Για τις καραβίδες του Πεζούλα κατεβαίνει όλη η Αθήνα στις Τζιτζιφιές
Η ψαροταβέρνα δίπλα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, γράφει εδώ και 72 χρόνια τη δική της ιστορία στην ψαροφαγία, με την τρίτη γενιά στο τιμόνι να την οδηγεί σε ένα φρέσκο, γευστικό κεφάλαιο.
- 12/04/2023
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
- Φωτογραφίες: Μαρία Ξανθοπούλου
Για την ιστορία και την πορεία της ψαροταβέρνας Πεζούλας στις Τζιτζιφιές, που άνοιξε το μακρινό 1951 ως οινομαγειρείο, για να εξελιχθεί με τα χρόνια σε μία από τις πιο γνωστές ψαροταβέρνες της Αθήνας, σας έχουμε μιλήσει ξανά και αναλυτικά. Πόσο εύκολο είναι όμως μία ταβέρνα να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των πιστών θαμώνων της και να κερδίσει συνεχώς νέους φίλους; Ποια είναι τα μυστικά εκείνα που εφαρμόζει η τρίτη γενιά της επιχείρησης, ο Παναγιώτης Πεζούλας (εγγονός του ιδρυτή) και η σύζυγός του Κατερίνα που έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου το εστιατόριο από το 2021, ώστε όχι απλά να διατηρούν το καλό τους όνομα αλλά και να εξελίσσονται συνεχώς;
Με αυτές τις απορίες φτάσαμε ένα μεσημέρι καθημερινής δίπλα στο ΚΠΙΣΝ, για να δοκιμάσουμε τις νέες θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Πεζούλα. Η επιλογή της ώρας δεν είναι τυχαία, αφού από τις 2 το μεσημέρι που ανοίγει η κουζίνα δεν καταλαβαίνεις για πότε γεμίζουν τα τραπέζια, ενώ αν αντί για καθημερινή επιλέξεις να πας Σαββατοκύριακο και χωρίς κράτηση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι όλα κλεισμένα. Η μικρή αυλή μπροστά, που παραπέμπει σε ταβέρνα στις Κυκλάδες, μοιάζει ιδανική επιλογή τώρα που ο καιρός ανοίγει αν και η ανακαινισμένη σάλα μέσα έχει μια ωραία, δική της αύρα που επίσης σε κερδίζει.
Μας υποδέχεται χαμογελαστή η Κατερίνα, που έχει αναλάβει το κομμάτι του σέρβις και της υποδοχής, φροντίζοντας όλα να λειτουργούν στην εντέλεια. «Θέλουμε όλοι να φεύγουν από εδώ ευχαριστημένοι», μου λέει, εξηγώντας ότι η φιλοσοφία τους δεν είναι να προσφέρουν μόνο ένα πολύ καλό σέρβις αλλά να κάνουν και τους επισκέπτες να αισθάνονται άνετα και οικεία. «Ήμασταν ανέκαθεν οικογενειακή επιχείρηση, από την εποχή του παππού Παναγιώτη και ο κόσμος μας γνωρίζει γιατί είμαστε και εμείς μέσα καθημερινά. Βασιζόμαστε πολύ στο ανθρωποκεντρικό στοιχείο», συμπληρώνει.
Ο Παναγιώτης από την άλλη, έχει ολοκληρώσει την καθημερινή του εξόρμηση στην αγορά -πηγαίνει ο ίδιος και επιλέγει τις πρώτες ύλες μία προς μία ή παραλαμβάνει την ψαριά από τα καΐκια με τα οποία συνεργάζονται για να τους προμηθεύουν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά- και έχει μπει στην κουζίνα για να μαγειρέψει. Ο Παναγιώτης είναι το χέρι πίσω από όλα όσα θα δοκιμάσεις εδώ, φροντίζοντας από τη μία να διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της ταβέρνας και από την άλλη να την εξελίσσει, προσθέτοντας τις δικές του σύγχρονες πινελιές, που ενσωματώνονται όπως πρέπει στο μενού.
