To Grasshoppers είναι το μπαρ που έλειπε από την Αθήνα
Βρίσκεται πίσω από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση στην περιοχή του Αγίου Σώστη στον Νέο Κόσμο, ανοίγει μόνο το απόγευμα, σερβίρει classic style cocktails και είναι ακριβώς αυτό που έψαχνες στην αθηναϊκή νύχτα.
- 23/05/2022
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Το βρίσκεις πίσω από τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, απέναντι από το Naif που τόσο λατρεύεις να πίνεις τον καφέ σου ή τα aperitivi σου. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται ακριβώς απέναντι, αφού ιδιοκτήτης του είναι ο Πέτρος Ζήσου, ο οποίος, αφού έφτιαξε από το πουθενά τη δική του πιάτσα ανοίγοντας το Naif, αποφάσισε να δημιουργήσει το μαγαζί που του έλειπε από τη νυχτερινή σκηνή της Αθήνας. Ένα αυθεντικό, κάπως σκοτεινό, σίγουρα λιτό, με υπέροχα ποτά μπαρ.
Μπαίνοντας στο Grasshoppers, σε εντυπωσιάζει στα αριστερά η μπάρα του με τα ψυγεία – όλα μοιάζουν τέλεια δομημένα και τακτοποιημένα. Πίσω της, θα βρεις τον Νίκο Σωτηρόπουλο, που μπορεί να τον θυμάσαι από τον Μπλε Παπαγάλο, ή πέρσι από το Theosis στη Σύρο. Ο ταλαντούχος bartender έχει επιμεληθεί μαζί με τον Δημήτρη Μεσσήνη και τον Γιάννη Φούντα τον κατάλογο των cocktails αλλά όλο το στήσιμο της μπάρας όπου μόλις κάτσεις θες αμέσως να πιεις.
Και αν αναρωτιέσαι τι ακριβώς θα πιεις, στον κατάλογο θα βρεις 8 signature cocktails ενώ από κάτω υπάρχουν classic cocktails που δημιουργούνται και φτιάχνονται στο Grasshopers στην εντέλεια. Δεν είναι πολύ σύνηθες -εσφαλμένα κατά τη γνώμη μου- να βλέπουμε κλασικά σε καταλόγους και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που λάτρεψα και θα λατρέψεις και εσύ σε αυτό το μαγαζί.
Παρήγγειλα το martini μου, το οποίο μου ήρθε extra dry και ήταν υπέροχο, και έκατσα στη δεύτερη μπάρα, που βρίσκεται στο κέντρο του μαγαζιού. Είναι μια μπάρα από αυτές που είχαν τα bar στις παλιές αμερικάνικες ταινίες, με ένα διακριτικό φως να φωτίζει το ποτό σου και το συνοδευτικό σου όσο πρέπει. Είναι μια μπάρα που μπορείς να κάτσεις στα βιδωμένα σκαμπό είτε δίπλα δίπλα με την παρέα σου είτε και απέναντι και να μιλάτε -και φυσικά να πίνετε- με τις ώρες.
Μιας και αναφερθήκαμε στα συνοδευτικά, ας πάμε λίγο και σε αυτά: To Grasshopers έχει ίσως το αρτιότερο bar food στην αθηναϊκή νύχτα. Ο Νίκος Ντάνος (ίσως τον ξέρεις από το Naif) έφτιαξε ένα μενού που δεν χρειάζεται μαχαιροπίρουνο και συνοδεύει τέλεια τα cocktails σου. Το vitello tonnato με φύλλα μουστάρδας και καπνιστό χέλι ήταν πάρα πολύ ιδιαίτερο, όπως και ο σολομός gravlax με λεμόνι, απαλή μουστάρδα με άνηθο, finger lime και αγγουράκια πίκλα πάνω σε πολύσπορο ψωμί. Εντυπωσιακό είναι όμως το Italian club με μοτσαρέλα, προβολόνε, γκοργκοντζόλα, σαλάμι, μορταδέλα, φύλλα αγκινάρας – ένα club sandwich βγαλμένο από την ιταλική επαρχία. Φυσικά υπάρχουν πλατώ αλλαντικών αλλά και τυριών, ενώ όλα τα καλούδια που μπορείς να δοκιμάσεις φτιάχνονται εκεί μπροστά σου, σε έναν έναν χώρο που ναι μεν έχει κεντρική θέση αλλά είναι αρκετά διακριτικός και ταιριαστός με το υπόλοιπο μαγαζί.
Αν ακόμα δεν έχεις πειστεί ότι το Grasshopers διαφέρει από όλα τα bar της πόλης, τότε πρέπει απλώς να το επισκεφτείς και να το βιώσεις. Πρέπει να παραγγείλεις το cocktail σου και να νιώσεις το vibe του, να ακούσεις τη μουσική του και να δεις την ατμόσφαιρα γύρω σου. Τότε θα καταλάβεις και θα πειστείς. Και βάλε σαν υποσημείωση ότι το Grasshopers έχει ακόμα περισσότερα να μας προσφέρει, όταν -λίαν συντόμως- αρχίσει να λειτουργεί στο πίσω μέρος η υπέροχη εσωτερική αυλή του.