Η Ψιψίνα ξέρει από ψαρομεζέδες
Η ψαροταβέρνα του Παλαιού Φαλήρου φημίζεται για τα νόστιμα θαλασσινά και το φρέσκο της ψάρι.
- 21/12/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Ολυμπία Ορνεράκη
Είναι δύσκολο να είσαι καλός στο ψάρι και τα θαλασσινά. Οι πρώτες ύλες πρέπει να είναι ολόφρεσκες, ο ψήστης πρέπει να είναι «μάστορας» και οι μάγειρες να έχουν όχι μόνο ταλέντο αλλά και γνώσεις πάνω στο υλικό. Όμως οι ψαροταβέρνες που έχουν αυτά τα στοιχεία πάντα ανταμείβονται. Όταν πρόκειται για ψάρι, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι καλοί ξεχωρίζουν.
Η Ψιψίνα άνοιξε το 2013. Δημιουργήθηκε από τον Παναγιώτη Γιαννακόπουλο και τη σύζυγό του, Δέσποινα Χατζηκωσταρά, η οποία έστησε ολόκληρη την κουζίνα, βάζοντας πολύ μεράκι και πολλές από τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς της. «Όλο τον κατάλογο τον φτιάξαμε μαζί με τους μάγειρές μας, τον Θανάση και τον Χρήστο, που μέχρι σήμερα είναι στην κουζίνα της Ψιψίνας» λέει η ίδια. Το 2014 στην ομάδα προστέθηκε επιχειρηματικά και ο Νίκος Καλιακάτσος, συνέταιρος του Παναγιώτη Γιαννακόπουλου σε όλα τα μαγαζιά που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Κυρ Αρίστου (Αρίστος, Αρίστος Special, Ακάκιος και Ψιψίνα).
Στην Ψιψίνα οι μεζέδες είναι κάτι παραπάνω από ένα ορεκτικό. Είναι ολόκληρη η ουσία του τραπεζιού. Σαγανάκι γαρίδας, λακέρδα γνήσια με ξερό κρεμμύδι και λαδολέμονο, καπνιστό σκουμπρί με καρέ ψιλοκομμένης ντομάτας, κρεμμύδι και μαϊντανό, λαβράκι μαρινάτο με βλαστούς κρίταμου και άρωμα μοσχολέμονου – η λίστα δεν έχει τελειωμό και είναι απίστευτα δελεαστική. Μην ξεχάσεις βέβαια να παραγγείλεις και τα κλασικά ορεκτικά, όπως η φάβα Σαντορίνης με κάππαρη και ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή τα χειροποίητα ντολμαδάκια της κυρίας Δέσποινας.
Όσο για το ψάρι, ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, γιος ψαρά ο ίδιος, ξέρει σίγουρα όλα τα μυστικά του. Στην Ψιψίνα τα ψάρια έρχονται από τη Μυτιλήνη και άλλα νησιά της Ελλάδας και μπορείς να τα απολαύσεις στο τηγάνι ή στη σχάρα αλλά εμείς σου προτείνουμε το ψάρι που ψήνεται στον φούρνο σε κρούστα από αλάτι. Δεν είναι μόνο η γεύση αλλά και το show που θα σε εντυπωσιάσει: Ο Κώστας, ο Λαέρτης ή η Μαρία θα το φέρουν στο τραπέζι σου και θα του βάλουν κυριολεκτικά φωτιά, σπάζοντας με ένα σφυρί την κρούστα του αλατιού, θα το καθαρίσουν και τελικά θα στο σερβίρουν για να το απολαύσεις.
Επειδή όμως, όπως εξηγεί ο κύριος Γιαννακόπουλος, το καλό ψάρι δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβό, στην Ψιψίνα θα βρεις και ψάρια ιχθυοτροφείων. «Έχουμε πολύ καλά ιχθυοτροφεία στην Ελλάδα. Έτσι, επειδή ξέρουμε πως υπάρχει μια δυσκολία χρημάτων στον κόσμο, αποφασίσαμε να προσθέσουμε και κάποια ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, που θα τα βρει κανείς στο ένα τέταρτο της τιμής ενός πελαγίσιου. Έχουμε ψάξει να βρούμε τις καλύτερες ιχθυοκαλλιέργειες ώστε ακόμα κι εκεί να ξέρουμε ότι προσφέρουμε ψάρια α’ ποιότητας».
Κι αν αναρωτιέσαι τι θα πιεις, σου προτείνουμε μια δροσερή εζα Pilsener. Μια μπύρα με σώμα, άρωμα και πικράδα, ζυμωμένη στο σωστό χρόνο, εύγευστη και ευκολόπιοτη. Παράγεται από υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, βύνη από δίστιχο καλοκαιρινό και εξάστιχο χειμωνιάτικο κριθάρι, εκλεκτές ποικιλίες λυκίσκου, μαγιά, μαλτόζη και κρυστάλλινο νερό από αρτεσιανές πηγές του Παρνασσού. Εκτός όμως από την εξαιρετική ποιότητα των υλικών, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει στην κατηγορία των premium beers είναι η εξειδικευμένη διαδικασία παραγωγής και η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ (5,2% vol).
Θα στη σερβίρουν παγωμένη ο Στέφανος και ο Αποστόλης, οι άνθρωποι που -μαζί με τον Κώστα, τον Λαέρτη και τη Μαρία- έχουν γίνει χάρη στο χαμόγελό τους η ψυχή της Ψιψίνας. Γιατί στην Ψιψίνα εκτός από το καλό φαγητό, ο κόσμος έρχεται και ξανάρχεται και για την άψογη εξυπηρέτηση.