Μπήκαμε στην κουζίνα του Πρίγκιπα και μάθαμε όλα τα μυστικά, το ψήσιμο, τα υλικά, το στήσιμο!
Περάσαμε ένα απόγευμα στο κατάστημα του Πρίγκιπα στα Εξάρχεια, τραβώντας πλάνα, φωτογραφίες, αρώματα και γεύσεις. Τα μοιραζόμαστε λοιπόν όλα εδώ μαζί σου, για να ξέρεις τι και πως.
- 03/03/2022
- Κείμενο: NouPou.gr
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Συνταγές από τη βόρεια Ελλάδα, κρέατα από μικρές Ελληνικές φάρμες, καπνιστά ψάρια, χειροποίητες αλοιφές και πολύ μεράκι έχουν κάνει το «Πρίγκιπας» talk of the town. Έπρεπε να δούμε από κοντά πως φτιάχνονται όλες αυτές οι νοστιμιές. Ο Κωστής Χριστάκης, ο ιδιοκτήτης, μας περίμενε με ένα μεγάλο χαμόγελο. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις, μας έκανε μια μικρή ξενάγηση στο χώρο και μας έδειξε τον μεγάλο πρωταγωνιστή της κουζίνας, εκεί που γίνεται όλο το παιχνίδι, την ψησταριά φυσικά. Η οποία ήταν ήδη φορτωμένη με αναμμένα κάρβουνα και περίμενε να μπουν πάνω τα πρώτα καλαμάκια. Μόλις ακούστηκε ο ήχος από το λιπάκι της προβατίνας που έσταζε στη φωτιά άναψε και η κάμερα!
Ο Πρίγκιπας δεν είναι ένα απλό σουβλατζίδικο, ούτε ένα απλό μαγαζί με street food είναι μια κουζίνα που συνδυάζει το κλασικό αγαπημένο σουβλάκι με πιο ιδιαίτερες γεύσεις. Είναι εκείνο το μαγαζί που θα σβήσει γρήγορα την πείνα σου όχι όμως πρόχειρα. Τη φιλοσοφία του Πρίγκιπα δίνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης: «ήθελα να φτιάξω ένα μαγαζί που ο κόσμος θα μπορούσε να δοκιμάσει ιδιαίτερες γεύσεις, όπως το βουβάλι, το καπνιστό χέλι και ο μαύρος χοίρος χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψει πολλά. Να είναι ένα street food με πολύ καλή πρώτη ύλη».
Ο χώρος είναι απλός αλλά πολύ cozy, ξύλινα και σιδερένια τραπεζάκια, καρέκλες καφενείου, ένα παγκάκι στρωμένο με πολύχρωμη κουρελού και στο βάθος η ανοιχτή κουζίνα. Η διακόσμηση τα λέει όλα με τρία ξύλινα hashtags #streetfoodhighclass #ψαξουλιγο #farmtotable. Αυτό είναι το μαγαζί, ένα ψαγμένο streetfoodαδικο. Εδώ θα βρεις σουβλάκι από προβατίνα Ελασσόνας, βουβάλι Κερκίνης, μαύρο χοίρο Τριχωνίδας και καπνιστό χέλι και πέστροφα Λούρου και όχι μόνο. Θα τα βρεις μέσα σε αφράτες καλαμποκίσιες πιτούλες και λευκό ψωμί σάντουιτς με τις σαλτσούλες τους αλλά και σκέτα σε μερίδα.
Το πρώτο που δοκιμάσαμε ήταν το Cheese Burger με μπιφτέκι προβατίνας. Έρχεται ζουμερό ανάμεσα σε ένα αφράτο ψωμάκι, με λιωμένο τσένταρ, καραμελωμένα κρεμμύδια, σως πίκλας, μουστάρδα και κέτσαπ. Στα burgers έχεις την επιλογή ανάμεσα σε τρία είδη κιμά, 100% προβατίνας ή βουβαλίσιο και ανάμεικτο ζυμωμένο σε βουβαλίσιο γάλα. Στη συνέχεια περάσαμε στα καλαμάκια, πήραμε τρία διαφορετικά, βουβαλίσιο, προβατίνας και μαύρου χοίρου. Τα συνοδέψαμε με φρέσκιες τηγανιτές πατατούλες και χειροποίητη τυροκαυτερή. Όλα τους ζουμερά και το καθένα ξεχωριστό.
Πριν περάσουμε όμως στο ψάρι, γιατί ναι έχει και ψάρι το μενού, έπρεπε να δοκιμάσουμε τη ναυαρχίδα του μαγαζιού, αυτά τα κεμπάπια από τη Φλώρινα που τόσα έχουμε ακούσει και που η συνταγή πάει πολύ πίσω στο χρόνο. Ο κιμάς είναι από μοσχάρι, χοιρινό και πρόβατο και μοσχοβολάνε. Αφράτα, ζουμερά, ελαφρώς πικάντικα τα βάλαμε σε ψωμί του σάντουιτς με αλοιφή γλυκιάς πάπρικας και τηγανιτές πατάτες, κάθε μπουκιά και αμαρτία.
Πήραμε ανάσα, μια γουλιά τσίπουρο από τα Γιαννιτσά για να βοηθήσει κάπως στη χώνεψη, και συνεχίσαμε με καπνιστή πέστροφα από τις πηγές του Λούρου μέσα σε καλαμποκένια πιτούλα, με φάβα, καραμελωμένα κρεμμύδια, κάπαρη, τοματούλα και σως λεμονιού. Και ναι, το ψάρι μπορεί άνετα να γίνει «σουβλάκι» και είναι νοστιμότατο! Από την άλλη το καπνιστό χέλι έρχεται με σως σόγιας που του δίνει πραγματικά άλλη διάσταση. Κάτι πήρε το αυτί μας πως σύντομα στον κατάλογο θα μπει και βίσωνας. Ερχόμαστε!