Hams & Clams: Βγαίνουμε για φυσικά κρασιά και στρείδια στον Πειραιά
Το δεύτερο γαστρονομικό project από την ομάδα της wine pub «Corks & Forks» στον Πειραιά, είναι το oyster bar «Hams & Clams», με εξίσου μεγάλη αγάπη στο κρασί και μία αξιόλογη συλλογή από φυσικούς οίνους.
- 11/12/2021
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
- Φωτογραφίες: Νίκος Μυλωνάς
Συνδυάζοντας την εμπειρία τους από ταξίδια σε Παρίσι και Βαρκελώνη, οι Παντελής Ζαρταλούδης, Μενέλαος Νικολάου, Δημήτρης Λύσανδρος και Σταύρος Καραγιάννης, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα oyster bar, σε κοντινή απόσταση από το πρώτο τους μαγαζί, το Corks & Forks. Και όταν λέμε κοντινή, η απόσταση μεταξύ των δύο είναι τύπου 4 λεπτά με τα πόδια. Στόχος τους, να δημιουργήσουν ένα παρεΐστικο στέκι, με μίνιμαλ αισθητική που παραπέμπει σε παραθαλάσσιο εξοχικό στη Μεσόγειο, όπου μπορείς να πιείς ένα κρασί ή ένα κοκτέιλ μαζί με μικρά ή μεγαλύτερα πιάτα, που προσφέρονται και για μοιρασιά, με θέα τα σκάφη που αράζουν στη μαρίνα Ζέας.
Στο μενού του Hams & Clams βρίσκεις πάντα στρείδια, που μπορείς να τα δοκιμάσεις και σερβιρισμένα με κρέμα από φρέσκια τρούφα. Μεταξύ άλλων, σερβίρουν μπρουσκέτες με γαύρο μαρινάτο ή γαρίδες, ceviche τσιπούρας, λουκάνικο chorizo και jamon iberico, καθώς και κριθαρότο καβουριού, ριζότο με μελάνι σουπιάς, στάρι γαρίδες και καλαμάρι και λιγκουίνι με αχιβάδες και φούσκα. Όλα τους ένα κι ένα για να συνοδεύσεις το κρασί σου.
Και μιας και αναφερθήκαμε στο κρασί, να σου πούμε ότι το Hams & Clams, διαθέτει μία αξιόλογη λίστα κρασιών, με επιλογές από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα, που προέρχονται κυρίως από μικρά οινοποιεία, δίνοντας σου την ευκαιρία να ανακαλύψεις δυσεύρετα οινικά διαμάντια. Λόγω της επικρατούσας άποψης ότι τα θαλασσινά -που είναι και οι πρωταγωνιστές στο μενού- συνδυάζονται πιο αρμονικά με λευκό κρασί, θα δεις ότι ο κατάλογος με τα λευκά είναι πιο εμπλουτισμένος. Μην διστάσεις όμως, να δοκιμάσεις και κάποιο από τα φυσικά κρασιά της κάβας τους (κρασί δηλαδή που προέρχεται από ήπια οινοποίηση, με ελάχιστες παρεμβάσεις από τον παραγωγό και ελάχιστα ή καθόλου θειώδη κατά την εμφιάλωση). Όπως αναφέρει ο Παντελής Ζαρταλούδης, προτρέποντάς μας να τα βάλουμε στις επιλογές μας: «τα φυσικά κρασιά είναι διαφορετικά, πιο ιδιαίτερα και μπορεί να μην γίνονται εύκολα αρεστά. Πρέπει αυτός που τα δοκιμάζει να είναι ανοιχτός σε νέες γεύσεις. Εμείς από την πλευρά μας, προσπαθούμε πάντα να εξηγούμε στους πελάτες μας τι σημαίνει φυσικό κρασί και γιατί αξίζει να το δοκιμάσουν».