Solo Gelato: H dolce vita του ιταλικού παγωτού
Κάθε κουταλιά από το χειροποίητο βραβευμένο παγωτό του Solo Gelato ( 1ο βραβείο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παγωτού 2012) κάνει ένα αστραπιαίο ταξίδι από τη Γλυφάδα με προορισμό την πατρίδα του αυθεντικού gelato, την Ιταλία.
- 25/06/2019
- Κείμενο: Μικαέλα Θεοφίλου
- Φωτογραφίες: Μαρία Ξανθοπούλου
Aυτό το ρεπορτάζ θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε «η ανατομία του απόλυτου καλοκαιρινού πειρασμού». Ή αλλιώς τί σημαίνει ποιότητα σύμφωνα με το Solo Gelato. Το μόνο που χρειαζόταν να κάνουμε ήταν μία βόλτα μέχρι την νότια gelateria με το απόλυτο όνομα που δεν χωράει περιστροφές: Solo Gelato, δηλαδή μόνον παγωτό, δηλαδή εμμονή στο πως να το κάνουν ολοένα και καλύτερο.
Γιατί ένα από τα πολλά μυστικά του Solo Gelato για τη συνταγή του τέλειου παγωτού είναι ότι παρασκευάζεται στο εργαστήριο πραγματικά από το μηδέν με ολόφρεσκα υλικά. Κορυφαία ελληνικά γάλατα- φρέσκο γάλα ΕΒΟΛ και κατσικίσιο γάλα για το καϊμάκι- βούτυρα πολυτελείας, ξηροί καρποί της καλύτερης ποιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως π.χ. το φυστίκι 100% Bronte Σικελίας και το φουντούκι Piemonte Ιταλίας.Ωστόσο και τα σορμπέ του Solo Gelato, όλα κατάλληλα για vegan και χωρίς γλουτένη, είναι φτιαγμένα από φρέσκα φρούτα κατευθείαν από το μανάβη.Φράουλες, λεμόνια, ανανάς, πεπόνι απλώνονται στον πάγκο του εργαστηρίου και μεταμορφώνονται στα πιο γευτικά και δροσιστικά σορμπέ χωρίς ίχνος χρωστικών και συντηρητικών.
Τώρα το καλοκαίρι, θα βρεις γύρω στις 20 ολόφρεσκες και λαχταριστές γεύσεις που παρασκευάζονται καθημερινά στο εργαστήριο όπως Fior di latte (το γνωστό λευκό παγωτό), φυστίκι, φουντούκι, stracciatella με χοντροκομμένα κομμάτια κουβερτούρας, amarena με κεράσια και βύσσινα καϊμάκι, με 100% κατσικίσιο γάλα, μαστίχα και σαλέπι. Και φυσικά προστέθηκε μία ακόμα καινούργια απόλυτη καλοκαιρινή γεύση: Mediterraneo ένα υπέροχα κρεμώδες παγωτό με πάστα απο ξηρούς καρπούς και πολύ διακριτική προσθήκη απο frutta candita (κομματάκια από λεμόνι και πορτοκάλι) . Να μην ξεχάσουμε να σου πούμε ότι αν προσέχεις τη διατροφή σου υπάρχουν παγωτά για vegan και πάντα μία γεύση χωρίς ζάχαρη.
Με το που μπήκαμε μας πήρε η μυρωδιά από τη σοκολάτα γιατί εκείνη την ώρα ο Νίκος Κυριαζόπουλος –ένας εκ των τριών ιδιοκτητών και mastro gelatiere έφτιαχνε τη βραβευμένη με 1ο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Βερολίνου το 2012 σοκολάτα γάλακτος. Και επειδή η μυρωδιά δημιουργεί αμέσως αναμνήσεις και συνειρμούς, ήρθε η ώρα μιλήσουμε για μία πραγματική λατρεία, για τις bestsellers γεύσεις του Solo Gelato που δεν είναι άλλες από τις σοκολατένιες.
Σο-Κόλαση! Τα τρία τελευταία χρόνια bestseller είναι η μαύρη σοκολάτα σορμπέ, με την υφή μιας λαχταριστής μους extra dark φτιαγμένη με 100% εξαιρετικό cacao criollo. Όπως σου είπα και παραπάνω η κλασική σοκολάτα γάλακτος δεν πήρε τυχαία την πρώτη θέση στον Πανευρωπαικό διαγωνισμό του Βερολίνου: η λαχταριστή κρεμώδης υφή της θα σου δημιουργήσει «εξάρτηση».
Έπειτα υπάρχει ο απόλυτος πειρασμός που ακούει στο όνομα Gianduja. Πρόκειται για πιστή μεταφορά στη γεύση από το φημισμένο σοκολατάκι Gianduiotto- σήμα κατατεθέν του Τορίνο- που αποτελείται από σοκολάτα γάλακτος και υψηλής ποιότητας φουντούκι απο το Piemonte Ιταλίας. Από το Τορίνο, μία σοκολατένια βόλτα στην Βενετία με τη γεύση Veneziana που συνδυάζει σοκολάτα γάλακτος με ρούμι και κομματάκια μαύρης σοκολάτας. Στην «παρέα» φέτος προστέθηκε η Vogue Noir που φτιάχνεται από 3 διαφορετικές ποικιλίες κουβερτούρας της κορυφαίας γαλλικής εταιρίας Chocolaterie del’ Opera.
Ο Νίκος είναι λάτρης του παγωτού, σε τέτοιο βαθμό που ταξιδεύει στην Ιταλία δύο φορές το χρόνο και επισκέπτεται όσες περισότερες gelaterie μπορεί για να ενημερωθεί ιδίοις όμμασι για τις γεύσεις και τις τάσεις από την πηγή του παγωτού. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν η τάση στο παγωτό είναι –μαντέψτε- η ποιότητα. Το αγνό παγωτό. Άλλωστε από τα αγνά υλικά παράγονται και οι καλές γεύσεις. Με αυτή τη στρατηγική λειτουργεί το Solo Gelato και καταφέρνει να έχει το καλύτερο παγωτό και στα Νότια Προάστια.
Όποια γεύση ή συνδυασμό και αν διαλέξεις (ζητήσε τη συμβουλή των ειδικών του Solo Gelato) μπορείς να απολαύσεις το παγωτό σου σε κυπελλάκι, χωνάκι, χωνάκι κυπελλάκι, χωνάκι με σοκολάτα –όλα υψηλής ποιότητας σε φρεσκοψημένη βάφλα, χειροποίητο brioche ή να συνοδέψει κάποια μηλόπιτα, σουφλέ σοκολάτας ή brownies. Το καλύτερο όμως έρχεται τώρα!
Γιατί στο Solo Gelato συμβαίνει κάτι που δεν βρίσκεις συχνά σε gelateria: Αν, λοιπόν, μένετε στο Ελληνικό, τη Γλυφάδα ή τη Βούλα μπορείς να κάνεις παραγγελία με ένα τηλέφωνο το 211 012 9334 και να σου φέρουν την αγαπημένη σου γεύση στο σπίτι σε ειδική συσκευασία μισού ή ενός κιλού. Τέλεια ιδέα!