Franco Manca: Η διάσημη ναπολιτάνικη πίτσα προσγειώθηκε στην Αθήνα -μέσω Λονδίνου!
Το πρώτο Franco Manca επί ελληνικού εδάφους είναι γεγονός και ήρθε για να μας φέρει τη slow-rising sourdough, αλλά και eco-conscious πίτσα του διάσημου brand στη Νέα Φιλαδέλφεια.
- 17/01/2022
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Κάθε νέα άφιξη στον χώρο της εστίασης είναι σημαντική. Αλλά ειδικά όταν είναι άφιξη αυθεντικής ναπολιτάνικης πίτσας, είναι για εμάς θέμα συζήτησης. Τα Franco Manca προσγειώθηκαν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Νέα Φιλαδέλφεια, φέρνοντας από την Νάπολη -με ενδιάμεση στάση το Λονδίνο, όπου η αλυσίδα είναι ήδη διάσημη- τη slow rising sourdough pizza τους, ψημένη σε ναπολιτάνικο φούρνο.
Από το 2008, που άνοιξε το πρώτο κατάστημα της Franco Manca στο Brixton Market του Λονδίνου έως και σήμερα, με περισσότερα από 56 εστιατόρια στην Αγγλία και ένα μοναδικό στο νησί Σαλίνα της Ιταλίας, η πίτσα του Franco Manca έχει δημιουργήσει μία κοινότητα φανατικών ακολούθων της.
Φέτος, τα Franco Manca έφτασαν στην Ελλάδα, κάνοντας πρεμιέρα με το πρώτο εστιατόριο στη Νέα Φιλαδέλφεια, με την υπογραφή των James Ravano (Λονδίνο), με θητεία 20 χρόνων στις αλυσίδες εστιατορίων PizzaExpress και Zizzi στη Βρετανία, Nabil Mankarious (Αλεξάνδρεια), γενικό διευθυντή του ομίλου Fulham Shore και ιδιοκτήτη της αλυσίδας εστιατορίων The Real Greek & Franco Manca στη Μ. Βρετανία, των επιχειρηματιών/chefs αδελφών Λιάκου (Basegrill, Travolta, Cookoovaya, Hoocut) και του chef Πάνου Ιωαννίδη (Ovio, OZ37 & Stellar Gastro Cinema).
Η Franco Manca έχει συνδέσει το όνομά της απολύτως με τη Ν(ε)απολιτάνικη πίτσα και σκοπός της είναι να μυήσει όλο και περισσότερους στην αξία της πίτσας που γίνεται από προζύμι αλλά και στην αναζήτηση τοπικών, οργανικών πρώτων υλών και υλικών που σέβονται την εποχικότητα και το περιβάλλον. Μερικές επιλογές του καταλόγου που επαληθεύουν τις αξίες αυτές: Πίτσα με βιολογική ντομάτα, σκόρδο και φρέσκα μυρωδικά, πίτσα με ελαφρώς καπνιστό πικάντικο σαλάμι, ιταλική μοτσαρέλα, βιολογική ντομάτα, καραμελωμένα κόκκινα κρεμμύδια και φρέσκο βασιλικό αλλά και πίτσα με σάλτσα τρούφας, μοτσαρέλα και ποικιλία μανιταριών.
Εμείς βρεθήκαμε στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας γίνεται ένας μικρός χαμός. Κόσμος περίμενε για να κάτσει, άλλοι περίμεναν να πάρουν take away τις παραγγελίες τους ενώ οι πίτσες έβγαιναν η μία μετά την άλλη από τον φούρνο. Όλες είχαν αυτό το εξαιρετικό ναπολιτάνικο στεφάνι ζύμης που έχει κάνει τη ναπολιτάνικη πίτσα #1 επιλογή για όσους αγαπούν την ιταλική κουζίνα. Μάλιστα, από ό,τι μάθαμε, το επόμενο διάστημα έρχονται κι άλλα μαγαζιά σε αρκετά σημεία της Αττικής.