Το «Ρίξε Δόλωμα» φέρνει αύρα θάλασσας και Finos Film στην καρδιά της Τρούμπας
Η ολοκαίνουργια ψαροταβέρνα του Πειραιά σερβίρει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά παντρεύοντας την παράδοση με τις μοντέρνες γεύσεις.
- 04/12/2019
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson
Η Τρούμπα του 21ου αιώνα μπορεί να μη θυμίζει σε σχεδόν σε τίποτα εκείνη των μέσων του 20ου, όμως ο μύθος της γειτονιάς όπου γυρίστηκαν τα Κόκκινα Φανάρια και άλλες εμβληματικές ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου μένει ακόμα ζωντανός. Πέντε περίπου χρόνια μετά το άνοιγμα των πρώτων σύγχρονων bars που έκαναν τους οδηγούς πόλης να περιγράφουν την Τρούμπα ως τη νέα hot πιάτσα για ποτό και ξενύχτι, ο χάρτης του καλού φαγητού στον Πειραιά επεκτείνεται για να συμπεριλάβει την άλλοτε κακόφημη γειτονιά του.
Στο νούμερο 14 της λεωφόρου 2ας Μεραρχίας, λίγο μακριά από το σημείο που κάποτε υπήρχε το πηγάδι με την αντλία (τρόμπα) από όπου πήρε το όνομά της η περιοχή, το «Ρίξε Δόλωμα» σερβίρει καθημερινά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Κι αν η διεύθυνση κάτι σου θυμίζει, είναι γιατί εδώ βρισκόταν το Lola’s, το μπαρ που τον Δεκέμβριο του 2014 έκανε την αρχή για να δημιουργηθεί η σημερινή βραδινή πιάτσα της Τρούμπας. Παρ’ όλα αυτά, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, σε αυτήν την ιστορική γειτονιά του Πειραιά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ούτε μία ψαροταβέρνα.
«Ακριβώς όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια σε επίπεδο ποτού, η Τρούμπα τώρα εξελίσσεται και σε επίπεδο φαγητού. Το Ρίξε Δόλωμα είναι το κομμάτι του παζλ που έλειπε από την περιοχή, αφού είναι το πρώτο ψαρομεζεδοπωλείο που ανοίγει εδώ μετά από πολλά χρόνια. Πρόκειται για μία ψαροταβέρνα όπου θα βρεις από κλασικούς μεζέδες της θάλασσας για να συνοδεύσεις το ουζάκι σου, μέχρι μοντέρνες γεύσεις με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά, για να απολαύσεις ένα πιο εκλεπτυσμένο γεύμα» λέει η Πωλίνα, υπεύθυνη του μαγαζιού (που πιθανότατα τη θυμάσαι κι από το Lola’s).
Ο χώρος, γεμάτος με αναφορές στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο -με στένσιλς, μπομπίνες και κολάζ φωτογραφιών από εμβληματικές ταινίες σε κάθε γωνιά- σε μεταφέρει στην εποχή της Finos Film, από όπου άλλωστε προέκυψε και το όνομα του εστιατορίου.
Όσο για το μενού, που επιμελείται ο executive chef Χρήστος Τζιέρας και εκτελεί καθημερινά ο chef de cuisine Νίκος Krastanski, στο «Ρίξε Δόλωμα» οι παραδοσιακοί ψαρομεζέδες εναλλάσσονται με πιο ιδιαίτερες προτάσεις. Έτσι, ανάμεσα σε ορεκτικά που είναι ιδανικά για παρέα και ουζάκι, θα βρεις χταποδάκι σχάρας, τηγανητό γαριδάκι και μαριναρισμένο γαύρο αλλά και πιο gourmet πιάτα όπως το ceviche τσιπούρας, το σασίσμι σολομού και το καρπάτσιο από λαβράκι.
