Αυτό είναι το σουβλατζίδικο με την ομορφότερη αυλή στα νότια προάστια
Summer In The CityΧειροποίητα καλαμάκια, απολαυστικά τυλιχτά και κεμπάπ σε μια καταπράσινη αυλή της Γλυφάδας, που θυμίζει νησί των Κυκλάδων.
- 06/08/2024
- Κείμενο: Αλίν Διαμαντή
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχουν πολλοί πρόεδροι, αλλά όταν μιλάμε για γεύση, ο Πρόεδρος είναι ένας. Το διάσημο κεμπαπτζίδικο που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα για να επεκταθεί στη συνέχεια σε άλλα 12 σημεία της Αττικής, είναι προορισμός για αξεπέραστα σουβλάκια και μερακλίδικους μεζέδες που σε κερδίζουν με τη γεύση και την ποιότητα των υλικών τους.
Βέβαια, μπορεί πλέον να βρίσκεις έναν Πρόεδρο σχεδόν παντού, ωστόσο η Γλυφάδα παραμένει το αγαπημένο μας στέκι. Δεν είναι μόνο ότι εδώ ξεκίνησαν όλα, αλλά ότι στη Γλυφάδα συναντάς και μία από τις καλύτερες αυλές στα νότια προάστια, για να απολαύσεις τις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις που έχουν καθιερώσει αυτό το όνομα στην κορυφή των επιλογών μας.
Στο νούμερο 3 της Σάββα Λαζαρίδη συναντάς μια ατμόσφαιρα άκρως καλοκαιρινή, που θυμίζει κυκλαδίτικο νησί και σε παρασύρει σε ένα κλίμα διακοπών, παρότι βρίσκεσαι μέσα στην πόλη. Το πλακόστρωτο, η κατακόκκινη βουκαμβίλια, τα ψηλά δέντρα και οι άφθονες πρασινάδες περιμετρικά, το πηγάδι, οι λευκές παραδοσιακές ξύλινες καρέκλες και τα κρεμασμένα φωτάκια είναι ένα σκηνικό που μοιάζει βγαλμένο από καρτ ποστάλ. Στην είσοδο, ο χαρακτηριστικός σκαραβαίος βρίσκεται πάντα παρκαρισμένος εκεί για να σου δώσει το στίγμα ότι έχεις φτάσει, ενώ τα διακοσμητικά του χώρου δίνουν την αίσθηση της παλιάς, αυθεντικής ταβέρνας.
Εδώ, σε ένα περιβάλλον δροσερό και ευχάριστο μπορείς να απολαύσεις όλα εκείνα που αναδεικνύουν την ελληνική κουζίνα μέσα από την απλότητα και την αγνότητα των υλικών. Οι συνταγές όμως δεν αρκούνται στις ελληνικές τους ρίζες, αλλά εμπνέονται από την πλούσια ανατολίτικη μαγειρική και παρουσιάζουν μια σειρά από επιλογές που ικανοποιούν κάθε γούστο.
Οι χειροποίητες αλοιφές όπως η τυροκαυτερή και η καπνιστή μελιτζανοσαλάτα ή το δροσερό γιαούρτι με βότανα είναι μια καλή αρχή, για να συνεχίσεις με τα φρέσκα κρεατικά. Μην παραλείψεις την κόκκινη σαλτσούλα του Προέδρου που φτιάχνεται με μεράκι και τρώγεται με πάθος και φρέσκο ψωμάκι. Φυσικά από το τραπέζι δεν μπορούν να λείπουν οι τηγανητές πατάτες που κόβονται στο χέρι και ταιριάζουν με όλα.
Τα τυλιχτά του Προέδρου είναι μια σειρά από χειροποίητες προτάσεις από τις καλύτερες που μπορείς να δοκιμάσεις στην κατηγορία. Καλαμάκια χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι και αντίστοιχα γύρος από φρέσκα κρέατα, είναι αυτά που παίζουν σταθερά στις επιλογές. Στα απολύτως must try το δίκανο κασερλί κεμπάπ, αλλά και οι μερίδες που είναι άκρως προσεγμένες και χορταστικές.
Εκτός από τις σταθερές αξίες ενός σις χοιρινού ή του ζουμερού κεμπάπ από κοτόπουλο, το μενού περιλαμβάνει και πιο εκλεκτές συνταγές όπως ταλιάτα από μοσχάρι black angus ή T bone γάλακτος που θα ενθουσιάσουν ακόμα και τους πιο ψαγμένους της κρεατοφαγίας.
Επειδή η αυλή του Προέδρου είναι ιδανικός προορισμός για παρεΐστικες βόλτες μέσα στο καλοκαίρι, μια εξαιρετική επιλογή είναι και οι ποικιλίες που μπαίνουν στη μέση και συνοδεύουν το κρασί ή την μπίρα, μεσημέρι ή βράδυ, σε αυτή την μικρή «νησιώτικη» όαση στην καρδιά της Γλυφάδας. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στην ποικιλία του Προέδρου με 3 σούβλες κεμπάπ, 3 σούβλες κασερλί κεμπάπ, 3 σούβλες κοτόπουλο κεμπάπ, 1 σις κοτόπουλο, 1 σις χοιρινό, και μοσχαρίσιο λουκάνικο ή την Ποικιλία του Αντιπροέδρου με 1 σούβλα κεμπάπ, 1 σούβλα κασερλί κεμπάπ, 1 σούβλα κοτόπουλο κεμπάπ, 1 σις κοτόπουλο, 1 σις χοιρινό, 1 σις μοσχάρι, σουτζούκι και παστουρμά ώστε να δοκιμάσεις όσα περισσότερα μπορείς από τα νόστιμα ψητά.
Δε γίνεται βέβαια να φύγεις από εδώ χωρίς να έχεις γευτεί το περίφημο γιαουρτλού, με δροσερό γιαουρτάκι και σάλτσα από φρέσκια ντομάτα που βγαίνει σε δύο εκδοχές με κλασικό κεμπάπ ή με κεμπάπ κοτόπουλο.
Αυτό το ψητοπωλείο είναι προορισμός που επιστρέφεις ξανά και ξανά όλο το καλοκαίρι για να μπορείς να δοκιμάζεις κάθε φορά κάτι νέο από το πλούσιο μενού και να ανακαλύπτεις γιατί αυτή η κουζίνα παραμένει στην κορυφή.