Στην Cava Vegera το κρασί μάς φέρνει γύρω από ένα τραπέζι
Η φιλοσοφία μιας κάβας κι ενός wine bar συναντιούνται στην Cava Vegera στη Βούλα, που δίνει τον πρώτο λόγο στο κρασί.
- 07/12/2021
- Κείμενο: Μάρω Παρασκευούδη
- Φωτογραφίες: Σπύρος Μπακάλης
Οι μυημένοι στον κόσμο του κρασιού μπορούν να περάσουν ατελείωτες ώρες μιλώντας για τανίνες, σώμα και αρώματα. Οι πιο αρχάριοι, που θαμπώνονται από τον μαγικό κόσμο του οίνου, αναζητούν συχνά τους «μέντορες» που θα τους καθοδηγήσουν. Στην Cava Vegera συνδυάζονται οι διαφορετικές ανάγκες ενός οινόφιλου αλλά και όποιου θέλει να αποκτήσει μια πρώτη επαφή με το κρασί.
Η φιλοσοφία της βασίζεται στη δημιουργία ενός χώρου που συνδυάζει την εστίαση (wine bar) με την λιανική η οποία διαθέτει μεγάλη γκάμα προϊόντων σε κρασί και σκληρό ποτό. «Είμαστε οι πρώτοι Πανελλαδικά που δημιουργήσαμε αυτό το μοντέλο πριν δέκα χρόνια, ξεκινώντας από το κατάστημα της Γλυφάδας και επεκτείνοντάς το και στην Βούλα» εξηγεί ο Ντίνος Νιωτάκης, ιδιοκτήτης της Cava Vegera.
«Η καθοδήγηση των πελατών μας γίνεται με τη βοήθεια του καταρτισμένου προσωπικού μας. Πιστοποιημένοι sommeliers και έμπειροι συνεργάτες, καθημερινά εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους πάνω στο κρασί και έτσι είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να εξυπηρετήσουν και ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών μας που ακόμα δεν είναι γνώστες στο αντικείμενο του κρασιού. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως πολλοί από τους πελάτες μας που γνώριζαν το κρασί ως ένα καταναλωτικό προϊόν, πλέον το έχουν αγαπήσει χάρη στις πληροφορίες και τις οδηγίες για σωστό food pairing από τους συνεργάτες μας σε κάθε κατάστημα Cava Vegera (σ.σ. σε Βούλα και Άνω Γλυφάδα)» προσθέτει.
Οι γευστικές δοκιμές
Από το ξεκίνημα της λειτουργίας της Cava Vegera, οργανώνονται διάφορες γευστικές δοκιμές, που μπορεί άλλοτε να είναι τα κρασιά κάποιου κτήματος και άλλοτε μια «κάθετη» γευσιγνωσία, «δηλαδή η δοκιμή ενός συγκεκριμένου κρασιού σε διαφορετικές σοδειές παρακολουθώντας έτσι την ικανότητα ενός κρασιού να εξελίσσεται στο χρόνο» όπως εξηγεί ο Ντίνος. Πλέον, μέσω αυτών των γευστικών δοκιμών η Cava Vegera έχει καταφέρει να εισάγει αποκλειστικά στην Ελλάδα, πολυβραβευμένα κτήματα από διάφορες περιοχές της Ευρώπης και όχι μόνο.
«Ως γευστική δοκιμή ορίζεται η οργανοληπτική εξέταση ενός κρασιού μέσω των αισθητήριων οργάνων του ανθρώπου όπως είναι η όραση, η όσφρηση και η γεύση. Οι γευστικές δοκιμές δίνουν μια μοναδική ευκαιρία και στους μη γνώστες του κρασιού, να μυηθούν στον χώρο και να “μάθουν” να το απολαμβάνουν ουσιαστικά και με τον “σωστό” τρόπο. Γίνονται σεμινάρια μέσω των γευστικών δοκιμών, στα οποία έχει δυνατότητα να συμμετέχει όποιος επιθυμεί, στα οποία μαθαίνουμε από το ποιο είναι το κατάλληλο ποτήρι για την κάθε ποικιλία κρασιού, πώς πρέπει να κουνάμε κυκλικά ένα ποτήρι ώστε το κρασί να “ανοίξει” και να αναδείξει τα αρώματα του και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες».