Εκτός από τους κλασικούς μεζέδες και το ωμό «ελληνικό σούσι», στον κατάλογο όμως ξεχωρίζουν και πιάτα όπως το μαύρο ριζότο (με ούζο, μελάνι σουπιάς, μύδια, γαρίδες, τσιπούρα και σολομό), το λουκάνικο θαλασσινών που σερβίρεται με ντιπ πολίτικης σάλτσας, ο σολομός σχάρας με φάβα και yuzu σως και το γιουβέτσι κακαβιάς με ψάρι ημέρας. Από σαλάτες, θα βρεις βεβαίως χόρτα, ντάκο και κυκλαδίτικη (με ντοματίνια, πιπεριές, χαρούπι και φέτα), αλλά θα φας και μια υπέροχη παντζαροσαλάτα με πορτοκάλι και ξύγαλο ή την πολίτικη σαλάτα με μαριναρισμένα φιλέτα ψαριών.
Αν παρ’ όλα αυτά θέλεις να παραγγείλεις ψητό ψάρι, αυτό θα σερβιριστεί στο τραπέζι σου απίστευτα καλοψημένο και ταυτόχρονα ζουμερό, ακριβώς όπως πρέπει για να απολαύσεις τη γεύση του στο έπακρο. «Από ψάρια έχουμε ό,τι βγάζει κάθε μέρα η θάλασσα. Έχουμε συγκεκριμένους προμηθευτές με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε σταθερή βάση, αλλά εννοείται ότι θα κάνουμε και τη βόλτα μας στην ψαραγορά ώστε να διαλέξουμε τα καλύτερα. Έχει τύχει ακόμα και να περάσει από εδώ ψαροντουφεκάς και να μας πει “έβγαλα σήμερα έναν ροφό, τον θέλετε;”. Εννοείται ότι τον πήραμε. Ήταν πεντανόστιμος» λέει ο Γιάννης Κομνηνός , ένας εκ των ιδιοκτητών του «Ρίξε Δόλωμα».
Από εκεί και πέρα, βασισμένα στη βραδινή ψαριά είναι επίσης και τα πιάτα ημέρας. «Μπορεί να έχουμε από μπαρμπούνια τηγανητά μέχρι πιάτα που δεν τα έχεις ξαναδοκιμάσει. Για παράδειγμα τις προάλλες βρήκαμε ωραίο φρέσκο σολομό και φτιάξαμε μια τηγανιά λουκούμι». Μπορείς επίσης να προπαραγγείλεις αστακό, κολοχτύπα ή όστρακα.
Ο executive chef Χρήστος Τζιέρας
Όλα αυτά θα τα συνοδεύσεις με κρασί ή, ακόμα καλύτερα, με ούζο ή τσίπουρο από τη μεγάλη λίστα αποσταγμάτων που θα βρεις στο «Ρίξε Δόλωμα». «Έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη συλλογή από ελληνικά αποστάγματα. Ούζο, παλαιωμένα τσίπουρα, όπως για παράδειγμα το πολύ μικρής παραγωγής Μανιφέστο Αποστολάκη ή το Dark Cave του Τσιλιλή και το Μοσχάτο Αμβούργου». Κι αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που κάνει το «Ρίξε Δόλωμα» ιδανικό για παρεΐστικές εξόδους με ουζάκι ή τσιπουράκι και μεζέδες. Η χαλαρή του διάθεση και το βγαλμένο από τις ελληνικές ταινίες του ’60 soundtrack είναι μερικοί ακόμα.
Τέλος, ακριβώς όπως συμβαίνει με τον κατάλογο του φαγητού, και στις επιλογές των γλυκών το μοντέρνο εναλλάσσεται με το παραδοσιακό: Έτσι, θα βρεις σπιτικό παγωτό Γιαννούλη (εκμέκ ή σοκολάτα), γλυκά ταψιού αλλά και σπασμένο μιλφέιγ με παγωτό, ή γλυκό «mohito» με κρέμα lime και κρέμα δυόσμου.
Extra tip: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ αλλά και τα μεσημέρια της Κυριακής, το «Ρίξε Δόλωμα» μετατρέπεται στο πιο κεφάτο μουσικό μεζεδοπωλείο του Πειραιά, με ζωντανή μουσική και τραγούδια από την καλή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου.