Μαλεμπί: Το ‘πολίτικο’ brunch της Άνω Γλυφάδας που κλέβει την παράσταση
Στο εξαίσιας αισθητικής πολίτικο καφεζαχαροπλαστείο Μαλεμπί, προνομιακά τοποθετημένο στη διασταύρωση της Γούναρη με την Ανθέων και ριζικά ανανεωμένο φέτος (έχει επεκταθεί και στο διπλανό χώρο, γιατί, πολύ απλά, δεν μας χωρούσε όλους) το μάτι σου δεν 'ησυχάζει' ποτέ.
- 04/12/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
‘Είναι παράσημο για εμάς ότι μας προτιμούν οι Κωσταντινουπολίτες, οι οποίοι είναι πιο απαιτητικοί καθώς κουβαλούν γευστικές αναμνήσεις. Τους αρέσει συνολικά η ατμόσφαιρα του μαγαζιού και παραγγέλνουν συνήθως τα κλασικά, όπως πολίτικο τσάι και καζάν ντιπι‘
Όσο και των ψαγμένων ‘ιθαγενών’ της Γλυφάδας & των πέριξ περιοχών. Εκείνων δηλαδή (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγομαι και εγώ) των σχετικά ‘αδαών’ σχετικά με την πολίτικη κληρονομία που κουβαλάει στο DNA του, που το προτιμούν για την σπιτική του ατμόσφαιρα, τον τρομερό καφέ του (από freddo capuccino με φυσική σαντιγύ ως ελληνικό με κόκκους μαστίχας και δεκάδες άλλες επιλογές) και, φυσικά, τα συγκλονιστικά γλυκά του, πάντα με βάση το φρέσκο γάλα, τους ξηρούς καρπούς και τα λοιπά καλούδια της ελληνικής φύσης.
‘Μας έχουν ήδη προτείνει να ανοίξουμε Μαλεμπί στο Dubai, σε Αμερική και στον Καναδά. Το σκεφτόμαστε για το εξωτερικό. Στην Ελλάδα έχουμε αποφασίσει ότι δεν θέλουμε να το δώσουμε αλλού’
Όλα τους, από το αυθεντικό καζάντιπι, το κιουνεφέ με βουβαλίσιο καιμάκι και το εκμέκ, έως το μαλεμπί μαστίχα και το μπακλαβά σοκολάτα, φτιαγμένα με μεράκι. Μεράκι και ιστορία δεκαετιών, όπως αυτή ενσωματώνεται στις σελίδες του βιβλίου πολύτιμων συνταγών που ‘κληροδότησε’ ο φημισμένος παππούς (θήτευσε στο Baylan της Κωνσταντινούπολης, ήρθε στη Θεσσαλονίκη το 1968 και, τρία χρόνια αργότερα, άνοιξε το πρώτο του ζαχαροπλαστείο -μαζί με το γαμπρό του- στα Πατήσια) του τωρινού ιδιοκτήτη στον αγαπημένο του συνονόματο εγγονό και καλύτερο ‘μαθητή’ του. Αυτός, ο Δημήτρης Λεμοντζόγλου δηλαδή, αποφάσισε, πριν από τρία χρόνια, να ξεκινήσει μαζί με την γυναίκα του Ρόζα (διευθύνουσα του Μαλεμπί) και τον κουνιάδο του (τον ταλαντούχο Άγγελο Κάρδαρη, φιναλίστ του Master Chef) το Μαλεμπί.
‘Το βιβλίο αυτό ήταν όλη η ζωή του. Περνάει από γενιά σε γενιά. Η πρώτη μου ανάμνηση από εκείνον ήταν, όταν ήμουν 5-6 ετών, να βγάζει την πρωινή τυρόπιτα και να μου δίνει ένα κομμάτι. Ή να του ζητάω να μου φτιάξει προφιτερόλ ή καζάν ντιπί, που ήταν τα αγαπημένα μου’
Ο λόγος, λοιπόν, που το μάτι σου δεν ‘ησυχάζει’ ποτέ είναι γιατί, στο Μαλεμπί, το όνομα (και πράγμα) του οποίου σημαίνει ‘επιδόρπιο από μετάξι’, πάντοτε θέλεις κάτι ακόμη από τον κατάλογο, τις μεγάλες βιτρίνες ή αυτό το ‘ακατανόμαστο’ (υπό την έννοια ότι δεν ξέρεις το όνομά του) που έχει πάρει η παρέα του διπλανού τραπεζιού.
Ε, λοιπόν, πλέον, από τις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά, που άνοιξε για τη χειμερινή σεζόν έχοντας μεγαλώσει τον εσωτερικό χώρο, ανανεώσει την κουζίνα του και ενισχύσει (μετά από λαϊκή απαίτηση) τον κατάλογό του με περισσότερες ‘αλμυρές’ επιλογές, το brunch του (καθώς επίσης τα υπέροχα πρωινά του και το ολοκαίνουργιο lunch menu του-καθημερινά από τις 13:00-21:00) είναι μερικοί ακόμη από τους πολλούς λόγους που μας έχουν δώσει οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες για να το αγαπήσουμε.
Τι εννοείς ‘τι δουλειά έχει το αλμυρό σε ένα ζαχαροπλαστείο’; Έχει και παραέχει. Ειδικά όταν στην κουζίνα σου διαθέτεις κάποιον τόσο ευρηματικό όσον τον -φιναλίστ του Master Chef – Άγγελο, ο οποίος εύστοχα χαρακτηρίζει το Μαλεμπί ως εστιατόριο γλυκισμάτων. Σκέψου ότι μέχρι και το special burger με μπιφτέκι κοτόπουλου, cheddar, bacon και μαγιονέζα τρουφας πάνω σε χειροποίητο ψωμάκι μπριος, που αποφάσισε μια μέρα να φτιάξει, και το οποίο δεν είναι καν στον κατάλογο (το πόσταρε απλώς στο fb), έγινε ανάρπαστο. Έρχονται και το ζητάνε, μήνες μετά, ακόμη. Αυτό που λένε ο ορισμός του ‘χρυσοχέρη’.
