Λιόγερμα: Η Σαρακοστή στο Παλαιό Φάληρο έχει γεύση (και θαλασσινά) από τη Μάνη
Το σαφάρι της Σαρακοστής
Το Λιόγερμα της Αθήνας είναι το αδερφάκι του φημισμένου εστιατορίου της Μονεμβασιάς, που ξεχωρίζει για τα φρέσκα ψάρια και τις θαλασσινές σπεσιαλιτέ του. Στο Παλαιό Φάληρο, η ίδια γευστική φιλοσοφία συναντά τη Σαρακοστή, με signature πιάτα, δημιουργικές πινελιές και ένα γαστρονομικό ταξίδι με άρωμα Μάνης.
- 01/04/2025
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
Η Σαρακοστή είναι μια εποχή που μας καλεί να θυμηθούμε την απλότητα και τη μαγεία των αυθεντικών γεύσεων. Μια περίοδος που, αν μη τι άλλο, μας φέρνει κοντά στη θάλασσα και την καρδιά της ελληνικής παράδοσης, με τα θαλασσινά να γίνονται οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του τραπεζιού. Το Λιόγερμα της Αθήνας, από την άλλη, που εδώ και έναν περίπου χρόνο έχει φέρει τις γεύσεις της Μάνης στο Παλαιό Φάληρο, κρατάει το DNA της λακωνικής κουζίνας και το παντρεύει με μια πιο σύγχρονη, elevated προσέγγιση στη θαλασσινή κουζίνα. Κοινώς, εδώ η Σαρακοστή είναι πιο απολαυστική από ποτέ.
Για θαλασσινά από τη Λακωνία στο Παλαιό Φάληρο
Ο χώρος; Cool και ανεπιτήδευτος, με neon επιγραφή και open kitchen που δίνει την αίσθηση ότι το φαγητό είναι performance. Στην κουζίνα, ο Θοδωρής, ένας chef που ξέρει ότι η απλότητα είναι το μεγαλύτερο statement. Ξεκινάμε με μια διαφορετική μαύρη ταραμοσαλάτα: ανάλαφρη και αρωματική μαύρη, σε μία μοντέρνα εκδοχή με ρεβύθια, αβγά λευκού ταραμά, φιλέ αμύγδαλο, brick σολομού και άνηθο. Εξίσου ωραία πρόταση για την αρχή και η καβουροσαλάτα με φρέσκο μπλε καβούρι Αιγαίου, μυρωδικά και αγγουράκι τουρσί.
Τα ζεστά ορεκτικά, που φτάνουν στη συνέχεια, χτυπούν απευθείας στον γευστικό στόχο: ψητές γαρίδες με λαδολέμονο και πράσινη σαλάτα ή μύδια αχνιστά με μυρωδικά και μουστάρδα, που είναι ό,τι πρέπει για τη μέση. Μια σημείωση εδώ: Τα ψάρια και τα θαλασσινά φτάνουν καθημερινά στο Λιόγερμα της Αθήνας απευθείας από τη Μάνη.
Για κυρίως, δοκιμάζουμε αστακό ή κολοχτύπα, που προτείνονται σε δύο version: είτε ψητά είτε με ζυμαρικά (για παράδειγμα με χειροποίητες μανιάτικες μακαρούνες και γκόγκιζες -ένα παραδοσιακό ζυμαρικό της Λακωνίας).
Plus: Φρέσκα ψάρια σε μια zero food waste φιλοσοφία
Και ενώ το Λιόγερμα της Αθήνας προσφέρει ποικιλία σε σαρακοστιανά πιάτα, δεν λείπουν τα φρέσκα ψάρια, τα οποία αξίζει σίγουρα να δοκιμάσει όποιος δεν έχει μπει σε αυστηρό νηστίσιμο πρόγραμμα. Η φιλοσοφία στο Λιόγερμα είναι ξεκάθαρη: τίποτα δεν πάει χαμένο. Έτσι, ψάρια όπως σφυρίδα, ροφός και συναγρίδα μεταμορφώνονται σε γεύματα πολλαπλών επιπέδων. Μπορείς να δοκιμάσεις το κεφάλι σε μια ζεστή, πλούσια ψαρόσουπα, ενώ τα φιλέτα απογειώνονται με διάφορους τρόπους – μεταξύ άλλων σε σεβίτσε, ταρτάρ ή καρπάτσιο, τόσο νόστιμα που θα κερδίσουν ακόμα και τον πιο διστακτικό απέναντι στο ωμό ψάρι.