Οι ψαροταβέρνες γύρω από το Σταύρος Νιάρχος είναι από μόνες τους προορισμός
Αφιέρωμα: Πάσχα 2024Μια βόλτα στο Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιβάλλεται να τελειώσει με ψαράκι ή θαλασσινά σε μία από τις ψαροταβέρνες τριγύρω. Τις επισκεφθήκαμε όλες και καταγράφουμε ιστορίες, γεύσεις και εντυπώσεις σε αυτό το νόστιμο οδοιπορικό.
- 23/03/2023
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Μερικές από αυτές έχουν τη δική τους ιστορία η οποία πηγαίνει πίσω στον χρόνο, τότε που οι Τζιτζιφιές είχαν μόνο προσφυγικά χαμόσπιτα, οι ψαράδες έβγαιναν από την παραλία της Καλλιθέας για να βγάλουν την ψαριά τους και η περιοχή ήταν ένα τεράστιο λαϊκό διασκεδαστήριο όπου μαζεύονταν οι πιο διάσημοι ρεμπέτες της εποχής. Ο Τσιτσάνης, ο Παπαϊωάννου, η Νίνου, ο Μπαγιαντέρας, ο Άκης Πάνου και ο Περπινιάδης, όλοι τους πήγαιναν στην περιοχή για ψαρομεζέδες και φρέσκα θαλασσινά.
Η περιοχή όμως εκτός από όλα αυτά είχε και ένα μεγάλο τοπόσημο. Τον ιππόδρομο, ο οποίος συγκέντρωνε αρκετό κόσμο από όλη την Αθήνα μέχρι το 2004, όταν και γκρεμίστηκε. Στη θέση του σήμερα έχουμε το ΚΠΙΣΝ αλλά οι θρυλικές ψαροταβέρνες των Τζιτζιφιών παραμένουν εδώ για να μας προσφέρουν υπέροχο φαγητό και ατμόσφαιρα για όλα τα γούστα.
Πεζούλας
Ακριβώς δίπλα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο στενό της Πεισιστράτου που ξεκινάει από την κυκλική πλατεία, βρίσκεται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ψαροταβέρνες της περιοχής. Ένα σκηνικό κυκλαδίτικου νησιού στο ισόγειο μιας μονοκατοικίας, άκρως περιποιημένο και πολλά υποσχόμενο, σε προδιαθέτει να μπεις μέσα και να ταξιδέψεις. Η ξύλινη ταμπέλα γράφει “Πεζούλας” – το επίθετο του Παναγιώτη ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της ταβέρνας μετά τον παππού και τον πατέρα του. Συγκεκριμένα ο Πεζούλας άνοιξε το 1951 και η αφορμή για να το ανοίξουν οι πρόγονοί του ήταν ο Ιππόδρομος που τότε μεσουρανούσε. Ξεκίνησε σαν αναψυκτήριο το οποίο μετατράπηκε σε οινομαγειρείο με ένα κρασί παραγωγής τους, που το βρίσκεις ακόμα και σήμερα. Κάπως έτσι μπήκαν τα ψαρικά στο μενού και ο κόσμος είναι αυτός που έδειξε τον δρόμο.
Σήμερα ο χώρος είναι ανακαινισμένος αλλά σε ταξιδεύει στο χρόνο και μέσα από τις νοστιμιές του συνεχίζει να κρατάει τους πιστούς πελάτες που πάντα είχε αλλά και να προσελκύει νέους από κάθε γωνιά της Αττικής. Κλασικές γεύσεις, όπως η ψαρόσουπά του που είναι ξακουστή, η φάβα με το χέλι αλλά και ψάρια ημέρας από γνωστούς ψαρότοπους, όπως η Κοιλάδα (Κρανιδίου), οι Πετριές και το Αγκίστρι συνυπάρχουν στο μενού με πιο πειραγμένες, όπως το “Σασίμι” κόκκινης γαρίδας κοιλάδας, το ταρταρ καραβίδας και το Tuna tiradito. Ό,τι κι αν δοκιμάσεις στον Πεζούλα, να είσαι σίγουρος ότι θα είναι προσεγμένο και περιποιημένο. Γι’ αυτό άλλωστε αντέχει τόσα χρόνια στο ίδιο ακριβώς σημείο, ενώ όλα τριγύρω του αλλάζουν.
