Η Casta Diva μας ανέβασε για θαλασσινά στο Κολωνάκι
Η ομάδα του «Αλλού Γυαλού» στη Σύρο έριξε φέτος τα δίχτυα της και εκτός νησιού, φέρνοντας τη φρεσκάδα της θάλασσας στο κέντρο της Αθήνας.
- 13/05/2024
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
Όσοι έχουν ταξιδέψει στη Σύρο δεν γίνεται να μην έχουν περάσει από τα τραπέζια του Αλλού Γυαλού, μία από τις καλύτερες ταβέρνες του νησιού. Εδώ δοκιμάζεις δημιουργικά πιάτα με ψάρια και θαλασσινά, ακριβώς δίπλα στο κύμα – ό,τι ακριβώς αναζητάς στις καλοκαιρινές διακοπές σου. Πρόσφατα, οι ιδιοκτήτες του Αλλού Γυαλού – η Λίνα και η Λέτα Φουρνιστάκη και ο Γιάννης Λιέας – αποφάσισαν να μη μας αφήσουν να περιμένουμε το επόμενο ταξίδι στο νησί για να δοκιμάσουμε τις σπεσιαλιτέ τους, δημιουργώντας το πρώτο εκτός Σύρου εστιατόριο τους.
Στη θέση του θρυλικού Πρυτανείου, στον πεζόδρομο της Μηλιώνη στο Κολωνάκι, βρήκε τη θέση του το εστιατόριο Casta Diva. Με αρχοντικό αέρα αλλά όχι επιτηδευμένο στυλ, και κυρίαρχα στοιχεία στον χώρο το ξύλο και την πέτρα, η Casta Diva απλώνεται σε τρία επίπεδα, που ενώνονται μεταξύ τους από μία εντυπωσιακή ξύλινη σκάλα. Το τελευταίο επίπεδο προορίζεται ως prive αίθουσα, ενώ τραπέζια στρώνονται και στον πεζόδρομο, μπροστά από το εστιατόριο.
Highlights του εστιατορίου το πορτρέτο της Μαρία Κάλλας στο ισόγειο και η walk-in κάβα ακριβώς από πίσω του, που φιλοξενεί μια εντυπωσιακή λίστα με περισσότερες από 180 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. Τη wine list επιμελείται ο έμπειρος sommelier Κωσταντίνος Σιγανάκης.
Η πρώτη επίσκεψη στην Casta Diva έγινε ένα βράδυ καθημερινής του Απριλίου, έχοντας την κρυφή ελπίδα ότι οι γεύσεις που θα δοκίμαζα θα με έκαναν να αισθανθώ σαν να βρίσκομαι στις Κυκλάδες και όχι στο κέντρο της Αθήνας. Για να πω την αλήθεια, αρχικά είχα σκεφτεί να καθίσουμε στα εξωτερικά τραπέζια, μιας και ο καιρός βάλθηκε να ζεστάνει πολύ νωρίς φέτος, ωστόσο μία γρήγορη ξενάγηση στον καλαίσθητο εσωτερικό χώρο, αρκούσε για να μας πείσει να αλλάξουμε την αρχική μας απόφαση.
Πιάνοντας στα χέρια το μενού διαπιστώνεις ότι στην κάρτα που υπογράφει ο σεφ Άκης Σουλτάνης τον πρώτο λόγο μπορεί να έχουν τα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά δεν λείπουν και κάποιες επιλογές σε κρέας. Εδώ υλικά και γεύσεις της Σύρου συναντούν συχνά κάποια ασιατικά twists και το αποτέλεσμα είναι ένα άκρως ενδιαφέρον μενού.
Ξεκινήσαμε με χειροποίητο, προζυμένιο ψωμί που έρχεται στο τραπέζι με βούτυρο με λιαστή ντομάτα και ελαιόλαδο από την Πελοπόννησο. Μαζί ήρθε και μία βελούδινη ταραμοσαλάτα διαφορετική από τις περισσότερες που έχεις δοκιμάσει, καθώς σερβίρεται με μοσχολέμονο, αυγοτάραχο Μεσολογγίου, crumble καπνιστής ρέγγας και τραγανά puffs πατάτας. Από τα πρώτα όμως ξεχωρίσαμε και το sashimi από φρέσκια καψαλισμένη συναγρίδα, που σερβίρεται πάνω από βουτυράτη σάρκα μπλε καβουριού Αιγαίου, με χειροποίητη lemon kosho και χαβιάρι – ένα πιάτο με βαθιά νοστιμιά.
Συνεχίζοντας, το μενού έχει μια ξεχωριστή κατηγορία για robata, το ιαπωνικό μπάρμπεκιου, που δεν παραλείψαμε να τιμήσουμε. Επιλέξαμε σουβλάκι από ψάρι ημέρας με λαδολέμονο συριανού μάραθου και φρέσκο κρεμμυδάκι, αλλά και σουβλάκι γαρίδας με yuzu, ελαιόλαδο και σκόρδο που προσωπικά μου άρεσε λίγο περισσότερο, οφείλω όμως να πω ότι και στις δύο περιπτώσεις είχαμε ωραία ψησίματα, που άφησαν τόσο το ψάρι όσο και τη γαρίδα ζουμερά, ενώ αυτή η χαρακτηριστική γεύση του ψητού δίνει πάντα το κάτι παραπάνω.
Στα κυρίως, τα χειροποίητα ζυμαρικά με ροφό ήταν ένα πιάτο που θα θυμάμαι για καιρό. Σωστά βρασμένα ζυμαρικά, μια πλούσια, κόκκινη σάλτσα και μεγάλα κομμάτια από το ψάρι να νιώθεις ακριβώς ό,τι τρως, συνθέτουν αυτό το νοστιμότατο πιάτο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Casta Diva Kolonaki (@casta_diva_kolonaki)
Για το τέλος, είχαμε φροντίσει να κρατήσουμε χώρο για γλυκό, μιας και στο μενού είχα από την αρχή τσεκάρει την πάβλοβα με μους γιαουρτιού και λευκής σοκολάτας, κόκκινα φρούτα και μια υπέροχη σάλτσα από λουκούμι τριαντάφυλλο – η πιο χαρακτηριστική γεύση της Σύρου για εμένα.
Κατάφερε λοιπόν η Casta Diva να με «ταξιδέψει» στο νησί; Μπορώ να πω πως ναι. Αναμφίβολα το εστιατόριο του Κολωνακίου δεν αποτελεί δίδυμο «αδερφάκι» του εστιατορίου της Σύρου και ας έχουν τους ίδιους «γονείς» -δεν θα είχε και νόημα άλλωστε να προσπαθήσουν να φέρουν αυτούσιο το concept στο κέντρο της Αθήνας. Η Casta Diva έχει σίγουρα εξίσου δημιουργικά πιάτα και έντονες αναφορές στη Σύρο, αλλά φαίνεται ότι διαθέτει ένα δικό της ταμπεραμέντο που θα τη βοηθήσει να ξεχωρίσει.