Ψαράδες: Δημιουργική ψαροφαγία και sushi για «εναλλακτικό» τραπέζι Σαρακοστής
Το σαφάρι της Σαρακοστής
Στους Ψαράδες στο Παλαιό Φάληρο αφήνουμε την ψαριά της ημέρας να καθοδηγήσει το τραπέζι μας και δοκιμάζουμε γεύσεις που ισορροπούν ανάμεσα στην παράδοση και τη δημιουργικότητα, από κλασικούς ψαρομεζέδες μέχρι ελληνικό sushi.
- 25/02/2025
- Κείμενο: Εμμανουέλα Ρουσσάκη
Στο Παλαιό Φάληρο, οι Ψαράδες είναι σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν φρέσκο ψάρι και δημιουργικές θαλασσινές γεύσεις, με προσέγγιση που σέβεται την απλότητα και την παράδοση. Εδώ κάθε μέρα είναι μια ιδιαίτερη περίσταση και μια γιορτή ψαροφαγίας, με το μενού να διαμορφώνεται με βάση την καθημερινή ψαριά, και επιλογές που αναδεικνύουν τη θάλασσα με τον καλύτερο τρόπο.
Στους Ψαράδες δεν χρειάζεται αφορμή για να απολαύσεις εκλεκτές θαλασσινές γεύσεις. Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν και κάποιες μέρες που είναι συνυφασμένες με την ψαροφαγία και η Σαρακοστή είναι η δικαιολογία που ψάχναμε για να γεμίσει το τραπέζι μας με μεζέδες που μυρίζουν αλμύρα.
Εδώ, τα πιάτα προσαρμόζονται στην εποχικότητα προσφέροντας επιλογές που τιμούν την παράδοση χωρίς να μένουν στάσιμες. Οι κλασικές γεύσεις της Σαρακοστής παίρνουν μια άλλη διάσταση, με την ταραμοσαλάτα με μους λευκού ταραμά και πούδρα αβγοτάραχου, το χταπόδι σχάρας με τζατζίκι αβοκάντο και τραγανές λαδόπιτες, ή το κριθαρότο με μελάνι σουπιάς, να αποτελούν μερικές μόνο από τις δημιουργικές προτάσεις.
Βέβαια, για μια πιο εναλλακτική και μοντέρνα προσέγγιση στη Σαρακοστή που δεν ξεφεύγει από την παράδοση, το sushi των Ψαράδων είναι στην κορυφή της λίστας μας. Ελληνικά ψάρια μεταμορφώνονται σε sashimi, nigiri και rolls, σερβιρισμένα με τρόπο που αναδεικνύει τη γεύση και τη φρεσκάδα τους. Το nigiri λαβράκι με σάλτσα μαγιονέζας εσπεριδοειδών και μαύρο tobiko είναι ένα από τα πιάτα που ξεχωρίζουν, ενώ για εκείνους που δεν είναι ένθερμοι λάτρεις του ψαριού, το hinata roll, με τραγανή γαρίδα tempura, chilli garlic mayo, μάνγκο, αβοκάντο , wasabi mayo, τηγανητό κρεμμύδι και σχοινόπρασο είναι ιδανική επιλογή.