Pizza Pairing στην Cava Vegera: Εκεί που κάθε πίτσα βρίσκει το άλλο της μισό σε ένα υπέροχο ποτήρι κρασί
Η οινικά εξειδικευμένη ομάδα της Cava Vegera με επικεφαλής τον βραβευμένο sommelier Eλευθέριο Χανιαλίδη μας εξηγεί πώς ένα κρασί μπορεί όχι απλά να συνοδεύσει τέλεια μια καλοψημένη πίτσα, αλλά να την αναδείξει γευστικά μετατρέποντας ένα casual night out σε γαστρονομική εμπειρία.
- 03/07/2020
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Η Cava Vegera στη Βούλα ξεκίνησε ως μια γνήσια κάβα στην περιοχή της Γλυφάδας, σύντομα όμως εξελίχθηκε σε έναν οινικό παράδεισο που συνδυάζει τεράστια ποικιλία από ποιοτικό, γευστικό κρασί και άλλα αποστάγματα με ιταλικές και μεσογειακές γεύσεις που ετοιμάζονται από έμπειρους και με αγάπη για αυτό που κάνουν, σεφ και συνδυάζονται με εκλεκτά κρασιά από τους πιστοποιημένους sommeliers της. Ήταν μάλιστα το πρώτο κατάστημα πανελλαδικά που συνδύασε το «υβριδικό», όπως το χαρακτηρίζει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Νιωτάκης, που διαθέτει εμπειρία από το 1998 στο αντικείμενο και το χώρο των κρασιών και έχει επιμεληθεί τον κατάλογο από κοινού με τον head sommelier, μοντέλο του συνδυασμού ολοκληρωμένης κάβας με ιταλική κουζίνα. Το μενού μάλιστα, εμπλουτίστηκε εν καιρώ κρίσης και βρήκε το συστατικό της επιτυχίας, που σε δύσκολους καιρούς την ανέβασε στο βάθρο. Η προσθήκη ζυμαρικών και κρεάτων έχει απογειώσει στην κυριολεξία τον κάθε συνδυασμό γεύσης φαγητού και κρασιού.
Η ποιότητα σε κάθε πιάτο κάνει την Cava Vegera να ξεχωρίζει. Το μυστικό; Βρίσκεται φυσικά στη σωστή πρώτη ύλη και την τεχνική, ενώ το μενού διαμορφώνεται με βάση τη wine list, ώστε κάθε πιάτο να βρίσκει τον τέλειο συνδυασμό του.
Ως αυθεντία στο καλό κρασί, η Cava Vegera ξεπερνά τις 2,5 χιλιάδες ετικέτες, γεγονός που αντιλαμβάνεται κανείς με το που μπει στον εσωτερικό χώρο και αντικρίσει την επιβλητική κατασκευή όπου δεσπόζουν τα μπουκάλια κρασιών, καθώς και το κελάρι. Οι πιστοποιημένοι sommeliers, με επικεφαλής τον βραβευμένο Ελευθέριο Χανιαλίδη, γνωρίζοντας τις γεύσεις και τις ιδιότητες κάθε ετικέτας, προσφέρουν κάτι που να ταιριάζει απόλυτα με κάθε πιάτο, απογειώνοντάς το. Μην διστάσεις να τους ρωτήσεις και θα σε βοηθήσουν με τον καλύτερο τρόπο! Πρόκειται για μια δυνατή, έμπειρη ομάδα, που όπως λένε οι ίδιοι, λειτουργεί σαν οικογένεια.
Για τη διαμόρφωση του μενού έγιναν αρκετές δοκιμές, ιδιαίτερα στις πίτσες, ώστε να ενταχθούν οι καλύτερες γεύσεις και τα ποιοτικότερα και φρέσκα υλικά. Παράλληλα, στο κομμάτι του κρέατος, το οποίο προστέθηκε πρόσφατα, οι υπεύθυνοι έκαναν έρευνες και βρήκαν τα καλύτερα κρέατα από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές φάρμες του εξωτερικού για να εξασφαλίσουν τις καλύτερες και καταλληλότερες επιλογές για τους πελάτες της Cava Vegera. Εκτός από τα στάνταρ πιάτα του μενού, αρκετές φορές θα βρεις και guest κρέατα, όπως είναι τα Rib eye, Flap meat, Picanha και Striploin Argentina.
Ζητήσαμε λοιπόν από τον Ελευθέριο Χανιαλίδη και τους υπόλοιπους sommeliers της Cava Vegera να μας προτείνουν συνδυασμούς πίτσας με κρασί, για μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία. Αυτές είναι οι προτάσεις τους:
Ελευθέριος Χανιαλίδης: «Προτείνω την Pizza Olive με το κρασί Black Cottage Sauvignon ’18 γιατί η δροσερή οξύτητα του κρασιού ισορροπεί με την αλμυρότητα της φέτας και τη λιπαρότητα της γραβιέρας. Μια άλλη πρόταση είναι η Pizza Prosciouto με το Château Combel-la-Serre Cahors pur fruit du Causse ’18, διότι το ζουμερό φρούτο του ισορροπεί με την αλμυρή γεύση του προσούτο, ενώ η οξύτητα του θα ταιριάξει με την οξύτητα της σάλτσας ντομάτας χωρίς να επισκιάσει ωστόσο τη ντελικάτη της υφή.
Leo Chiba: «Η πρότασή μου είναι η Pizza BBQ με το ερυθρό Pinot Noir Παπαϊωάννου ’18, λόγω του smokiness και της γλύκας του BBQ που ταιριάζει τέλεια με τα αρώματα καπνού και βανίλιας του συγκεκριμένου κρασιού».
Ιορδάνης Χατζηιωάννου: «Προτείνω την pizza με πέστο ρόκας και μανιτάρια με το Pinot Gris Roche Calcaire ’14 γιατί η οξύτητα του κρασιού θα σπάσει τη λιπαρότητα της γραβιέρας, ενώ ο earthy χαρακτήρας του θα ταιριάξει με τις γήινες νότες του πιάτου, όπως είναι τα μανιτάρια».
Φιλιώ Λέκκα: «Θα επέλεγα την Pizza Chorizo με σάλτσα ντομάτας, γραβιέρα, πιπεριά και χοιρινό λουκάνικο chorizo, με το κρασί Oberhauser Brucke Riesling Spatlese ’17, καθώς η ημίγλυκη γεύση του θα ταιριάξει με το πικάντικο στοιχείο της πίτσας και θα το απορροφήσει, λειτουργώντας σαν συνδυασμός αντίθεσης».
Γιώργος Σαλβαρίδης: «H πρότασή μου είναι η Pizza Truffle με το λευκό Wente Chardonnay ’17 γιατί το εν λόγω κρασί βγάζει παλαιωμένα αρώματα που ταιριάζουν με τα παλαιωμένα αρώματα της τρούφας, ενώ εξισορροπούν το γήινο χαρακτήρα της».