Μπήκαμε στις Πίτες της Γεωργίας και καταλάβαμε γιατί θεωρούνται σταθερή αξία για ψητά και σουβλάκι
Αφιέρωμα ΣουβλάκιΕπισκεφθήκαμε τις Πίτες της Γεωργίας στην Αργυρούπολη, συνομιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες και μπήκαμε στην κουζίνα τους για να δούμε από πρώτο πλάνο πώς ετοιμάζονται οι σπεσιαλιτέ του γνωστού ψητοπωλείου.
- 28/02/2022
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Ζουμερά μπιφτέκια και λαχταριστά ψητά κρέατα στη σχάρα, αλλά και σουβλάκια που δεν σε απογοητεύουν ποτέ, κάνουν τις Πίτες της Γεωργίας σε Άνω Γλυφάδα και Αργυρούπολη, σταθερά αγαπημένο προορισμό για όποιον λαχταράει κρέας στα νότια. Με παράδοση 30 και πλέον χρόνων στην κουζίνα άλλωστε, η οικογένεια Γκλάβα ξέρει καλά πώς να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό. Ζητήσαμε λοιπόν, από τους Παναγιώτη και Γιάννη Γκλάβα, που είναι υπεύθυνοι του καταστήματος της Αργυρούπολης, να μας ξεναγήσουν στο χώρο, να μας αφηγηθούν την ιστορία τους και να μας αποκαλύψουν τα μυστικά της επιτυχίας τους. Εννοείται, δεν χάσαμε ευκαιρία να δοκιμάσουμε μία ακόμη φορά τις κρεατοφαγικές σπεσιαλιτέ τους.
Όπως αφηγείται ο Παναγιώτης, η αρχή έγινε από τη μητέρα της οικογένειας, την κ. Γεωργία, που με εμπειρία στην εστίαση από τη δεκαετία του ’70, αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο δικό της κατάστημα στην Άνω Γλυφάδα. Αν ρωτήσεις έναν πιο παλιό νότιο τι ήταν αυτό που τον κέρδισε από την κουζίνα της κ. Γεωργίας, σίγουρα θα σου μιλήσει για τα μοσχαρίσια μπιφτέκια. Βέβαια και οι νεότεροι τα έχουν δοκιμάσει, αφού οι γιοι της -ο Νίκος, ο Παναγιώτης και ο Γιάννης-, που έχουν αναλάβει πλέον την επιχείρηση, συνεχίζουν να τα σερβίρουν, ακολουθώντας πιστά τη συνταγή της μητέρας τους. «Στα χρόνια που έχουν περάσει από την εποχή της μητέρας μας μέχρι σήμερα, οι συνταγές και η ποιότητα έχουν μείνει αναλλοίωτα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιάννης. Σήμερα, η δεύτερη γενιά συνεχίζει την παράδοση στο καλό φαγητό, έχοντας επεκτείνει την επιχείρηση και βάζοντας παράλληλα και τη δική της σφραγίδα στο μενού. Ο πρωτότοκος γιος της κ. Γεωργίας, ο Νίκος, είναι υπεύθυνος για το ψητοπωλείο της Άνω Γλυφάδας, ενώ ο Παναγιώτης και ο Γιάννης έχουν αναλάβει από κοινού το δεύτερο ψητοπωλείο στην Αργυρούπολη.
Οι Πίτες της Γεωργίας στην Αργυρούπολη βρίσκονται σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της περιοχής, στην Μαρίνου Γερουλάνου και αυτό εξηγεί γιατί από την ώρα που ανοίγει δεν σταματάει να μπαίνει κόσμος, ενώ παράλληλα τα τηλέφωνα για παραγγελίες χτυπούν ασταμάτητα. Ο γύρος άλλωστε, ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του μαγαζιού, είναι το πρώτο που μπαίνει για ψήσιμο καθημερινά. Ναι, οι νότιοι το θέλουμε το σουβλάκι μας από νωρίς το μεσημέρι! «Η αγάπη και το μεράκι για αυτό που κάνουμε είναι τα μυστικά μας», εξηγεί ο Γιάννης όταν τον ρωτάω πώς καταφέρνουν μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας, να παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις των θαμώνων τους. Και το πιστεύουν τόσο, ώστε το έχουν καθιερώσει και ως μότο τους: «γεύση, μεράκι, ποιότητα». Έχοντας αυτό το τρίπτυχο κατά νου, φροντίζουν να επιλέγουν προσεκτικά τις πρώτες ύλες, με γνώμονα την ποιότητά τους, ενώ δεν σταματούν να εμπλουτίζουν το μενού με πιάτα που καλύπτουν τα γούστα κάθε κρεατοφάγου, με τα ψητά να γίνονται όλα στα κάρβουνα.
Στο μενού τους, μεγάλος πρωταγωνιστής είναι φυσικά οι πίτες. Εδώ θα παραγγείλεις πραγματικά νόστιμα σουβλάκια με γύρο χοιρινό ή κοτόπουλο, με καλαμάκι χοιρινό, κοτόπουλο (στήθος ή μπούτι) αλλά και μοσχάρι, με κεμπάπ ή χωριάτικο λουκάνικο για τους πιο μερακλήδες, ενώ σε σουβλάκι τυλίγονται και τα περίφημα μπιφτέκια τους και ο κατάλογος συνεχίζεται με σουβλάκια με πανσέτα, κοτομπουκιές ή χωρίς κρέας, με λαχανικά ή φαλάφελ για τους vegetarians. Τα παραπάνω μπορείς να τα απολαύσεις και με πίτα γίγας ή αραβική, σε μερίδα αλλά και σε σάντουιτς με ιταλικό ψωμί panini.
Στις πιο πρόσφατες προσθήκες στο μενού, ο Παναγιώτης μου συστήνει να δοκιμάσω την χοιρινή μπριζόλα τους αλλά και το χοιρινό κοντοσούβλι. «Στο μενού αναφέρουμε τη μπριζόλα ως χοιρινή με προέκταση και πρόκειται για μία πραγματικά μεγάλη μπριζόλα, νόστιμη και ζουμερή. Εξίσου ζουμερό και νόστιμο είναι και το χοιρινό κοντοσούβλι», επισημαίνει ο Παναγιώτης και έχοντας δοκιμάσει και τα δύο, μπορώ να το επιβεβαιώσω. Για να συμπληρώσεις πλήρως το γεύμα σου στις Πίτες της Γεωργίας, μην παραλείψεις να ζητήσεις τη δική τους ceasar’s σαλάτα που γίνεται με γύρο κοτόπουλο, αλλά και κάποιο ορεκτικό. Σημείωσε τέλος, ότι μπορείς να τα παραγγείλεις όλα και για το σπίτι, τηλεφωνικά, online μέσω του δικού τους site ή μέσω efood.