Σίμος Γεωργόπουλος: Πού τρώει (φθηνά) στα νότια ένας γευσιγνώστης
Δώσαμε ραντεβού για φαγητό με τον κριτικό κρασιού και γεύσης Σίμο Γεωργόπουλο και του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας αγαπημένα του low budget ταβερνάκια και εστιατόρια στα νότια προάστια.
- 16/02/2024
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Κριτικός οίνου και γεύσης σε συνεργασία με τα σημαντικότερα ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες, συγγραφέας οινικών οδηγών, κριτής σε κορυφαίους, διεθνείς διαγωνισμούς, Wine & Food Consultant και ιδρυτής του ομώνυμου blog (simosgeorgopoulosblog.wordpress.com) μέσω του οποίου μοιράζεται με τους αναγνώστες του το πάθος του για το κρασί, τα αποστάγματα, τη γεύση και τον καφέ, ενώ δίνει και προτάσεις για εστιατόρια που ξεχωρίζει. Ο Σίμος Γεωργόπουλος είναι ένας γνήσιος γευσιγνώστης, με πλούσιο βιογραφικό, που σε κάνει να αισθάνεσαι την ασφάλεια ότι αυτά που θα σου προτείνει είναι δοκιμασμένα και καλά.
Ο ίδιος είναι παράλληλα κάτοικος των νοτίων προαστίων και όπως θα διακρίνει κανείς παρακολουθώντας τα κείμενα στο προσωπικό του blog, τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την αυθεντική και προσιτή πλευρά της γαστρονομίας. Του ζητήσαμε λοιπόν, να μοιραστεί μαζί μας την άποψη του για τη γαστρονομία στα νότια προάστια, αλλά και τις προτάσεις του για καλά και low budget εστιατόρια στην περιοχή.
«Περιέργως, τα νότια προάστια δεν διαθέτουν τον γαστρονομικό πλούτο άλλων περιοχών της Αττικής. Η υψηλή γαστρονομία επί της ουσίας εκπροσωπείται κυρίως από καλά εστιατόρια εντός πολυτελών ξενοδοχείων, ενώ οι όποιες προσπάθειες που έχουν γίνει είτε δεν έχουν επιβιώσει, είτε έχουν αλλάξει κατεύθυνση, είτε έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα σε σχέση με τις αρχικές υποσχέσεις που είχαν αφήσει. Ακόμα και σε περιοχές που θεωρητικά διαμένουν κάτοικοι με γαστρονομική κουλτούρα, σπάνια θα συναντήσει κανείς κάτι πέρα από σουβλατζίδικα, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο γεμάτο με Κωνσταντινουπολίτες Παλαιό Φάληρο δεν υπάρχει ούτε ένα Πολίτικο εστιατόριο! Όμως με λίγο ψάξιμο μπορεί κανείς να φάει και καλά και οικονομικά σε στέκια σαν τα παρακάτω», εξηγεί ο ίδιος.
Τον αφήνουμε να μας τα συστήσει με δικά του λόγια:
Παλιά Φάβα, Παλαιό Φάληρο
Η ταβέρνα του Παλαιού Φαλήρου θα μπορούσε να είναι το σπίτι σου και η Ντίνα Χαρίση η μαμά σου, μιας και η Παλιά Φάβα συνδυάζει ζεστασιά και μοναδικά ανακουφιστικό φαγητό. Εδώ δεν θα βρείτε περίτεχνες υφές και… sushi, αλλά μια γλυκοφάγωτη νοστιμιά και υλικά πολύ καλύτερης ποιότητας από το μέσο όρο της κατηγορίας. Όλα αυτά μάλιστα προσφέρονται σε ποσότητες και τιμές ικανές να σε κάνουν να πουλήσεις την κουζίνα του σπιτιού σου και να μην ξαναμαγειρέψεις!
Παλιά Φάβα. Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο | Τηλ. 210 9311994
Πεζούλας, Τζιτζιφιές
Η ιστορική οικογενειακή ψαροταβέρνα στις Τζιτζιφιές έχει μεταμορφωθεί με την ανάληψη των ηνίων από τον Παναγιώτη Πεζούλα. Μόνο στιλιστικά βέβαια, αφού η ποιότητα και η μαγειρική σοφία παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο. Παρά το «ταπεινό» του πράγματος και της τιμής (πάντα αναλογιζόμενοι ότι πρόκειται για ψαροφαγία), τα πιάτα του Πεζούλα μόνο ταπεινά δεν είναι μιας και χαρακτηρίζονται από αέρινη αίσθηση, τέλειες ισορροπίες και μοντέρνο άγγιγμα επιπέδου… Michelin.
Πεζούλας. Πεισίστρατου 11, Τζιτζιφιές | Τηλ. 210 9422684
Γιουβετσάκια, Άνω Γλυφάδα
Πολλοί μπορεί να κατηγορήσουν τον ιδιοσυγκρασιακό χαρακτήρα του Χάρη Τζίτζη, αλλά κανείς δεν αμφισβητεί την εμμονή του με τα κορυφαία υλικά, τα οποία συλλέγει μετά από καθημερινές περιπλανήσεις σε πολλές λαϊκές των νοτίων προαστίων. Προσθέσετε εδώ την υπέροχη μαγειρική υπογραφή της Εύας Πασανικολάκη και θα βρεθείτε μπροστά σε μια ταβέρνα -ή ένα βιοεστιατόριο όπως το αποκαλούν οι ίδιοι- από τις πλέον γαστρονομικά «καθαρές» της Αθήνας.
Γιουβετσάκια. Ιθώμης 20 & Μορέως, Άνω Γλυφάδα | Τηλ. 210 9648081
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Giouvetsakia_Glyfada (@giouvetsakia_glyfada)
Πρεμιέρα, Καλλιθέα
Η Καλλιθέα πάντα είχε μια παράδοση στην κουζίνα της πρώην ΕΣΣΔ, όμως τα περισσότερα μαγαζιά του είδους υστερούν σε περιβάλλον αλλά και σε συνέπεια από πιάτο σε πιάτο. Η Πρεμιέρα αποτελεί μια ευχάριστη εξαίρεση αφού η μονοκατοικία της προσφέρει μια υπέροχη ατμόσφαιρα χειμώνα – καλοκαίρι και ένα φαγητό που δεν θα αφήσει παράπονα, ανεξαρτήτως παραγγελίας. Το εξαιρετικό σέρβις και οι «παιδικές» τιμές συνδράμουν στο ολόθερμο recommendation.
Πρεμιέρα. Δοϊράνης 29, Καλλιθέα | Τηλ. 217 7169500
O Πάρις, Άλιμος
Ένα σπουδαίο σουβλατζίδικο είναι από τις πλέον σπάνιες ανακαλύψεις ενός κριτικού γεύσης και ο Πάρις είναι ένα από τα ελάχιστα που θα μπορούσα να προτείνω μετά από 20χρόνια στο κουρμπέτι. Ο Πάρις βέβαια «γράφει» 60(!), έστω και αν το στέκι του Καλαμακίου δεν αυτοαποκαλείται σουβλατζίδικο αλλά Rock Grill. Βλέπετε, ο Ritchie Blackmore, ο Stevie Ray Vaughan και η υπόλοιπη παλιοπαρέα είναι εκεί για να μετρήσουν την κάθε σου μπουκιά από τους τοίχους. Τουλάχιστον ρεφάρουν με κάποιο σόλο!
Ο Πάρις. Θουκιδίδου 38, Άλιμος | Τηλ. 210 9889664