και την τοποθεσία του. Βρίσκεται στα Λεγραινά κι έτσι αποτελεί μία καλή γαστρονομική αφορμή για να επιμηκύνουμε την Κυριακάτικη βόλτα μας λίγο πιο μακριά από τη Βάρκιζα.
Λεωφόρος Αθηνών Σουνίου, Εσπερίδες 195 00, Λεγραινά, τηλ. 2292 051888
Τσιρόπουλος, Βάρκιζα
Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση είναι ότι στα γαλάζια τραπεζάκια της ταβέρνας μπορούν να σου σερβίρουν από ολόφρεσκα χτένια, ψάρια, λαχταριστά μπιφτέκια μοσχαρίσια μέχρι αυθεντική ιταλική πίτσα, φοκάτσια και μακαρονάδες. Ναι, είναι μια ιταλική τρατορία μεταμφιεσμένη σε ελληνική ψαροταβέρνα που εκτός των άλλων κάνει και φοβερά ψητά. Σου φαίνεται απίστευτο όλο αυτό; Απίστευτο και όμως αληθινό. Τα πάντα είναι εξαιρετικής ποιότητας και πρόκειται για έναν γευστικό παράδεισο που πρέπει να έχεις επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Αν και είναι βέβαιο πως αν φας μία φορά από τον Τσιρόπουλο, σίγουρα θα θες να φας και πάλι.
Τσιρόπουλος: Αφροδίτης 10, Βάρκιζα, τηλ. 210 8979590
Τα Καλάμια, Λαγονήσι
Στο 39ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου βρίσκεται μία ταμπέλα στο αριστερό σου χέρι που γράφει «Ταβέρνα Τα Καλάμια». Πρόκειται για μία από τις πρώτες ψαροταβέρνες που άνοιξαν στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής που κοιτάει Αργοσαρωνικό. Στέκει στο ίδιο σημείο από το 1947, προσφέρει μόνο φρέσκο ψάρι, με ξακουστό πιάτο μία απίστευτη γαριδομακαρονάδα και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Όπως είχε δηλώσει στο NouPou ο λέει ο Λευτέρης, δισέγγονος του πρώτου ιδιοκτήτη: «Συνεργαζόμαστε κατά αποκλειστικότητα με τέσσερα καΐκια, τα οποία δουλεύουν μόνο για εμάς. Ένα στο Πόρτο Ράφτη, ένα στο Λαύριο και δύο στην Παλαιά Φώκαια. Καιρού επιτρέποντος έχουμε πάντα φρέσκο ψάρι. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει δεν σερβίρουμε ούτε ιχθυοτροφείου, ούτε εισαγωγής, ούτε τίποτα άλλο. Δεν μπαίνουν καν στο μαγαζί. Ό,τι μου βγάλουν τα καΐκια αυτά έχω».
Τα Καλάμια: 39ο χλμ. Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου, τηλ. 22910 25057
Ψαρομεζέδες Αντωνία, Καλλιθέα
Η κυρία Αντωνία μαζί με τον άντρα της, Ηλία, άνοιξαν το μαγαζί για να φτιάξουν με μεράκι θαλασσινούς μεζέδες και κάπως έτσι κατάφεραν να μαζέψουν πολιτικούς, δημοσιογράφους, γιατρούς από το Ωνάσειο αλλά και ψαρολάτρεις από όλη την Αττική. Σήμερα το μαγαζί το τρέχουν οι δύο γιοι τους. Όσο κάθομαι σε ένα τραπέζι και μιλάω με τον Δημήτρη, γιο της κυρίας Αντωνίας, βλέπω να φεύγουν παραδοσιακά πιάτα ψαροταβέρνας όπως βραστά λαχανικά, κολοκυθάκια τηγανητά σε λεπτές ροδέλες αλλά και θράψαλο ψητό. Φυσικά όλοι στην Αντωνία ρωτούν και θέλουν τις τεράστιες γαρίδες. Εγώ θα σου προτείνω να δοκιμάσεις τη σουπιά η οποία είναι τέλεια ψημένη στα κάρβουνα και θα τη θυμάσαι για μέρες.
Ψαρομεζέδες Αντωνία: Ξενοφόντως και Ισμήνης 36, Καλλιθέα, τηλ: 21 0940 4508
Θεόδωρος και Ελένη, Λεγραινά
Αν είσαι τυχερός και βρεις τραπέζι, στο «Θεόδωρος και Ελένη» θα φας τα πιο λαχταριστά μύδια της Αττικής. Καταφτάνουν μπροστά σου σε χρόνο ντε-τε, φρέσκα, αχνιστά, λουσμένα με μια βελούδινη σάλτσα φέτας και ρίγανη ή με σκόρδο και κρασί ή ακόμη και σκέτα αν τα προτιμάς, να τσουγκρίζουν μεταξύ τους ρυθμικά και να σε προσκαλούν. Μια συμβουλή μόνο: Έσω έτοιμος να λερώσεις τα χέρια σου! Θα τα απολαύσεις παρέα με τραγανές τηγανιτές πατάτες και ουζάκι και όσους άλλους θαλασσινούς μεζέδες ξεχωρίσεις από το μενού.
