Το Καστελόριζο Βάρκιζας είναι προορισμός ζεν ψαροφαγίας χειμώνα καλοκαίρι
Επισκεφτήκαμε το Καστελόριζο της Βάρκιζας το χειμώνα και φύγαμε χορτασμένοι από το φρέσκο ψάρι και πλημμυρισμένοι από μια εσωτερική γαλήνη που θα ζήλευε κι ο Βούδας.
- 28/01/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Χρόνια τώρα, στο άκουσμα και μόνο της λέξης “Καστελόριζο” το “Νότιο” μυαλό μας τρέχει στο καλοκαίρι, μια ηλιόλουστη μέρα στα λιμανάκια της Βάρκιζας όπου η ματιά μας αγναντεύει το γαλάζιο του Σαρωνικού, ενώ ο ουρανίσκος μας γεύεται φρέσκο ψάρι με αρώματα παράδοσης. Και ομολογουμένως αυτή είναι μια πολύ ευχάριστη σκέψη αλλά ακόμη μακρινή. Αυτό όμως που γνωρίζουν λίγοι είναι πως η Αθηναϊκή Ριβιέρα το χειμώνα είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία και το εμβληματικό Καστελόριζο στα λιμανάκια της Βάρκιζας, η τέλεια αφορμή για να την απολαύσεις στο ζενίθ, βουτώντας ταυτόχρονα στο γαστριμαργικό παράδεισο της ζεν ψαροφαγίας.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης
Φαντάσου μια χειμερινή μέρα σαν τη σημερινή. Οδηγάς στην άδεια παραλιακή και δίπλα σου, το αττικό τοπίο συναντά τους κυματισμούς της θάλασσας. Έτσι όπως απλώνεται ο δρόμος μπροστά σου αλλά και η απεραντοσύνη του Σαρωνικού, νιώθεις πως μεγαλώνουν τα τείχη του μυαλού σου, υπάρχει χώρος για φρέσκο αέρα θαλασσινό, οι σκοτούρες χάνονται μαζί με τα χιλιόμετρα που γράφει το κοντέρ σου ώσπου φτάνεις στην είσοδο του εστιατορίου Καστελόριζο. Τώρα, μπορείς πραγματικά να το “βιώσεις” μέσα στη χειμερινή ησυχία του, μακριά από την πολυκοσμία του καλοκαιριού. Ο μόνος που υπάρχει στη θάλασσα είναι ο ψαράς του εστιατορίου, που δένει τη βάρκα του μπροστά στο λιμανάκι και φέρνει την ψαριά του απευθείας στο Καστελόριζο για να μαγειρευτεί φρεσκότατη.
Το τζάκι του σιγοκαίει στο εσωτερικό, πλημμυρίζοντας ζεστασιά και θαλπωρή όλο το χώρο, ενώ η country διακόσμησή του σε κάνει να νιώθεις πως μόλις μπήκες σε κάποιο πολύ οικείο σπίτι, που ταυτόχρονα έχει μοναδικό class. Τα φωτεινά και γήινα χρώματα του παραπέμπουν σε εξοχή, κεριά είναι αναμμένα σε άσπρα φανάρια στο έδαφος και ήδη νιώθεις πολύ μακριά από την πεζή πραγματικότητα. Βρίσκεσαι στη σφαίρα της απόλαυσης του τώρα, αυτής της μικρής στιγμής που θα θυμάσαι ώρες και μέρες μετά, αναπολώντας την αίσθησή της στο μυαλό σου αλλά και στον ουρανίσκο σου.
Η θέα της θάλασσας βρίσκεται πάντοτε εκεί μπροστά σου, ήρεμη ή φουρτουνιασμένη, δεν έχει σημασία, είναι το μεγαλείο της φύσης που σε συνεπαίρνει, είναι η κρυμμένη γοητεία της τους χειμερινούς μήνες που σε κάνει να ξεχάσεις τα πάντα μ’ έναν άλλο τρόπο απ’ ότι το καλοκαίρι, πιο διαφορετικό αλλά το ίδιο αποτελεσματικό. Μέσα σ’ αυτή τη ζεν ατμόσφαιρα είσαι έτοιμος να απολαύσεις μια θάλασσα από γεύσεις και μυρωδιές που ήδη γαργάλισαν τη μύτη σου, από τη στιγμή που μπήκες στο Καστελόριζο.
