Φέρε το μπαρ στο σπίτι σου, με αυτές τις τρεις συνταγές για κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα
Ο Bar Manager Πάνος Πάλλης ετοιμάζει και μοιράζεται μαζί μας τρεις συνταγές για κοκτέιλ με βάση την ιδιαίτερη γεύση των ελληνικών αποσταγμάτων.
- 30/12/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Τα ελληνικά αποστάγματα αποτελούν μία επώνυμη και διαφορετική επιλογή ποτών που ξεχωρίζουν αποπνέοντας άρωμα παράδοσης. Ο Bar Manager Πάνος Πάλλης ετοιμάζει 3 συνταγές για κοκτέιλ με βάση την ιδιαίτερη γεύση των ελληνικών αποσταγμάτων.
Γράφει ο Πάνος Πάλλης
Το Highball είναι μια διαδεδομένη κατηγορία ποτών που ξεκίνησε από τον Chris Lawlor το 1895 στο βιβλίο του The Mixicologist Αργότερα ο Harry Johnson αναφέρει ξανά την κατηγορία Highball στο βιβλίο του Bartenders Manual το έτους 1900. Μέχρι που ο David A. Embury αναφέρει στο βιβλίο “The Fine Art of Mixing Drinks” του έτους 1948 ότι στο Highball χρησιμοποιείται απόσταγμα της επιλογής μας με αρωματισμένη (ή όχι) σόδα. Στη δική μας παραλλαγή χρησιμοποιούνται ελληνικά αποστάγματα από την ιστορικότερη ποτοποιία της χώρας και αγαπημένο στέκι του Κωστή Παλαμά, που αντέχει απαράλλαχτη από το 1901 έως και σήμερα.
Aegean Highball
Υλικά:
- 50 ml Aegean Blend Τρικενέ
- Three cents Aegean tonic
- Φρέσκος δυόσμος
Mέθοδος: Build- Τοποθετείται ο πάγος στο ποτήρι σερβιρίσματος, στη συνέχεια προστίθεται το αλκοολούχο ποτό μας και μετά το αρωματισμένο (ή όχι) ανθρακούχο νερό. Ανακατεύουμε τα ποτά με ένα κουτάλι και συμπληρώνουμε τη διακόσμηση ανάλογα με το ποτό. Τέλος, προστίθεται καλαμάκι η αναδευτήρας ποτηριού
Γαρνιτούρα: φρέσκος δυόσμος
Για το Aegean blend θα χρειαστούμε:
- 250 ml O purist
- 250 ml λικέρ μαστίχας Τρικενέ
- 250 ml ούζο Τρικενέ
- 250 ml λικέρ μέντας Τρικενέ
O Barman Fernand ‘’Pete’’ Petiot αλλά και ο δημοσιογράφος συγγραφέας του βιβλίου “The Stork Bar Book” του 1946, Lucius Beebe αναφέρανε τις πρώτες συνταγές από το γευστικότατο Bloody Mary. Από τότε μέχρι σήμερα έχει γνωρίσει αρκετές παραλλαγές καθως αποτελεί αγαπημένη επιλογή για early drinking αλλά και ευχάριστη συνοδεία με φαγητό και ποτό. Το βασικό συστατικό ενός Bloody Mary είναι ο συνδυασμός γεύσεων με τον χυμό ντομάτας δίνοντας έμπνευση σε μεσογειακές συνταγές κοκτέιλ, όπως το παρακάτω με όνομα Thalassophile Mary.
Thalassophile Mary
Υλικά:
- 50 ml O Purist
- 20 ml ούζο Τρικενέ
- 1 bar spoon πατέ ελιάς
- ανθός αλατιού Μεσολογγίου
- μαύρο πιπέρι
- 6 dash σάλτσα Worcestershire
- 3 dash ταμπάσκο
- 10 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
- 130 ml τοματοχυμός Mala Peruviana
Μέθοδος: Cuban Roll – 2 Shaker μονάχα με το μεσαίο κομμάτι δίχως το καπάκι, τοποθετείται ο πάγος στο ένα από τα δύο μεταλλικά κομμάτια του Shaker, τοποθετούνται τα ποτά, με τη βοήθεια ενός Strainer αδειάζουμε το ποτό από το ένα κομμάτι Shaker στο άλλο. Σουρώνουμε το ποτό στο ποτήρι μας και συμπληρώνουμε τη διακόσμηση ανάλογα με το ποτό.
Γαρνιτούρα: ντοματίνι, φύλλα σέλινου
Ο δημοσιογράφος Ted Saucier που για 40 χρόνια συνεργαζόταν με το θρυλικό ξενοδοχείο Waldorf – Astoria της Νέας Υόρκης δημοσιεύει στο βιβλίο του με τίτλο “Bottoms Up το CocktailBetween the Sheets” και συγκεκριμένα αναφέρει μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνταγή με βάση το μπράντυ και το μοναστηριακό λικέρ των Βενεδικτίνων της Ιταλίας. Η δική μας παραλλαγή με Ελληνικά αποστάγματα που παρουσιάζεται είναι το Ελληνικό μπράντυ της ποτοποιίας Τρικενέ όπου ο συνδυασμός και η αρμονία των λικέρ τριαντάφυλλο και λικέρ πορτοκαλιού.
Ελληνικά αποστάγματα: Μπορούν να καθιερωθούν στα μπαρ;
Between the Roses
Υλικά:
- 45 ml μπράντυ Τρικενέ
- 15 ml λικέρ τριαντάφυλλο Τρικενέ
- 15 ml λικέρ πορτοκαλιού Τρικενέ
- 15 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
- 5 dash σιρόπι ζάχαρης
Μέθοδος: Shaken – Τοποθετείται ο πάγος στο Cocktail Shaker, τοποθετούνται τα ποτά, κλείνουμε ερμητικά το Cocktail Shaker και χτυπιέται καλά το ποτό, αφαιρείται το καπάκι του Cocktail Shaker και σουρώνουμε το ποτό από τον πάγο, συμπληρώνεται η διακόσμηση ανάλογα με το ποτό, σε περίπτωση που θα πρέπει να ετοιμάσουμε πολλά διαφορετικά Cocktails καλό θα ήταν να προσθέσουμε τον πάγο μέσα στο Shaker την ώρα που είμαστε έτοιμοι να το χτυπήσουμε και όχι πιο νωρίς γιατί λιώνει ο πάγος και νερώνει το ποτό.
Γαρνιτούρα: κόκκινα ροδοπέταλα
Who is Who: Πάνος Πάλλης
O Πάνος Πάλλης είναι Bar Manager με αδυναμία στην ιστορία, τη γευσιγνωσία και τη δημιουργία θεματικών Menu Cocktails. Το πρώτο μπαρ που εργάστηκε ως Barback ήταν στα ξενοδοχεία Westin και Arion του θρυλικού ξενοδοχείου Αστέρα Βουλιαγμένης τα έτη 2008-2014 με τον Bar Manager Στέφανο Βλάσση και Bartender Γιάννη Βλάχο. Ο πρώτος διαγωνισμός Cocktail που συμμετείχε ήταν το 2009 όπου και απέτυχε παταγωδώς. Από τότε μέχρι σήμερα μετρά πάνω από 16 συμμετοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με 10 συνολικές βραβεύσεις και πολλά σεμινάρια. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής από την Παγκόσμια Ένωση Barmen (IBA) που τον καθιστά υπεύθυνο για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των νεων φιλόδοξων μελών της Ένωσης Barmen Ελλάδος (HBA). Θα τον βρείτε σε γνωστά Bars της Μυκόνου.