Ψαράκι στην σχάρα, το ιχθυοπωλείο που ετοιμάζει τα πιο νόστιμα θαλασσινά γεύματα
Με πιάτο κατατεθέν την μπουγιαμπέσα -σερβίρεται κάθε εποχή του χρόνου- έχει κάνει τη διαφορά στα θαλασσινά γεύματα. Και όχι άδικα. Μια δοκιμή αρκεί για να σου δώσει όλες τις απαντήσεις.
- 23/04/2019
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Πριν τεσσερισήμισι χρόνια στην οδό Θεομήτορος 48 δημιουργήθηκε ένα διαφορετικό ιχθυοπωλείο με σκοπό να δώσει (και) κάτι καινούργιο στο χώρο της εστίασης.
Δύο φίλοι ο Νίκος και ο Γιώργος εδώ και χρόνια είχαν στο μυαλό τους να κάνουν κάτι επαγγελματικά έχοντας ως πρώτη ύλη το ψάρι. «Η ιδέα για να ξεκινήσει το μαγαζί γυρνούσε πολλά χρόνια στο μυαλό μας. Θέλαμε πολύ να φτιάξουμε κάτι που να έχει σχέση με το ψάρι λόγω της δική μας αγάπης. Έτσι, αποφασίσαμε πως θέλουμε να δώσουμε κάτι διαφορετικό στον κόσμο και όχι κάτι από τα συνηθισμένα. Δε γίνεται να είμαστε μια χώρα με την πιο μεγάλη ακτογραμμή και η κατανάλωση του ψαριού να είναι τόσο χαμηλή. Οι άνθρωποι έχουν συνδέσει το ψάρι με το καλοκαίρι και τις διακοπές τους και δεν το είχαν στο πρόγραμμα της διατροφής τους. Επιπλέον, το ψάρι είναι μπελαλίδικο στο καθαρισμό του, έχει οσμή και δεν ξέρεις πώς να το μαγειρέψεις με αποτέλεσμα να μη μπαίνει καθημερινά στη λίστα των φαγητών που ετοιμάζει το κάθε σπίτι. Έτσι μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε ένα ιχθυοπωλείο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ψήνει τα ψάρια. Μέχρι εκεί» αναφέρουν και οι δύο.
Ξεκινώντας τη λειτουργία του, ο κάθε πελάτης μπορούσε να βρει φρέσκα ψάρια, αλλά και ψητό ψάρι. «Αποφασίσαμε να βάλουμε καθημερινά ψητό ψάρι γιατί τότε που ανοίξαμε εμείς ναι μεν υπήρχε η συγκεκριμένη υπηρεσία στην αγορά, αλλά μόνο μία φορά τη βδομάδα. Η απήχηση ήταν εντυπωσιακή”.
Περνώντας με άριστα το ψήσιμο του ψαριού οι πελάτες οδήγησαν την επιχείρηση να κάνει ένα επιπλέον βήμα. «Ύστερα από την επιθυμία των πελατών μας ξεκινήσαμε δειλά-δειλά κάθε Σάββατο να τηγανίζουμε ψάρια και λόγω της μεγάλης ζήτησης που είχε προστέθηκε στο καθημερινό μενού. Τέσσερις μήνες μετά εμπλουτίσαμε το μενού με την μπουγιαμπέσα –την περίφημη σούπα που μας ζητάνε όλοι- και τον μπακαλιάρο σκορδαλιά. Έτσι ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε γεύματα με κύριο υλικό το ψάρι όπου πλέον τα βρίσκετε στο καθημερινό μενού του μαγαζιού. Μάλιστα, έχουμε πειράξεις κάποιες κλασσικές συνταγές και τις βγάζουμε με ψάρι όπως είναι ο μουσακάς που τον φτιάχνουμε με κιμά πέρκας, τα μπιφτέκια πέρκας και τα γεμιστά που γίνονται με διάφορα θαλασσινά. Επίσης, θα βρείτε τονοσαλάτα με φρέσκο τόνο, όπου η συνταγή είναι από την Αλόννησο».
Πλέον στο Ψάρακι στην σχάρα (η κουζίνα λειτουργεί από τις 12.00-16.00) θα βρείτε αρκετά πιάτα καθημερινά, όπως η γαριδομακαρονάδα, πέρκα λεμονάτη στο φούνρνο, σαλάτες εποχής, μαριναρισμένο γαύρο, σαρδέλα και πατατοσαλάτα. ενώ το μενού ανανεώνεται συνεχώς και πάντα -ανάλογα την εποχή.
Η μηχανογράφηση των πελατών ήταν το επόμενο βήμα της επιχείρησης προκειμένου να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τις προτιμήσεις τους. «Έπρεπε να οργανωθούμε σωστά γιατί βλέπαμε πως αυτό που πάμε να κάνουμε δεν είναι μόνο η πώληση ενός τροφίμου, αλλά μια ολόκληρη υπηρεσία. Μέσα από τη μηχανογράφηση ξέρουμε ακριβώς τις γευστικές προτιμήσεις κάθε πελάτης μας, καθώς καταγράφουμε πως προτιμάει να τρώει το ψάρι, αν επιθυμεί να έχει αλάτι, ρίγανη, λάδι ή ότι άλλο πρέπει να ξέρουμε για τον τρόπο παρασκευής που ο ίδιος επιθυμεί».
