Όσα ξέρουμε για το νέο μπιστρό που ανοίγει σε λίγες μέρες στο ΚΠΙΣΝ
Η Φωτεινή Παντζιά του By the Glass και ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώνουν τις δυνάμεις τους και σε λίγες ημέρες ανοίγουν το νέο μπιστρό στην Αγορά του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
- 07/11/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Ένα νέο μπιστρό αναμένεται να ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ, ανάμεσα στην Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη.
Πρόκειται για το νέο επιχειρηματικό βήμα της Φωτεινής Παντζιά του By The Glass και του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος φαίνεται πως επιστρέφει στον χώρο της εστίασης. Υπενθυμίζεται πως, πριν μπει στην πολιτική, ο ίδιος διατηρούσε το εστιατόριο «Αλάτσι» απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον.
Μετά από προκήρυξη που βγήκε στον αέρα τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Σταύρος Θεοδωράκης μαζί με τη Φωτεινή Παντζιά ανέλαβαν την «αναγέννηση» του χώρου, ο οποίος λειτουργεί από τότε που πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το ΚΠΙΣΝ στο κοινό, το 2016.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στη θέση του σεφ θα βρίσκεται ο Κώστας Τσίγκας, επικεφαλής της κουζίνας του Pere Ubu στη Γλυφάδα. «Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πρώτες ύλες αποτελούν τη βάση της δημιουργικότητας, αν και προσωπικά ποτέ σχεδόν δεν μπορώ να δω με αθώο μάτι αυτά τα υλικά. Μέσα τους συνωστίζεται μια τεράστια ιστορία που αφαιρεί κάθε στοιχείο «αθωότητας» όταν αποφασίζεις να χρησιμοποιήσεις μια πρώτη ύλη. Στη ζάχαρη, για παράδειγμα, δεν μπορεί παρά να σκεφτεί κάποιος ότι η ουσία που γλύκανε τις γλώσσες της Δύσης, αποτέλεσε βασική αιτία της σκλαβιάς μιας ολόκληρης ηπείρου, όπως και η σοκολάτα ή τα μπαχαρικά. Σχεδόν το ίδιο για παράδειγμα συνέβη με το αλάτι ή τον μπακαλιάρο ή σχεδόν όλες τις πρώτες ύλες που μπαίνουν στο πιάτο μας. Έτσι, είναι καθοριστικό για μένα αυτό το στοιχείο, όχι γιατί με τον αποκλεισμό του μπορώ να τιμωρήσω την ιστορία, αλλά γιατί η συμμετοχή του σε ένα πιάτο πρέπει να έχει την ισορροπία αυτής της γνώσης. Διαφορετικά οδηγούμαι σε μια μαγειρική αναισθησία, που απλά αναπαράγει τους γαστρονομικούς θεσμούς που φέρνουν στο τραπέζι μας μοσχαράκι θρεμμένο με καλαμπόκι ή κόκκινο τόνο» έλεγε σε παλιότερη συνέντευξή του στο NouPou ο Κώστας Τσίγκας, που σπούδασε Κοινωνιολογία πριν τον κερδίσει η γαστρονομία.
Σχετικά με το μπιστρό του ΚΠΙΣΝ, αυτές τις μέρες φαίνεται πως μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές, προκειμένου να ανοίξει για το κοινό το προσεχές διάστημα. Το opening υπολογίζεται εντός του επόμενου δεκαημέρου.