Λεωφ. Λεγραινών, Λαυρεωτική, τηλ. 2292051936
Psaropoula Fish Meze, Καλλιθέα
Η Ψαροπούλα εδώ και λίγο καιρό είναι αγνώριστη. Η υπέροχη ψαροταβέρνα που είχε ξεκινήσει από την οδό Δοϊράνης και στη συνέχεια μετακόμισε στην σημερινή της τοποθεσία στην οδό Σωκράτους λειτουργεί υπό νέα διοίκηση, με νέο ύφος αλλά την ίδια αγάπη για το ψάρι και το νόστιμο αποτέλεσμα. Άλλαξε και το όνομά της και πια λέγεται Psaropoula Fish Meze.
Το μενού, εκτός από τα πρώτα και τις σαλάτες, κινείται πάνω σε τρεις άξονες. Τα μαρινάτα, τα ζεστά για τη μέση αλλά και τα ζυμαρικά. Στα πρώτα θα βρεις -και πρέπει να δοκιμάσεις- το μαγιάτικο σε κόψιμο σασίμι με ponzu ντομάτας, αγγούρι, κάππαρη και αλμύρα, αλλά και τις γαρίδες σαγανάκι. Από τις σαλάτες παράγγειλε την αθηναϊκή και τον ντάκο θαλασσινών και οπωσδήποτε να επιμείνεις να έρθουν στο τραπέζι το γιουβέτσι θαλασσινών και το ψητό καλαμάρι. Όλα αυτά τα συμπληρώνει τέλεια ο ταραμάς που είναι ένας από τους καλύτερους που έχω δοκιμάσει. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις ποιο κρασί από την πλούσια λίστα ταιριάζει με όσα έχεις πάρει, αλλά και ότι κάθε Κυριακή έχει πάρτι το οποίο ξεκινά από νωρίς και τραβάει μέχρι αργά.
Psaropoula Fish Meze: Σωκράτους 237, Καλλιθέα, τηλ: 210 9431209
Μπακαλιαράκι, Παλαιό Φάληρο
Γνήσια ψαροταβέρνα, με τις κλασικές ξύλινες καρέκλες, τις μπλε και λευκές αποχρώσεις, το χάρτινο καρό τραπεζομάντηλο και τη μυρωδιά της θάλασσας, ακόμη και αν δεν βρίσκεται δίπλα της. Το Μπακαλιαράκι στο κέντρο του Παλαιού Φαλήρου είναι σταθερή αξία για ντόπιους και μη, όταν θες ατόφιο, φρέσκο, νόστιμο φαγητό. Στα plus σημείωσε το χαρακτηριστικό «ελαφρύ τηγάνι» του. Must εκεί είναι ο μπακαλιάρος – σκορδαλιά, παραδοσιακός και μερακλήδικος. Αν ωστόσο δεν είσαι φίλος της σκορδαλιάς, θα στον σερβίρουν με μαγιονέζα ή βραστά λαχανικά, όπως παντζάρια, ή χόρτα. Αξίζει επίσης πολύ η ψαρόσουπά του, που θυμίζει αυτή που έκανε η γιαγιά σου στο σπίτι, αρκετά ζουμερή, με μπόλικο ψαράκι μέσα της, βραστή πατάτα, καρότα και μυρωδικά και βέβαια το ολόφρεσκο ψάρι του που θα προτείναμε να επιλέξεις να είναι ψημένο στη σχάρα. Τηγανητά καλαμαράκια, πατάτες τηγανητές και οτιδήποτε μαγειρευέται εκεί με αυτόν τον τρόπο, κρύβει μέσα του όλη τη γεύση που πρέπει, χωρίς να σε βαρυστομαχιάσει ή αργότερα να σου προκαλέσει δυσφορία.
Σημείωσε επίσης ότι, παρότι κλασική ταβέρνα, το Μπακαλιαράκι κάνει και delivery.
Μπακαλιαράκι: Ναϊάδων 49, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 21 0981 2314
Για μαγειρευτά:
Ραμόνα, Καλλιθέα
Παραδοσιακό οινομαγειρείο, η Ραμόνα λειτουργεί εδώ και δεκαετίες και έχει φανατικούς θαμώνες. Σπεσιαλιτέ τους είναι τα μαγειρευτά και ειδικά το κοκκινιστό μοσχαράκι με μακαρόνια ή πατάτες τηγανητές, οι λαχανοντολμάδες και τα σαλιγκάρια στιφάδο. Tίμια είναι και τα κρεατικά σχάρας. Στο εσωτερικό, με τα στρυμωγμένα τραπεζάκια, κυριαρχούν κάτι πελώρια βαρέλια κρασιού «ντυμένα» με κληματόφυλλα και ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πόλης στους τοίχους, αλλά εδώ δεν θα πας για το design, πρωταγωνιστής είναι και πρέπει να παραμείνει το καλό φαγητό.