Πεζούλας: Πεισιστράτου 11, Καλλιθέα | τηλ: 210 9422684
Psaropoula Fish Meze
Η Ψαροπούλα εδώ και λίγο καιρό είναι αγνώριστη. Η υπέροχη ψαροταβέρνα που είχε ξεκινήσει από την οδό Δοϊράνης και στη συνέχεια μετακόμισε στην σημερινή της τοποθεσία στην οδό Σωκράτους λειτουργεί υπό νέα διοίκηση, με νέο ύφος αλλά την ίδια αγάπη για το ψάρι και το νόστιμο αποτέλεσμα. Ο Ηλίας Χαιδεμένος αποφάσισε μετά από 37 χρόνια να αφήσει την αγαπημένη του Ψαροπούλα αλλά δεν ήθελε το μέλλον να πέσει σε άγνωστα χέρια. Έτσι, έδωσε τη σκυτάλη στον Σπύρο Κερκύρα, ο οποίος μαζί με τον Ηλία Ανθίδη, τον Ερμή Τριανταφύλλου και την Ειρήνη Πυρπυρή μεταμόρφωσαν ολικά τη γνωστή ψαροταβέρνα. Κυριαρχούν το λευκό χρώμα, το μπλε στο εσωτερικό παράθυρο ενώ οι λεπτομέρειες σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί. Άλλαξε και το όνομά της και πια λέγεται Psaropoula Fish Meze.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Psaropoula Fish Mezè (@psaropoula)
Το μενού, εκτός από τα πρώτα και τις σαλάτες, κινείται πάνω σε τρεις άξονες. Τα μαρινάτα, τα ζεστά για τη μέση αλλά και τα ζυμαρικά. Στα πρώτα θα βρεις -και πρέπει να δοκιμάσεις- το μαγιάτικο σε κόψιμο σασίμι με ponzu ντομάτας, αγγούρι, κάππαρη και αλμύρα, αλλά και τις γαρίδες σαγανάκι. Από τις σαλάτες παράγγειλε την αθηναϊκή και τον ντάκο θαλασσινών και οπωσδήποτε να επιμείνεις να έρθουν στο τραπέζι το γιουβέτσι θαλασσινών και το ψητό καλαμάρι. Όλα αυτά τα συμπληρώνει τέλεια ο ταραμάς που είναι ένας από τους καλύτερους που έχω δοκιμάσει. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις ποιο κρασί από την πλούσια λίστα ταιριάζει με όσα έχεις πάρει, αλλά και ότι κάθε Κυριακή έχει πάρτι το οποίο ξεκινά από νωρίς και τραβάει μέχρι αργά.
Για όσους ξέρουν, τώρα που ανοίγει ο καιρός η αυλή είναι ιδανική επιλογή για να κλείσεις τραπέζι.
Psaropoula Fish Meze: Σωκράτους 237, Καλλιθέα | τηλ: 210 9431209
Άργουρα
Τα Άργουρα δεν μοιάζουν με καμία άλλη ψαροταβέρνα της λίστας. Τώρα που το σκέφτομαι, δεν μοιάζουν με καμία άλλη ψαροταβέρνα γενικά. Είναι τόσο ιδιαίτερο μαγαζί και σε διακόσμηση αλλά και σε φιλοσοφία, που το λατρεύεις με την πρώτη ματιά. Ο Νίκος Μιχαήλ έχει φτιάξει έναν πανέμορφο χώρο, για να στεγάσει και να συνδυάσει τρία πράγματα που αγαπά πολύ. Τα πιάτα με ψάρι, το κρασί και την ελληνική έντεχνη μουσική. Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω τα Άργουρα με μια φράση αυτή θα ήταν “ένα διαμάντι σε ένα στενό της Καλλιθέας”.
Το μαγαζί άνοιξε το 2010 και από τότε έχει μπει σε πολλές λίστες και αρκετούς οδηγούς, όμως αρχικά ο κόσμος το γνώρισε και το αγάπησε από στόμα σε στόμα. Έτσι γίνεται συνήθως με τα εστιατόρια που αξίζουν και προσφέρουν πραγματικά καλό φαγητό. Ολόφρεσκα όστρακα, φούσκες, στρείδια και άλλα παρόμοια, σερβιρισμένα πάρα μα πάρα πολύ προσεγμένα.
Επίσης επιβάλλεται να δοκιμάσεις χταποδάκι καρπάτσιo: Τα Άργουρα είναι άλλωστε ένας ναός του ωμού ψαριού. Και, όπως κάθε ναός, έχει τους ύμνους του: Η έντεχνη μουσική που ακούγεται στα ηχεία είναι σήμα – κατατεθέν στα Άργουρα και κάνει την ατμόσφαιρα ακόμα πιο ωραία.
