Αυτό είναι το καλύτερο παγωτό στον Άγιο Δημήτριο
Τα καλύτερα παγωτά του καλοκαιριούΤο Τυράκειον στον Άγιο Δημήτριο μπορεί να μην είναι αμιγώς παγωτατζίδικο αλλά φτιάχνει τα πιο λαχταριστά παγωτά στην περιοχή, με ολόφρεσκο γάλα από την ιδιόκτητη φάρμα του στη Τζιά.
- 04/06/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Το Τυράκειον, είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Γονείς και παιδιά αγαπάνε πάρα πολύ αυτό που κάνουν και θα το διαπιστώσεις με την πρώτη δοκιμή από όποιο χειροποίητο προϊόν τους και αν δοκιμάσεις. Αυτή την εποχή βέβαια, την τιμητική τους έχουν τα παγωτά.
Ο Αλέξανδρος με τον Γιάννη, οι δυο γιοί της οικογένειας Μυκονιάτη, παραλαμβάνουν το φρεσκοαρμεγμένο αγελαδινό γάλα από τους γονείς τους, από το νησί της Τζιάς κάθε πρωί, και το απόγευμα το μεταμορφώνουν, ανάμεσα σε άλλα, και σε εξαιρετικό παγωτό. Εδώ όπως κατάλαβες τα παγωτά είναι φρέσκα και με κανονικό γάλα, όχι σκόνες δηλαδή και φυσικά, χωρίς ίχνος συντηρητικών.
Θα δεις τα παγωτά να απλώνονται μπροστά σου στη βιτρίνα με το που θα πατήσεις το πόδι σου στο κατάστημα. Περιποιημένες γαβαθούλες, η μία δίπλα στην άλλη σε καλούν να δοκιμάσεις όσες πιο πολλές γεύσεις μπορείς -συνολικά έχουν περίπου 16, κάποιες σταθερές και κάποιες που εναλλάσσονται ανά διαστήματα, ανάλογα με την εποχή. Ευχάριστη έκπληξη, τα εμπνευσμένα από γεύσεις της Τζια παγωτά, όπως η αρμπαρόριζα, που φύεται σχεδόν παντού στο νησί, το ρόδι από αλλά και το φραγκόσυκο που είναι φρέσκα προϊόντα που συναντάς παντού στην Τζια.
Βέβαια, δεν θα μπορούσα να μην σου πω και για το παγωτό καϊμάκι, με αυτή την πληθωρική του γεύση και το μοναδικό του άρωμα. Μάλιστα το σαλέπι που βάζουν το επεξεργάζονται οι ίδιοι, δεν είναι κάτι που απλά το προσθέτουν έτοιμο σαν σκόνη. Πολύ καλό και το κλασικό παρφέ που θα το βρεις στην καλύτερη εκδοχή του, με καβουρδισμένο αμύγδαλο από την Τζιά φυσικά, όσο για το παγωτό φιστίκι έχει όλη τη γνήσια γεύση του καρπού και αυτό γιατί τα αδέρφια Μυκονιάτη φτιάχνουν οι ίδιοι την πραλίνα φιστικιού, πράγμα που κάνει τη διαφορά. Μια δοκιμή θα σε πείσει.
Όταν βρίσκεσαι σε ένα γαλακτοπωλείο που είναι γνωστό ότι έχει πολύ καλό γιαούρτι, δεν μπορείς να μην δοκιμάσεις και το αντίστοιχο παγωτό. Στο Τυράκειον λοιπόν, το παγωτό γιαούρτι γίνεται με το δικό τους κατσικίσιο γάλα και θυμαρίσιο μέλι από το νησί και σε κερδίζει με την γεμάτη γεύση του. Εξίσου δυνατό και το παγωτό ρυζόγαλο, ενώ για εσένα που ο καφές είναι η μεγάλη σου αγάπη, τσέκαρε τη γεύση εσπρέσο.
Αν θέλεις κάτι πιο «μαμαδίστικο», δοκίμασε παγωτό με με κομματάκια μπισκότου πτι-μπερ, που όπως μας εξήγησε ο Γιάννης είναι εμπνευσμένο από τις δικές τους παιδικές αναμνήσεις, καθώς η μητέρα τους συνήθιζε να φτιάχνει το γνωστό σε όλους μας γλυκό ψυγείου με στρώσεις κρέμας και πτι-μπερ. Σημείωσε επίσης πως μπορούν να σου φτιάξουν και milk-shake με όποια γεύση παγωτού θέλεις.
Κάθε γεύση εδώ κρύβει συνήθως και μια ιστορία εμπνευσμένη από το νησί αλλά και τη ζωή της οικογένειας Μυκονιάτη. Τις αναμνήσεις, τις συνήθειες, τις εικόνες τους. Αν μη τι άλλο όλα τα προϊόντα του Τυράκειον είναι ένας φόρος τιμής σε ό,τι παράγει το όμορφο κυκλαδονήσι.