Το καλύτερο παγωτό που μπορείς να δοκιμάσεις από τη Βάρκιζα έως το Σούνιο
Παραδοσιακό, φρέσκο παγωτό σε ανατρεπτικούς συνδυασμούς, τούρτες παγωτό, αλλά και χειροποίητοι πύραυλοι και ξυλάκια, μας οδηγούν σταθερά και αυτό το καλοκαίρι στην Σαρωνίδα.
- 12/06/2023
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Έχεις ξεκινήσει τις εξορμήσεις σου στις νότιες παραλίες και φυσικά, μετά τις βουτιές θέλεις να δροσιστείς με ένα απολαυστικό παγωτό. Ναι, αυτή η συνήθεια δεν παλιώνει ποτέ και μάλιστα, όταν εκτός από γευστικό το παγωτό είναι και ποιοτικό, δεν το σκέφτεσαι δεύτερη φορά.
Στη διαδρομή από την Βάρκιζα έως το Σούνιο η πυξίδα μας 28 χρόνια τώρα δείχνει σταθερά το ζαχαροπλαστείο Αμάραντος. Κάνοντας μια μικρή παράκαμψη από την Λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και στρίβοντας στην Λεωφόρο Σαρωνίδας -στον πιο ζωντανό δρόμο της περιοχής-, στο Νο 25 συναντάς από το 1995 το ζαχαροπλαστείο Αμάραντος. Ένα απολαυστικό στέκι για κάθε εποχή του χρόνου, με μακρά παράδοση στα γλυκά, αφού η ιστορία του ξεκινάει πολύ νωρίτερα.
Για την ακρίβεια, ο παππούς των σημερινών ιδιοκτητών, Μπάμπης Βόγδης άνοιξε το πρώτο κατάστημα την Άνω Γλυφάδα το 1958, δίνοντας του το όνομα του ηπειρώτικου χωριού καταγωγής του. Χρησιμοποιώντας τα καλύτερα υλικά και προσφέροντας μοναδικές γεύσεις, γρήγορα κατάφερε να ξεχωρίσει. Η οικογένεια Βόγδη σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, το 1995, μετέφερε το κατάστημα στην Σαρωνίδα, όπου το βρίσκουμε μέχρι σήμερα.
Ο εγγονός Μπάμπης πλέον, βρίσκεται καθημερινά στο εργαστήριο ετοιμάζοντας τα γλυκά και παγωτά που βρίσκεις στις προθήκες και στα ψυγεία του ζαχαροπλαστείου, ενώ μαζί με τις αδερφές του Ελένη και Τζένη φροντίζουν όχι απλά να διατηρούν αλλά και να εξελίσσουν την οικογενειακή παράδοση. Λόγω εποχής, αφήνουμε στην άκρη τα απολαυστικά γλυκά ψυγείου και δίνουμε βάση στα φρέσκα παγωτά τους.
Όταν λέμε φρέσκο παγωτό από τον Αμάραντο το εννοούμε, αφού οι πρώτες ύλες, από το γάλα μέχρι τα φρούτα, είναι φρεσκότατα, ενώ κάθε τι που μπαίνει στις παρασκευές είναι αυστηρά επιλεγμένο -για παράδειγμα, οι σοκολάτες είναι αποκλειστικά Cacao Barry και Valrhona όπως μας διευκρινίζει η κ. Βόγδη, ενώ η ίδια επισημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν ποτέ έτοιμα μίγματα για τα παγωτά τους, αλλά όλα γίνονται εξ αρχής στο εργαστήριο τους. Ευχάριστη έκπληξη και τα παγωτά χωρίς ζάχαρη, τα οποία ως γλυκαντική ουσία περιέχουν φυσική αγαύη ή σιρόπι σταφυλιού.
Όσο για τις γεύσεις, θα βρεις όλες τις κλασικές όπως βανίλια με αυθεντική βανίλια Μαδαγασκάρης, φιστίκι με ολόκληρους καρπούς ή καϊμάκι από πρόβειο γάλα με σαλέπι και μαστίχα, που αναμφίβολα αξίζει να επιλέξεις. Αλλά αφού έφτασες μέχρι Σαρωνίδα γι’ αυτό το παγωτό, τότε φρόντισε να δοκιμάσεις τις πιο σπέσιαλ προτάσεις τους.
Ξεκίνα με το «παιχνιδιάρικο» παγωτό βουτύρου με καραμελωμένο ποπ κορν, παγωτό black forest, παγωτό τιραμισού αλλά και παγωτό γαλακτομπούρεκο. Με άλλα λόγια, μερικά από τα πιο αγαπημένα μας γλυκά στην παγωμένη εκδοχή τους. Αγαπημένες γεύσεις επίσης, το παγωτό με ανθότυρο, ρόδι και φιστίκι και το παγωτό double chocolate με κακάο Cameroon origin της Cacao Barry. Σημείωσε επίσης, ότι κάθε χρόνο το ζαχαροπλαστείο έχει και μία επετειακή καλοκαιρινή γεύση και για το 2023, αυτή είναι η πληθωρική λευκή καραμελωμένη σοκολάτα με pecan και κομμάτια soft cookies.
Δίπλα στα χύμα παγωτά, βρίσκεις δροσερά, φρουτένια σορμπέ, vegan επιλογές όπως η bitter chocolate (με σοκολάτα Evocao της Cacao Barry), χειροποίητα παγωτίνια, αλλά και χειροποίητους μεγάλους πυραύλους, ξυλάκια και σάντουιτς που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Πολύ ωραίες εκπλήξεις είναι και το παγωτό-ντόνατς (σε σχήμα ντόνατς, δηλαδή) και τo κυπελάκι double caramel που περιμετρικά έχει ένα λεπτό κέλυφος σοκολάτας που σπάει, γεμίζοντας το παγωτό σου με ωραία κομμάτια σοκολάτας. Τέλειο, έτσι;
Από ένα ζαχαροπλαστείο βέβαια, δεν λείπουν ποτέ και οι τούρτες παγωτό και ο Αμάραντος φροντίζει πάντα να καλύπτει και αυτή την ανάγκη, με προσεγμένες προτάσεις που θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο σε καλοκαιρινά τραπέζια και καλέσματα. Αυτό που δεν περίμενες σίγουρα, είναι ότι έχουν και ατομικές προτάσεις ή αλλιώς φέτος μας προτείνουν για πρώτη φορά και πάστα παγωτό.
Πήραμε ήδη μια γεύση από τους νέους, γλυκούς αυτούς πειρασμούς και έχουμε να σου προτείνουμε σίγουρα την φινετσάτη πάστα iced mousse με black cherry και bitter σοκολάτα Komuntu, την ποικιλία σοκολάτας που κυκλοφόρησε η Valrhona με αφορμή την 100η της επέτειο.