Άργουρα: Αγησιλάου 49-51, Καλλιθέα | τηλ: 217 7173200
Τα Κανάρια
Απομακρυνόμαστε λίγο από τις Τζιτζιφιές, αλλά -πίστεψέ με- αξίζει τον κόπο. Αν έχεις απορία πώς ήταν οι ταβέρνες τη δεκαετία του ’60, αρκεί να επισκεφτείς τα Κανάρια στο Μοσχάτο και θα έχεις όλη την εμπειρία του παρελθόντος στο πιάτο. Μία ψαροταβέρνα που στέκει ίδια και απαράλλαχτη όλα αυτά τα χρόνια και σε διακόσμηση, μα πάνω από όλα σε φιλοσοφία. Τα Κανάρια άνοιξαν το 1950 αλλά από το 1962 σερβίρουν μόνο ψάρια και γαρίδες. Μιλάμε για τέτοια εξειδίκευση. Το ψάρι είναι πάντα φρέσκο και αυτό είναι κανόνας. Την μέρα που τους επισκέφτηκα, λόγω φουρτούνας, δεν είχαν πάρα πολύ και προσπαθούσαν να κάνουν “διαχείριση”.
Οι γαρίδες και η γάμπαρη έρχονται από τον Πλαταμώνα, που φημίζεται πως έχει τις καλύτερες. Για να καταλάβεις πόσο συνδεδεμένο είναι το μαγαζί με τις γαρίδες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που είναι η περίοδος αναπαραγωγής τους και δεν ψαρεύονται, τα Κανάρια είναι κλειστά. Στα συνοδευτικά θα βρεις ελίτσες, τοματοσαλάτα με κρεμμύδι και λίγη σάλτσα τομάτας από πάνω μαζί με φέτα. Απλά και νόστιμα.
Όσο περιμένεις να φτάσει στο τραπέζι η παραγγελία είναι μονόδρομος ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τα αντικείμενα που διασκοσμούν τα Κανάρια. Το ψυγείο όπου έχουν τα ψάρια είναι ελληνικής παραγωγής από το ΄64, η ζυγαριά που τα ζυγίζουν από το ’59, ενώ τα βαρέλια με το κρασί δεν είναι διακοσμητικά. Έχουν μέσα το δικό τους κρασί, ροζέ και λευκό, με ποικιλίες Σαββατιανό, Ροδίτη και Αγιωργίτικο.
Ο χώρος θερμαίνεται από μια παλιά σόμπα πετρελαίου από αυτές που πια βρίσκεις μόνο σε καφενεία χωριού. Τόσες και τόσες μικρές και πιο μεγάλες λεπτομέρειες συνθέτουν ένα σκηνικό και μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής. Κι αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους που ο κόσμος έχει αγαπήσει τόσο πολύ αυτήν την ταβέρνα, που ακόμα και τις καθημερινές είναι πια δύσκολο να βρεις τραπέζι.
Τα Κανάρια: Κανάρη 119, Μοσχάτο | τηλ: 210 9422119
Κακαβιά “Ο Νίκος”
Μία ακόμα από τις ιστορικές ψαροταβέρνες της περιοχής. Άνοιξε τις πόρτες της το 1968 από τον Νίκο Αγγελόπουλο μαζί με τη σύζυγό του, Αργυρώ. Ο κύριος Νίκος ήταν ψαράς και η γυναίκα του καλή μαγείρισσα και, κάπως έτσι, αποφάσισαν να ανοίξουν μια ταβέρνα. Μία ψαροταβέρνα που έμελλε να μαζέψει όλο τον καλό κόσμο της περιοχής και όχι μόνο. Η Αργυρώ και ο Νίκος δεν ζουν πια, όμως ο γιος τους, ο Θοδωρής, ανέλαβε το μαγαζί και το τρέχει με το ίδιο μεράκι και με πολλή αγάπη για αυτό που κάνει.
Και αυτό φαίνεται σε κάθε πιάτο που βγαίνει από τη μικρή αλλά θαυματουργή κουζίνα. Από την κακαβιά και την απαλή ταραμοσαλάτα, μέχρι τα φρέσκα ψάρια που τηγανίζονται και τα λαχανικά που τα συνοδεύουν. Σφυρίδες, τσιπούρες, φαγκριά, συναγρίδες και άλλα ψάρια που μόλις έχουν πιάσει παραγαδιάρικα της Γλυφάδας αλλά και από άλλες περιοχές της Αττικής μαγειρεύονται και μυρίζουν θάλασσα και φρεσκάδα. Επίσης, στο άκρως κλασικό μενού θα βρεις γαύρο μαρινάτο, φάβα, ψητό καλαμάρι αλλά και καραβιδόψιχα και μύδια αχνιστά.
