Ψαρού, ένα νότιο, παρεϊστικο και σύγχρονο ψαρο-στέκι
To πολυσυλλεκτικό μενού της αγαπημένης ψαροταβέρνας στη Γλυφάδα (που έχει μεγαλύτερα σε ηλικία αδελφάκια σε Σαρωνίδα και Λαύριο) έχει κάτι λαχταριστό για τον καθένα μας.
- 14/01/2019
- Κείμενο: Πάμελα Λύτρα
- Φωτογραφίες: Μαρία Ξανθοπούλου
Είναι κάτι Σαββατοκύριακα που ψάχνεις ένα διαφορετικό μέρος για να πας με την παρέα. Ξέρεις, εκείνα τα μεσημέρια που μετά τη βόλτα στην αγορά της Γλυφάδας έχεις ανάγκη από καλό φαγητό και τσιπουράκι ή κρασί με την παρέα.
Η Ψαρού (το όνομα της οποίας είναι εμπνευσμένο από μια “λιχούδα” γάτα που ονομάζεται Ψαρού, όπως υποδηλώνει άλλωστε και το παιχνιδιάρικο λογότυπο της) ξεκίνησε και παραμένει ένα value for money εστιατόριο με θαλασσινά.
Σήμερα -και σε συνέχεια των δύο άλλων, επιτυχημένων Ψαρού σε Σαρωνίδα και Λαύριο- το ιδιαίτερο μενού της στο νεότερό της κατάστημα, αυτό της Γλυφάδας, έρχεται να απευθυνθεί σε ένα δυναμικό και απαιτητικό κοινό, που ζητάει τον συνδυασμό αυτού που λέμε “καλό φαγητό” μ’ ένα νεανικό και σύγχρονο περιβάλλον.
Στην Ψαρού Γλυφάδας θα βρεις κλασικές και αγαπημένες θαλασσινές προτάσεις όπως είναι ο φρέσκος τηγανητός γαύρος, τα αχνιστά -με λευκό κρασί- φρέσκα μύδια, ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά, αλλά και πολλά up to date πιάτα μ’ ένα “twist” που τα ξεχωρίζει.
Το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Παναγιώτης Παπανικολάου και υπάρχουν επιλογές που δε θα αφήσουν αδιάφορο/η κανέναν/καμία από την παρέα σας. Όπου στο “παρέα”, προσθέτεις και την διάσταση οικογένεια, αφού πρόκειται για ένα χώρο φιλόξενο για μικρούς και μεγάλους φίλους. Δεν λείπουν και αρκετές easy entry θαλασσινές προτάσεις, όπως και μερικά πιάτα για τους μη ψαροφάγους, ή τα “δύσκολα” στην ψαροφαγία παιδιά.
Ξεκινώντας, προσγειώνεται στο τραπέζι ο δίσκος με τους δροσερούς μεζέδες. Ο καπνιστός τσίρος με μπάμιες τουρσί είναι μοναδικός τσιπουρομεζές. Οι κόκκινες -γεμιστές με τυριά- πιπερίτσες κάνουν ωραία οπτική αντίθεση με τα λαμπερά ασημένια φιλέτα του μαριναρισμένου γαύρου, που μαζί με το παλ κίτρινο της νόστιμης φάβας συνθέτουν έναν γευστικό πειρασμό που δύσκολα αντιστέκεται κανείς.
Ακολουθούν φρέσκα μικρόψαρα και θαλασσινά όπως γαύρος, καλαμάρι, κουτσομούρα, αθερίνα, τονάκια, ζαργάνες και άλλα, ανάλογως καιρού και φεγγαριού (την πανσέληνο λιγοστεύουν οι ψαριές) για σχάρα ή τηγάνι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τις σαρδέλες, ή την αχνιστή ψαρόσουπα που είναι ότι πρέπει για τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Ο κατάλογος ακολουθεί την εποχικότητα πολλών προϊόντων, γι αυτό, ορισμένα πιάτα αποχωρούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και επανεμφανίζονται το καλοκαίρι ή αντίστροφα. Η κουζίνα χρησιμοποιεί εξίσου παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές για το…νοστιμότερο δυνατό αποτέλεσμα. Δίπλα λοιπόν στις παραδοσιακές προτάσεις που δεν γίνεται να λείπουν από μια μοντέρνα casual ψαροταβέρνα, φιγουράρουν μερικά εντυπωσιακά πιάτα που φιλοδοξούν γρήγορα να γίνουν τα signature dishes της Ψαρού.
Ξεχωρίσαμε τα ακόλουθα:
Καρπάτσιο με φιλέτο από φρέσκο λαβράκι που μαρινάρεται στιγμιαία σε χυμό μοσχολέμονου, αρωματικό πιπέρι με φύκια και αβγά χελιδονόψαρου
Φρέσκα μύδια με σάλτσα τεριγιάκι, τσίλι και τζίντζερ.
Παριανή ‘γούνα’, με λιαστό σκουμπρί στη σχάρα που ψιλοκόβεται -σαν θαλασσινός γύρος- και πατάει σε αφράτα πιτάκια με ταπενάδα ντομάτας και δροσερή σάλτσα γιαουρτιού με αγγούρι.
Κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες, φρέσκια ντομάτα και στακοβούτυρο
Παέγια κριθαρώτο, με φρέσκα μύδια, γαρίδες, λουκάνικο, καπνιστή πάπρικα και σαφράν.
Κοντοσούβλι στη σχάρα με μυλοκόπι, λαβράκι, γαρίδες, θράψαλο, κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά και φινόκιο
Πεσκανδρίτσα φρικασέ με σταμναγκάθι
Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς η μεγάλη λίστα με ούζα και τσίπουρα (60 ετικέτες!) από όλη την Ελλάδα. Η επιλογή του sauvignon blanc ως λευκού house wine αποδεικνύεται ιδιαίτερα αρωματική, ταιριάζοντας ιδανικά τα περισσότερα πιάτα, ενώ μία μικρή αλλά ενδιαφέρουσα λίστα με εμφιαλωμένα κρασιά θα συνοδέψει τα πιο απαιτητικά πιάτα της Ψαρού.
Από γλυκάκι -εκτός από το κέρασμα που προσφέρει η ομάδα της Ψαρού (παγωτίνι για το καλοκαίρι, σιμιγδαλένιος χαλβάς για τον χειμώνα)- μπορείς να απολαύσεις μία τάρτα γιαουρτιού με βύσσινο, ή σοκολατένιο brownie.