Συνταγές για το σπίτι: Σολομός με κρέμα γλυκιάς κολοκύθας και σαλάτα φαγόπυρο από τον Βαγγέλη Λεούση
Μένουμε σπίτι και μαγειρεύουμε, ακολουθώντας τις οδηγίες του Chef Βαγγέλη Λεούση.
- 28/11/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Υλικά
Για τον σολομό:
600 γρ Φιλέτο σολομού κομμένο σε κομμάτια 100 γραμμαρίων
100 γρ σόγια sauce
50 γρ σιρόπι σφενδάμου
25 γρ τζίντζερ ψιλοκομμένο
2 τμχ κολοκυθάκια μικρά
8 τμχ σπαράγγια
Για την κρέμα κολοκύθας:
1,2 κιλά κολοκύθα γλυκιά
4 σπόρους κάρδαμο
Ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι-μαύρη ζάχαρη
3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
60 γρ βούτυρο
Για τη σαλάτα φαγόπυρο:
200 γρ φαγόπυρο
1 ώριμο αβοκάντο
1 ώριμη ντομάτα
15 φύλλα βασιλικού
2τμχ πορτοκάλι
2τμχ lime
50 γρ σιρόπι σφενδάμου
1/4 μάτσου άνηθο
Εκτέλεση
Για τον σολομό:
- Μαρινάρουμε τα φιλέτα σολομού με τη σόγια, το σφένδαμο, το τζίντζερ για 3 ώρες.
- Κόβουμε τα σπαράγγια και τα κολοκυθάκια, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι και κάνουμε μια στρώση με τα λαχανικά σε ένα μικρο ταψί
- Στρώνουμε τα φιλέτα του σολομού με το δέρμα προς τα πάνω.
- Περιχύνουμε με τη μαρινάδα και βρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Για την κρέμα κολοκύθας:
- Κόβουμε την κολοκύθα σε χοντρά καρέ.
- Στρώνουμε σε ένα ταψί και βρέχουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μαύρη ζάχαρη τα κλωνάρια θυμαριού και τους σπόρους κάρδαμο.
- Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 40 λεπτά.
- Βάζουμε στο multi την κολοκύθα, όταν είναι χλιαρή, με 60γρ. βούτυρο. Εάν δεν χωράει όλο, το χωρίζουμε σε δύο δόσεις. Χτυπάμε αρκετή ώρα μέχρι να γίνει μια βελούδινη κρέμα.
Για τη σαλάτα φαγόπυρο:
- Βράζουμε το φαγόπυρο σε καυτό αλατισμένο νερό για 9 λεπτά, σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσει μόνο του.
- Κόβουμε το αβοκάντο, την ντομάτα σε μικρά κομμάτια.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά προσθέτουμε τα σπαράγγια και τα κολοκυθάκια από το ταψί του σολομού.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από δυο πορτοκάλια και δυο lime το σιρόπι σφενδάμου και την μαρινάδα που έχει μείνει στο ταψί από το ψήσιμο του σολομού
- Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.