Κακαβιά ο Νίκος: Σωκρατους 231 & Ταγματάρχου Πλέσσα, Καλλιθέα | τηλ: 210 9411002
Ψαρομεζέδες Αντωνία
Η ταβέρνα της Αντωνίας, όπως τη λένε όλοι στην περιοχή, είναι ένα τρομερό case study. Όσες φορές την έχω επισκεφτεί, ό,τι ώρα και να είναι, είναι συνεχώς γεμάτη. Οι σερβιτόροι τρέχουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που έχει κάτσει είτε στη μεγάλη σάλα, είτε στα λιγοστά τραπεζάκια απ’ έξω και θυμίζει λίγο την παλιά Αθήνα. Αυτό είναι ίσως που την έκανε στο παρελθόν -και την κάνει ακόμα- τόσο αγαπητή. Τώρα που το σκέφτομαι λίγο καλύτερα, αυτό που σίγουρα την έχει κάνει θρυλική είναι το τηγάνι της κυρίας Αντωνίας, που ό,τι φτιάχνει είναι πεντανόστιμο.
Η κυρία Αντωνία μαζί με τον άντρα της, Ηλία, άνοιξαν το μαγαζί για να φτιάξουν με μεράκι θαλασσινούς μεζέδες και κάπως έτσι κατάφεραν να μαζέψουν πολιτικούς, δημοσιογράφους, γιατρούς από το Ωνάσειο αλλά και ψαρολάτρεις από όλη την Αττική. Σήμερα το μαγαζί το τρέχουν οι δύο γιοι τους.
Όσο κάθομαι σε ένα τραπέζι και μιλάω με τον Δημήτρη, γιο της κυρίας Αντωνίας, βλέπω να φεύγουν παραδοσιακά πιάτα ψαροταβέρνας όπως βραστά λαχανικά, κολοκυθάκια τηγανητά σε λεπτές ροδέλες αλλά και θράψαλο ψητό. Φυσικά όλοι στην Αντωνία ρωτούν και θέλουν τις τεράστιες γαρίδες. Εγώ θα σου προτείνω να δοκιμάσεις τη σουπιά η οποία είναι τέλεια ψημένη στα κάρβουνα και θα τη θυμάσαι για μέρες.
Ψαρομεζέδες Αντωνία: Ξενοφόντως και Ισμήνης 36, Καλλιθέα | τηλ:21 0940 4508
Θαλασσινός
View this post on Instagram
A post shared by Ψαροταβέρνα “Θαλασσινός” (@thalassinos_seafood_restaurant)
Το 1989, τότε που ο ιππόδρομος ήταν ακόμα ανοιχτός και προσέλκυε στην περιοχή κόσμο και κοσμάκη, ο Γιώργος και η Ντίνα Λουκή άνοιξαν τον Θαλασσινό. Μία ψαροταβέρνα με καλή κουζίνα, υπέροχη και δροσερή αυλή και ολόφρεσκα προϊόντα. Σήμερα, σχεδόν 35 χρόνια μετά, η ποιότητα στην κουζίνα παραμένει αδιαπραγμάτευτη, ενώ σερβίρονται πιάτα με μία πιο μοντέρνα ματιά. Και όλα αυτά με την κυρία Ντίνα Λουκή, την οποία συνάντησα ένα απόγευμα Τρίτης, να βρίσκεται ακόμα στο τιμόνι του μαγαζιού, αφού όπως μας είπε, το λατρεύει σαν παιδί της.
View this post on Instagram
A post shared by Ψαροταβέρνα “Θαλασσινός” (@thalassinos_seafood_restaurant)
Στον Θαλασσινό θα βρεις ψαρομεζέδες κλασικούς αλλά και πειραγμένους, φρέσκα ψάρια αλλά και μερικά πιάτα που δεν υπάρχουν αλλού, όπως το σαλάχι μπουγιουρντί, το σκουμπρί καπνιστό περασμένο στα κάρβουνα, ντολμαδάκια nigiri με φιλέτο σολομό και χαρουπόμελο, παστουρμά τόνου, φρέσκο χταπόδι στα κάρβουνα & μαγειρευτό, καλαμάρι γεμιστό με ντοματάκι κονφί και γάμπαρη, σουπιά ψητή με το μελάνι της, μύδια μαγειρεμένα με σταμναγκάθι και ντοματίνια, λαχανοντολμάδες με θαλασσινά, σκορδοπιτάκια με γαρίδα, φρέσκια ντομάτα και βασιλικό. Όπως βλέπεις, η κυρία Ντίνα δεν έχει μια απλή ψαροταβέρνα, αλλά δημιουργεί μια ολοκληρωτικά νέα γευστική εμπειρία.
Θαλασσινός: Ηρακλέους και Λυσικράτους 32, Καλλιθέα | τηλ: 2109404518