Ραμόνα: Μίνωος 11-13, Καλλιθέα, τηλ. 210 9515952
Η Παλιά Φάβα, Παλαιό Φάληρο
Η κα Ντίνα Χαρίση, δεινή μαγείρισσα με προϋπηρεσία στις κατσαρόλες που μετρά πάνω από 30 χρόνια, άνοιξε την Παλιά Φάβα το 2005 στο Παλαιό Φάληρο σε ένα από τα δρομάκια πίσω από τη Λεωφόρο Αμφιθέας. Εδώ, το 1960 έστεκε ένα βαρελάδικο που επειδή άρχισε να βγάζει λίγους μεζέδες για να συνοδέψουν οι πελάτες το κρασί τους, μετατράπηκε σε ταβέρνα με το όνομα Φάβα. Η νέα ιδιοκτήτρια λοιπόν, κατάφερε να αποκτήσει αυτή η οικογενειακή ταβέρνα φανατικούς θαυμαστές. Η κουζίνα της είναι προσηλωμένη στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και εκτός από την περίφημη φάβα, επιβάλλεται να δοκιμάσεις σουτζουκάκια, ντολμαδάκια, τυροπιτάκια, φασολάδα, τις σούπες και τα μικρά ψαράκια στα οποία έχουν αδυναμία. Οι μερίδες είναι μεγάλες (ειδικά η φάβα έρχεται σερβιρισμένη ως κυρίως πιάτο κι όχι ως αλοιφή), ενώ στο τέλος κερνούν γλυκό που φτιάχνεται ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά της εποχής. Στα αδιαπραγμάτευτα πλεονεκτήματά της και η νοσταλγική αύρα της: φερμένη κατευθείαν από τη δεκαετία του 1950, βασίζεται σε έναν εσωτερικό διάκοσμο εξοπλισμένο με όλα τα απαιτούμενα: βαρέλια, καρό τραπεζομάντηλα, ρετρό καδράκια και πινακίδες με παλιές διαφημίσεις.
Παλιά Φάβα: Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9311994
Ταβέρνα Βασίλης, Άλιμος
Ο Βασίλης, γεννημένος στον Άλιμο, το 1983 αποφάσισε να ανοίξει ένα ταβερνάκι στο οποίο έδωσε το όνομά του. Σήμερα η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια του Γιώργου, του ανιψιού του, ο οποίος έχει την ίδια φιλοσοφία περί τίμιου ελληνικού φαγητού. Εδώ θα βρεις μεγάλη ποικιλία μαγειρευτών όπως λαχανοντολμάδες, ιμάμ μπαϊλντί, αρνάκι στο φούρνο και μουσακά, ενώ φημίζονται για την μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος και το μπιφτέκι κοτόπουλο στα κάρβουνα, που πρώτοι λάνσαραν στην αγορά. Δε λείπει το φρέσκο ψαράκι, ανάλογα βέβαια πάντα με το τι θα βρουν, ενώ τα σαββατοκύριακα μπαίνει σούβλα για κοντοσούβλι και κοκορέτσι. Στο τέλος βγάζουν λουκουμάδες και χειροποίητο ραβανί. Είναι σίγουρο ότι θα σου αρέσει η αυτοσχέδια αυλή με τα old school τραπέζια και θα χαζέψεις τα κάδρα με τις αυτοσχέδιες αφιερώσεις των πελατών, που πολύ αγάπησαν αυτό το ταβερνάκι και συνεχίζουν ακάθεκτοι.
Βασίλης: Συντ. Δαβάκη 3, Άλιμος, τηλ. 210 9839250
Γιουβετσάκια, Γλυφάδα
Βέρα ταβέρνα, προσεγμένη, από τις λίγες αυθεντικές του είδους που επιμένουν τόσο στη νοστιμιά των πιάτων όσο και στις εξαιρετικές πρώτες ύλες. Στο τιμόνι ο Χάρης Τζίτζης, ιδιοκτήτης και ψυχή του εστιατορίου, αλωνίζει τις λαϊκές αγορές της Αθήνας κάθε μέρα για να εντοπίσει ό,τι πιο φρέσκο, ενώ στα ταξίδια του στην Ελλάδα όλο και ανακαλύπτει επιλεγμένους προμηθευτές και artisanal παραγωγούς. Από την κουζίνα του βγαίνουν πιάτα όπως απίστευτο γιουβέτσι, συκώτι σχάρας, αρνάκι στη λαδόκολλα με θυμάρι, τόνος Αλοννήσου επίσης στη λαδόκολλα, μελιτζάνες με φέτα και φρέσκια ντομάτα, κεφτεδάκια με άγριο δυόσμο κι ένα σωρό άλλες νοστιμιές που ακολουθούν αυστηρά την αρχή της εποχικότητας και υπόσχονται όχι μόνο να σε χορτάσουν, αλλά και να σε συγκινήσουν.
Γιουβετσάκια: Μωρέως 45 & Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210 9648081