Η παράδοση στο φρέσκο ψάρι, η ποιότητα στις πρώτες ύλες, το σωστό ψήσιμο, η εμπειρία και τα προσεγμένα πιάτα του εστιατορίου και γενικότερα του Ομίλου Καστελόριζο, δεν αφήνουν περιθώρια για κάτι λιγότερο από μια ύψιστη εμπειρία ζεν ψαροφαγίας μέσα σ΄ ένα εστέτ περιβάλλον στο οποίο θες να κάτσεις και να το απολαύσεις όσο γίνεται περισσότερο. Και πραγματικά, γιατί να θες να μετακινηθείς όταν σε ένα μέρος χάρμα οφθαλμών γεύεσαι το εξαιρετικό κριθαρώτο γαρίδας, το άπαιχτο σπαγγέτι θαλασσινών ή τη θεϊκή αχνιστή κακαβιά με φρέσκα πετρόψαρα και φίνα λαχανικά. Γιατί να θέλεις να τελειώσει αυτό το γαστριμαργικό ταξίδι σε θάλασσες και ωκεανούς γεύσης;
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως πριν λίγες ημέρες, ο ιδρυτής του Ομίλου Καστελόριζο, Αντώνης Σταύρου, βραβεύτηκε με το «Βραβείο Βιώσιμης- Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας», από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Κάτι που, πρακτικά, όσον αφορά τον πελάτη όπως εμάς, εκφράζεται -μεταξύ άλλων- και με την πολιτική οικονομικών πακέτων εστίασης. Όπως δήλωσε και ο Αντώνης Σταύρου «Προσπαθώ σε κάθε κατάστημα να υπάρχουν και οικονομικά set menu και η μέση τιμή ανά άτομο να βρίσκεται σε λογικά επίπεδα, ακολουθώντας την οικονομική κρίση, παρακολουθώντας όμως τις γευστικές εξελίξεις, αλλά και διατηρώντας υψηλά τα επίπεδα των υπηρεσιών».
Αλλά ας επιστρέψουμε στο καλύτερο. Ξεκίνα αυτό το γευστικό θαλασσινό ταξίδι με κάποια από τα νόστιμα ορεκτικά, όπως τους κεφτέδες θαλασσινών από χταπόδι και την παραδοσιακή μπουγιαμπέσα από φρέσκα πετρόψαρα ή τα ντολμαδάκια θαλασσινών με σέσκουλα. Το κεφτεδάκι από φάβα Σαντορίνης είναι άλλο ένα must, όπως και η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα αλλά και οι πατάτες Νάξου, τηγανισμένες σε ελαιόλαδο με φέτα και κρεμμύδι. Για τη συνέχεια το ριζότο με τα θαλασσινά είναι ομολογουμένως μια βουτιά στη γεύση ενώ αν είσαι λάτρης της αστακομακαρονάδας θα ενθουσιαστείς κι αν δεν είσαι, θα γίνεις.
Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει σε αυτές τις ώρες που χαλαρώνεις δίπλα στη χειμερινή ηρεμία της θάλασσας, σ’ ένα περιβάλλον που σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστός και αδειάζει το μυαλό σου ενώ γεμίζει το στομάχι σου με θεσπέσιες γεύσεις της θάλασσας, ολόφρεσκο ψάρι και μεσογειακές συνταγές. Το Καστελόριζο Βάρκιζας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ο απόλυτος προορισμός, ενώ το χειμώνα, είναι ακριβώς όσα θέλεις μετά από μια κουραστική εβδομάδα εργασίας, ένας ζεν παράδεισος με υψηλή αισθητική.
Info: Καστελόριζο Βάρκιζα, Λ. Ποσειδώνος, Λιμανάκια Βάρκιζα, τηλ: 210-9655022, www.kastelorizo.com.gr, Ώρες Λειτουργίας: 12:30 – 01:00