‘Το μεγάλο στοίχημα ήταν να μας μάθουν για τα γλυκά μας. Αυτό το κερδίσαμε. Πλέον, επειδή ο κόσμος το ζητούσε, αποφασίσαμε -χωρίς να είμαστε σε καμία περίπτωση εστιατόριο- να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες επιλογές για πρωινό, να εγκαινιάσουμε lunch menu με επιλεγμένα πιάτα και να δώσουμε ακόμη περισσότερο έμφαση στο brunch’
Έτσι και αλλιώς, ως γνωστόν, κάθε ‘αυθεντικό’ μουχαλεμπιτζίδικo έχει ‘υποχρέωση’ να προσφέρει και κάποια χαρακτηριστικά αλμυρά πιάτα όπως tavuklu pilav (κοτόπουλο με ρύζι), κοτόσουπα (ιδιαίτερα δημοφιλής, τους χειμωνιάτικους μήνες, για takeaway) και αυγά με σουτζούκι. Στα οποία, ήδη από την έναρξη της λειτουργίας του, το Μαλεμπί είχε προσθέσει και -τα ιδιαιτέρως δημοφιλή- χειροποίητα μαντί με σάλτσα ντομάτα.
‘Οτιδήποτε μπορείς να γευτείς στο μαγαζί, μπορείς να το πάρεις και στο σπίτι. Από τον καφέ και τα γλυκά, μέχρι το μπουκάλι το κρασί με το οποίο συνοδεύεις το μεσημεριανό σου. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας’
Το να προσφέρει δηλαδή πρωινό, ήταν εξαρχής εντός πλάνου. Εξού και το αιώνιο δίλημμά μας μεταξύ παραδοσιακών επιλογών, όπως το πολίτικο πρωινό πλατώ δυο ατόμων (με dill peyinir, κασέρι, γραβιέρα, χοιρινή ωμοπλάτη, γαλοπούλα καπνιστή, αποξηραμένα φρούτα, τοματίνια, αγγούρι φέτες, ελιές, βούτυρο, μέλι, βύσσινο), τα γευστικά μενεμέν (κάτι σαν στραπατσάδα) με σάλτσα ντομάτα, dill peyenir ή σουτζούκι πολίτικο και το τηγάνι μαλεμπί (με τηγανητό αυγό πάνω σε ζεστό ψωμί, φρέσκα μανιτάρια σωτέ, τοματίνια, αβοκάντο και κασέρι).
Καθώς και των πιο cosmopolitan, όπως διαφόρων ειδών ομελέτες (από ελαφριά με ασπράδια ως φούρνου), scrambled eggs, toasts, bread baskets, light and healthy (όπως π.χ. γιαούρτι με φρούτα, γκρανόλα και σιρόπι σφένδαμο) και των ακαταμάχητων pancakes όπως το συγκινητικά καλό με πραλίνα, crumble βανίλιας και φράουλες ή το αντίστοιχο με σπιτικό φυστικοβούτυρο, αλατισμένα peanuts και μαρμελάδα φράουλα.
Άλλωστε, οι περισσότεροι από εμάς περνάγαμε ήδη από το Μαλεμπί κάθε πρωί για τον καθιερωμένο καφέ μας συνοδεία ενός φρεσκοψημένου simit, ενός ατσμά (βουτύρου ή με βούτυρο και κομμάτια σοκολάτας) ή ενός από τα τυροπιτάκια (που, μαζί με τις πυραμίδες, προτιμούν φανατικά τα παιδιά).
Η μόνη διαφορά είναι ότι πλέον μπορούμε να απολαμβάνουμε την ατμόσφαιρά του τόσο το μεσημέρι ή το βράδυ -αφού πλέον μας προσφέρει και lunch menu με πιάτα όπως λινγκουίνι με σπιτική κόκκινη σάλτσα, φρέσκια βουβαλίσια μοτσαρέλα και βασιλικό και σολομό σωτέ με κρούστα αμυγδάλου και γλυκό τσίλι, σαλάτα κινόα και λαχανικά ατμού- όσο και τα Σαββατοκύριακα. Όταν δηλαδή, από τις 9 το πρωί που ανοίγει, ως τις 4 το μεσημέρι που σταματάει να σερβίρει το brunch, είναι ασφυκτικά γεμάτο από παρέες και οικογένειες που έρχονται για να επιβεβαιώσουν όσα καλά έχουν ακούσει από φίλους και γνωστούς για αυτό.
Ναι, όπως ήδη κατάλαβες, τα αλμυρά του μενού έχουν εσάνς από Πόλη, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτή. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, στο Μαλεμπί κάνουν όλα αυτά τα διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Και τα κάνουν όλα καλά. Υπεύθυνα. Ακαταμάχητα.
Όπως, μιας και σε λίγο πιάνουν τα Χριστούγεννα, ακαταμάχητα είναι και τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά τους, με σημαιοφόρο την bestseller πολίτικη βασιλόπιττα και άξιους παραστάτες τους πολίτικους κουραμπιέδες.
Info: Δημητρίου Γούναρη 172, τηλ.216 7001922, https://www.facebook.com/malebi172, Brunch menu 09:00-16:00, Lunch menu 13:00-21:00