Γιατί οι Τετάρτες στο Vinarte έχουν εξελιχθεί στην αγαπημένη συνήθεια όσων αγαπούν το καλό κρασί
Τέσσερις ετικέτες κρασιού από διαφορετική περιοχή της Ελλάδος (παρουσία των υπευθύνων κάθε κτήματος) και ειδικό μενού γευσιγνωσίας, συνοδεία καλής μουσικής και με φόντο ένα εκλεπτυσμένο περιβάλλον που παραπέμπει σε gallery τέχνης. Εννοείται πως δεν καταφέραμε να αντισταθούμε.
- 20/02/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Το Vinarte άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2014 σε ένα στενάκι της Γλυφάδας που, αν δεν είσαι νότιος, θέλεις GPS για να το βρεις. Εκεί, η Ειρήνη και ο Αντώνης, έδωσαν μορφή σε κάτι που μοιάζει να αγαπούν τόσο πολύ. Στο κρασί και το καλό φαγητό. Στο Vinarte βρίσκεις τον Παναγιώτη, την Ειρήνη ή κάποιον άλλον οινοχόο από την σχολή WSPC του Κωνσταντίνου Λαζαράκη.
(Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης)
Αφού λοιπόν, έμαθαν όλα τα οφέλη του κρασιού και την αγάπη που έχει ο κόσμος για αυτό, μέσα από το Wine-Bar-Restaurant και τα τρία χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του, θέλησαν να μοιραστούν τις γνώσεις τους μαζί μας. Στο Vinarte επομένως, κάθε Τετάρτη είναι Wine Wednesday, όπου μια φορά το μήνα θα υπάρχει ειδικό μενού γευσιγνωσίας με 4 ετικέτες κρασιού από διαφορετική περιοχή της Ελλάδος. Μαζί με τις ετικέτες όμως, έρχονται και οι υπεύθυνοι του κάθε κτήματος ώστε να μας δώσουν τα φώτα τους σε ό,τι αφορά το κρασί και την δημιουργία της κάθε φιάλης. Επιπλέον, όλες τις Τετάρτες θα μπορείς να απολαύσεις το δεύτερο μπουκάλι από τα ιδιαίτερα κρασιά που έχει στην κάβα του στο Vinarte, με έκπτωση 50%. Μια ιδανική επιλογή θα ήταν το ιταλικό κρασί Telos (που σημαίνει αποκορύφωση), το οποίο δίνει βάση στην αποκορύφωση της οινοποίησής του από γηγενής ποικιλίες λευκού και κόκκινου.
Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου δε, το Vinarte τιμά τις γυναίκες και την γιορτή τους και συντονίζει μια από τις πιο ωραίες παρουσιάσεις Ελληνίδων οινοχόων από διάφορες περιοχές της χώρας.
Το «μικρόβιο» της γευσιγνωσίας άρχισε όταν σε κάθε εκδρομή με αυτοκίνητο που κάναμε ως οικογένεια, οι γονείς μου ήθελαν να πηγαίνουμε στα κτήματα της περιοχής και, αφού μας εξηγούσαν για το πως φτιάχνεται το κρασί, ερχόταν η ώρα της γευσιγνωσίας. Μέσα από αυτό, έμαθα όχι μόνο να αγαπώ και να εκτιμώ το καλό κρασί αλλά να ξέρω και μερικά βασικά πράγματα για αυτό. Όμως, όταν οι εκδρομές σταμάτησαν, αν κάτι μου έλειψε περισσότερο απ’ όλα, ήταν αυτά τα μικρά «σεμινάρια». Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τους οποίους, όταν έμαθα για τις Τετάρτες του Vinarte ήμουν κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένη.
Έτσι, πήρα μια φίλη μου που δεν ξέρει πολλά από κρασιά αλλά έχει μάθει να ξεχωρίζει τα καλά, και πήγαμε στην γευσιγνωσία της Τετάρτης που πέρασε με το Κτήμα Χρυσοχόου. Το μενού ήταν πάρα πολύ οικονομικό καθώς ήταν στα 36 ευρώ με 4 ετικέτες από το Κτήμα και, αντίστοιχα, 4 πιάτα του Ιταλού σεφ του Vinarte να τις συνοδεύουν. Όμως στις γευσιγνωσίες αυτές δεν πας μόνο ώστε να απολαύσεις το γεύμα σου. Πηγαίνεις ώστε να μάθεις. Να κάτσεις σε ένα μεγάλο μοναστηριακού τύπου τραπέζι και να μιλήσεις με τον υπεύθυνο του κάθε κτήματος -που στην περίπτωση του Κτήματος Χρυσοχόου ήταν ο ευγενέστατος και εξαιρετικά φιλικός, Στάθης Παπαδόπουλος-, να σου εξηγήσουν πως δένει η κάθε ποικιλία και με ποια πιάτα ταιριάζει καλύτερα στην γευστική σου παλέτα, καθώς και να σου λύσει ό,τι τυχόν απορία μπορεί να έχεις για τα κρασιά γενικότερα.
Η εμπειρία του να δειπνήσεις με ειδικούς καθώς δοκιμάζεις τη βελουτέ σούπα bisque με λαχανικά και τις μπουκιές χειροποίητης focaccia δοκιμάζοντας το ξινόμαυρο του Κτήματος Χρυσοχόου είναι μοναδική. Κατ’ εμέ, η γευσιγνωσία γενικότερα, είναι κάτι που σου μαθαίνει πως οι απολαύσεις της καθημερινότητας και ενός γεύματος, έχουν και εξήγηση. Ενώ, αφού καταφέρεις να τις κατανοήσεις, μεγαλώνουν και εκτιμώνται σε έναν πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι πριν.
Μέσα από την γευσιγνωσία καταλαβαίνεις πως έχει σημασία που στα καλά και ακριβά εστιατόρια σου αλλάζουν το μπουκάλι κρασί ανάμεσα στα πιάτα που δοκιμάζεις. Μαθαίνεις πως δεν είναι όλα τα κρασιά ίδια, ενώ μπορείς να ξεχωρίσεις ακριβώς τις ποικιλίες που σου αρέσουν, κάτι που δεν κάνει το κρασί να μην είναι καλό, το κάνει απλώς να μη σου ταιριάζει. Καταρρίπτεται ο μύθος του ότι μεθάς αν μπερδεύεις τα κόκκινα και τα λευκά κρασιά σε ένα γεύμα, ενώ η ιστορία της κάθε παρασκευής της ετικέτας και ο χρόνος που χρειάζεται να μείνει στην κατάλληλη θερμοκρασία είναι μοναδική.
Εκείνο λοιπόν, που καταφέρνει το Vinarte με απόλυτη επιτυχία, είναι να φέρει σε εσένα το κτήμα και να σου εξηγήσει όλες τις απορίες που μπορεί να έχεις, καθώς και να σου μάθει πράγματα που δεν είχες την ευκαιρία να μάθεις πριν. Σε φέρνει σε επαφή με τον ειδικό και, στη συνέχεια, σε αφήνει να κατανοήσεις και να κάνεις πράξη όλα όσα έμαθες, δοκιμάζοντας. Μέχρι την επόμενη Τετάρτη και την επόμενη ετικέτα και παρουσίαση οινοποιών από κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδος. Κάτι που κανένα άλλο wine bar στο νότο, δεν έχει καταφέρει να κάνει. Κι αυτό είναι μόνο ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που έχει το Vinarte στον χώρο της εστίασης.
Vinarte, Μαραγκού 18, Γλυφάδα – τηλ. 210 8941511 // www.vinarte.gr