Μία καραβίδα «αφρός»
Αν θα έπρεπε να σου δώσω μία σίγουρη πρόταση για το τι θα δοκιμάσεις πηγαίνοντας αυτή την εποχή στον Πεζούλα, θα σου έλεγα την καραβίδα Χαλκίδας. Θα την βρεις ψητή και εδώ είναι που ο Παναγιώτης έχει καταφέρει να κάνει την διαφορά, βάζοντας στο πιάτο σωστά ψημένες καραβίδες, με αφράτη σάρκα και μια απλή αλλά νοστιμότατη μαρινάδα. «Το Α και το Ω στην καραβίδα είναι το σωστό μαρινάρισμα και το ψήσιμο, ώστε να παραμένει ζουμερή η σάρκα και μην κολλάει στο κέλυφος», μου εξηγούν.
Σημείωσε, ότι μπορείς να δοκιμάσεις και ωραιότατη καραβιδομακαρονάδα, αλλά θα πρέπει να την παραγγείλεις όταν καλέσεις για να κάνεις την κράτησή σου. Γενικά, η pasta ή τα ριζότο θαλασσινών ετοιμάζονται αποκλειστικά κατόπιν παραγγελίας.
Πιάτα που ξεχωρίζουν
Μπορεί η καραβίδα να πρωταγωνιστεί, αλλά στο value for money μενού του Πεζούλα βρίσκεις πολλά ακόμη γευστικά πιάτα, με άριστες ύλες, από τα ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, μέχρι τα λαχανικά και λοιπά υλικά που τα πλαισιώνουν. Ξεκίνησε με ταραμοσαλάτα και σαλάτα σταμναγκάθι με χταπόδι, και συνέχισε με τα ωμά του μενού -θα βρεις πολύ ωραίο ceviche με σκορπίνα και carpaccio λαυράκι. Την προσοχή σου στα ορεκτικά αξίζουν επίσης η βελούδινη φάβα με καπνιστό χέλι, καθώς και το γεμιστό καλαμάρι με ντομάτα, φέτα και πιπεριά.
Στα κυρίως, μπορείς να επιλέξεις ψάρι ημέρας, ψητό ή στο τηγάνι (όπως τα μπαρμπούνια με την χρυσαφένια κρούστα και την αφράτη σάρκα), αλλά ρώτησε και για το πιάτο ημέρας. Οι καθημερινές εξορμήσεις του Παναγιώτη στην αγορά του φέρνουν πάντα και από ένα εκλεκτό υλικό που μπορεί να μην υπάρχει στο μενού, αλλά θα φτιάξει μαζί του κάτι ξεχωριστό. Όλα τα πιάτα συνοδεύονται με κρασί, με τη wine list να περιλαμβάνει ελληνικές και διεθνείς ετικέτες, ενώ εκτός λίστας θα βρεις και κάποια premium κρασιά.
Πριν φύγω από το εστιατόριο, δεν μπορώ να μην ρωτήσω κατά πόσο το ΚΠΣΙΝ έχει αλλάξει την καθημερινότητα τους. «Η αλήθεια είναι ότι δεν μας έχει επηρεάσει πολύ. Οι θαμώνες μας έρχονταν ανέκαθεν από κάθε πλευρά της Αθήνας, απλά πλέον, ίσως με την αφορμή για παράδειγμα μίας παράστασης της Λυρικής τις καθημερινές, να έχουν περισσότερες ευκαιρίες να έρθουν και εκτός Σαββατοκύριακου. Επίσης, όσο ανοίγει η τουριστική σεζόν, βλέπουμε ότι κάνουν περισσότερες κρατήσεις και οι τουρίστες, που συνδυάζουν την βόλτα τους στο Κέντρο Πολιτισμού με μία έξοδο για φαγητό», σημειώνει η Κατερίνα.