Ο ελληνικός αμπελώνας, τα φυσικά κρασιά και οι πιο «ψαγμένοι» καταναλωτές
Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για τα φυσικά κρασιά. Η αλήθεια είναι πως τα κρασιά ήπιας ή φυσικής οινοποίησης κερδίζουν ιδιαίτερο έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών και ανήκεις σε αυτούς, στην κάβα θα βρεις μια ευρεία γκάμα. Το ίδιο ισχύει και για τις ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, που σημειώνει ανοδική πορεία.
«Ο αριθμός των οινοποιείων και η έμφαση σε ελληνικές γηγενείς ποικιλίες αυξάνεται συνεχώς. Έχουμε ποικιλίες με τεράστιες δυναμικές παλαίωσης όπως το ξινόμαυρο και το ασύρτικο. Επίσης, τα ηνία σε πολλά οινοποιεία έχουν αναλάβει νεαρότερες ηλικίες με όρεξη, πάθος και τεχνογνωσία. Αυτό από μόνο του είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την εξελικτική πορεία του ελληνικού αμπελώνα. Σημαντικό είναι και το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού τελευταία για το κρασί, το οποίο αυξάνει την επισκεψιμότητα σε οινοποιία και αμπελώνες σε όλη τη χώρα» παρατηρεί ο ιδιοκτήτης της Cava Vegera.
Δεν είναι όμως μόνο η άνοδος του ελληνικού αμπελώνα ή η δυναμική που αποκτούν τα φυσικά κρασιά, αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές που ενημερώνονται περισσότερο. «Η εμπειρία μας πάνω στο κρασί μας αποδεικνύει κάθε μέρα ότι οι καταναλωτές που μας επισκέπτονται αναζητούν νέες γεύσεις και τολμούν να δοκιμάσουν και κάτι καινούριο. Διαβάζουν και ενημερώνονται πάνω στο κρασί και θέλουν συνεχώς να δοκιμάσουν κάτι νέο. Αυτός είναι και ένας ακόμα από τους λόγους επιτυχούς πορείας μας στον χώρο, ότι ακριβώς παρέχουμε την δυνατότητα “ψαγμένων” επιλογών άρα και την ανταπόκριση για τις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι πλέον γνώστες».
«Ως κατάστημα λιανικής / κάβα, παρακολουθούμε συνεχώς τις αυξομειώσεις των κρασιών της αγοράς ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές τιμές στους πελάτες μας. Το ίδιο ισχύει και στο κομμάτι του wine bar, όπου οι πελάτες μας έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν με το φαγητό τους μοναδικά κρασιά σε εξαιρετικά καλές τιμές. Η προώθηση των εκάστοτε προϊόντων γίνεται με βάση την ποιότητά τους και την “καλή χρονιά”. Ως γνωστό το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και η απόδοσή του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως οι κλιματικές συνθήκες ή οι αλλαγές εδάφους στον εκάστοτε αμπελώνα. Προωθούμε λοιπόν κρασιά μετά από γευστικές δοκιμές με την ομάδα των sommeliers μας, στα οποία καταλήγουμε με την βεβαιότητα ότι είναι γευστικά και θα έχουν ανταπόκριση» καταλήγει ο Ντίνος.
Τα κρασιά των γιορτών
Ο αφρώδης οίνος, είτε είναι ένα prosecco ή ένα moscato d’ asti είτε μια σαμπάνια, δεν μπορεί να λείπει από το γιορτινό τραπέζι. Για το χριστουγεννιάτικο μενού, η Cava Vegera προτείνει επίσης κάποιο πληθωρικό λευκό που έχει περάσει βαρέλι όπως ένα chardonnay από την περιοχή της Βουργουνδίας ή της Καλιφόρνιας ή μια λευκή Rioja από την Ισπανία. Όσον αφορά τα ερυθρά, η πρόταση σε κάτι ελαφρύ είναι ένα pinot noir ή gamay από την περιοχή της Βουργουνδίας ή ένα λιάτικο από την Κρήτη. Για κάτι πιο γεμάτο και ζουμερό, δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης σε Zinfandel από Καλιφόρνια ή σε κάποιο Αργεντίνικο Malbec.