Και μπορεί η επιχείρηση να έχει καταγεγραμμένες τις επιθυμίες του πελάτη, ωστόσο δεν παραλείπει να κάνει follow up για να δει αν έμεινε ευχαριστημένος. «Συνηθίζουμε να κάνουμε τηλεφωνικές επικοινωνίες με πελάτες που τυχαία έχουν παραγγείλει την συγκεκριμένη ημέρα για να ρωτήσουμε αν υπάρχει κάποια παρατήρηση. Όπως για παράδειγμα αν έμειναν ικανοποιημένοι από το φαγητό μέχρι την ώρα παράδοσης του. Οποιαδήποτε πληροφορία πάρουμε μας βοηθάει να εξελιχτούμε. Μας ενδιαφέρει να ξέρουμε αν ο πελάτης έμεινε ευχαριστημένος ή όχι. Δεν σου κρύβω πως παραξενεύονται όταν τους καλούμε γιατί είναι κάτι που δεν το έχουν συνηθίσει. Θέλουμε να νιώθει ο κόσμος πως έρχεται σε ένα μαγαζί που τον σέβεται. Η επιθυμία μας είναι να χτίσουμε κάτι που θα μείνει».
Η προσωπική επαφή με τον κάθε πελάτη παίζει σημαντικό ρόλο για την επιχείρηση. «Θέλουμε να έχουμε προσωπικές σχέσεις μαζί τους και να τους γνωρίζουμε. Φυσικά και έχουν γίνει ατυχήματα για αυτό προσπαθούμε να ελέγχουμε τους προμηθευτές μας μιας και σ αυτή την αλυσίδα είμαστε ο ενδιάμεσος κρίκος. Αυτά τα χρόνια που λειτουργεί η επιχείρηση έχουμε κάνεις σχέσεις με τους πελάτες μας και τους νιώθουμε φίλους. Δεν μας νοιάζει να έρθει κάποιος να ψωνίσει και να φύγει. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει επανάληψη και εμπιστοσύνη. Έχω μάθει πως την εμπιστοσύνη την κερδίζεις δύσκολα και τη χάνεις εύκολα για αυτό εμείς είμαστε σε εγρήγορση ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Το Ψαράκι στην σχάρα έβαλε σε πολλά σπίτια ψάρι το χειμώνα. «Το να τρώμε ψάρι μόνο το καλοκαίρι είναι ένας κακός συγχρονισμός γιατί εκείνη την εποχή μειώνονται. Με αποτέλεσμα το ψάρι να είναι πιο ακριβό, ενώ το χειμώνα είναι φθηνότερο. Το πιο βασικό απ όλα είναι να ξέρει ο κόσμος ποιο ψάρι ζητάει κάθε εποχή. Το καλαμάρι θα το βρεις σε καλύτερη τιμή τον Οκτώβριο, όπως και ο μπακαλιάρος που είναι πιο οικονομικός το χειμώνα απ ότι την 25η Μαρτίου. Δεν υπάρχει η παιδία στο ψάρι για το πώς καταναλώνεται και πότε. Θα σου πω πάντως πως ισχύει ότι και στα λαχανικά: κάθε ψάρι έχει την εποχή του».
Το Ψαράκι στην σχάρα είναι η ιδανική επιλογή για την εργαζόμενη μητέρα που θέλει να δώσει στο παιδί της ένα υγιεινό και πάνω απ όλα σπιτικό φαγητό. «Η αγωνία μας είναι να βοηθήσουμε στο να διαμορφωθεί μια γενιά που να μεγαλώσει καταναλώνοντας ψάρι. Ξέρουμε πως το ψάρι δεν έχει την ευκολία του κρέατος για αυτό το λόγο κριτήριο μας είναι αυτό που θέλουν τα παιδιά. Αν καταφέρουμε να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το ψάρι, θα φτιάξουμε την επόμενη γενιά που θα το καταναλώνει και θα έχει μάθει να τρώει υγιεινά. Έτσι, ένα από τα πιάτα που φτιάχνουμε για τα παιδιά είναι τα σουβλάκια με ξιφία και τόνο προσθέτοντας πιπεριές. Θέλουμε να τραβήξουμε τα παιδιά και για αυτό το λόγο έχουμε φτιάξει σαπουνάκια σε σχήμα ψαριού που τους δίνουμε, αλλά και σουπλά όπου μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με τα ψάρια. Επιπλέον, όταν έρχονται στο ιχθυοπωλείο βάζουμε τα παιδάκια να αγγίξουν το καβουράκι, αλλά και τα υπόλοιπα ψάρια για να εξοικειωθούν. Θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τους γονείς να μάθουν τα παιδιά τους να τρώνε ψάρι. Πάντως τα παιδιά είναι ο πιο αυστηρός κριτής και ότι νιώθουν θα στο πούνε. Εμείς χαιρόμαστε να βλέπουμε οικογένειες να έρχονται γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον για όλους μας. Εκτός από τα παιδιά και οι μεγάλοι πρέπει να βάλουν το ψάρι στη διατροφή τους. Έρχονται οι ξένοι για να φάνε ελληνικό ψάρι και εμείς δεν το καταναλώνουμε. Είναι κρίμα να φτάσουμε στο σημείο να τρώμε ψάρι μόνο γιατί μας το είπε ο γιατρός».