Οι Νότιοι έχουν Meating με τον Barba
Πήγαμε για σουβλάκι στον Barba, το νέο meating room της Γλυφάδας και φάγαμε καλύτερα κι από το να είχαμε τον Θεό μπάρμπα.
- 31/01/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Τα θέματα στα οποία πρωταγωνιστεί το 3Α (αυθεντικό, απλό, απίστευτο) ελληνικό απόσταγμα της διατροφικής συνδυαστικής μαεστρίας, (ναι το σουβλάκι), κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Θα παραδεχτώ επίσης δημόσια πως τρώω (aka περιδρομιάζω) το σουβλάκι χωρίς ίχνος τύψεων ή ενδοιασμού, γρηγορότερα και από τους άντρες φίλους μου, γεγονός που μ΄ έχει ανεβάσει στην εκτίμησή τους ουρανοξύστες ψηλότερα. Η κοιλιοδουλία μου σε συνδυασμό με την επαγγελματική αυτοθυσία μου (εις βάρος της fit κορμοστασιάς μου) να κάνω γευστική δοκιμή σε κάθε “new kid on the block” μ’ έφερε στο κατώφλι του Barba, ένα μεσημέρι Δευτέρας. Δύσκολη μέρα για νέες γνωριμίες και δύσκολη δουλειά, όσο να πεις, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει.
Ο Barbas έχει ανοίξει τις πόρτες του ψυγείου του (εμ… του meating room του) εδώ κι ένα μήνα περίπου επί της οδού Γιαννιτσοπούλου, απέναντι από το θρυλικό Queen και πίσω από τα τσιγκέλια με τα κρέατα βρίσκεται η dream team του Bella Vespa, o Αλέξης Βλαβιανός, ο Βαγγέλης Πράπας, ο Φίλιππος Τίγκας, ο Παντελής Σκουλούδης και ο Νίκος Μίχαλος. Γιατί Barbas; Ρωτάω τον Βαγγέλη, που σύμφωνα με το σκονάκι μου (τον “έδωσαν” στεγνά) είναι ο Νονός. “Είναι ένα αστείο λογοπαίγνιο που συνηθίζουμε να κάνουμε με τους κολλητούς μου και τυχαία ταίριαξε ιδανικά με το νέο αυτό μαγαζί. Μου άρεσε γιατί δεν είναι συνηθισμένο σαν όνομα, είναι εύηχο και νομίζω μένει στο μυαλό του κόσμου, αφού συνειρμικά πάει σε κάποιο μπάρμπα στην Ελληνική επαρχία που γνωρίζει από καλό κρέας”.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βέργης
Η διακόσμηση θυμίζει μοντέρνο κρεοπωλείο με γήινες πινελιές, ενώ το κόκκινο δάπεδο συνειρμικά παραπέμπει στο αίμα των κρεάτων, στοιχείο που εκτιμούν δεόντως οι φανατικοί κρεοφάγοι με Γαλλικές επιρροές. Τους τοίχους κοσμούν τεράστιοι πίνακες που απεικονίζουν από τη μια ένα παραδοσιακό χασάπικο και από την άλλη μια οικογένεια χασάπηδων σε… οικογενειακή φωτογραφία.
Πώς αποφάσισε όμως η ομάδα του Bella Vespa ν΄ανοίξει ένα τέτοιο μαγαζί, ρωτάω τον Αλέξη Βλαβιανό, ιδιοκτήτη επίσης του Varkiza Resort. “Το team ήταν πολύ επιτυχημένο, από την αρχή του Bella Vespa έδεσε καλά, οπότε εγώ προσωπικά ήθελα να το δω και σε κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό και σε budget και σε στιλ. Ένα εναλλακτικό grill concept σε σχέση με τα κλασικά ψητοπωλεία, το οποίο θα δώσει στα Νότια μια νότα εκλεπτυσμένης κρεοφαγίας”. Ως άλλος Δικηγόρος του Διαβόλου, ρώτησα τον Παντελή Σκουλούδη, γιατί να προτιμήσουμε τον Barba, ποια είναι τα δυνατά του σημεία. “Η πολύ καλή ποιότητα, διότι γνωρίζουμε από κρέας, ο ζεστός χώρος και τα παιδιά που δουλεύουν μέσα που κάνουν το χώρο ακόμη πιο ‘ζεστό'”. Φαίνεται όμως πως το προτιμούν αρκετοί και μάλιστα χωρίς να πάνε από εκεί, αφού ο Barbas, ως brand new delivery έχει σημειώσει ρεκόρ παραγγελιών στο e-food.gr.
Αλλά ας περάσουμε στο παρασύνθημα. Γιατί ο Barbas δεν είναι για πολλά λόγια αλλά περισσότερο για πράξεις…ακατάσχετης μάσας! Το τυλιχτό εδώ έχει την τιμητική του (όσο πιο νόστιμο το σουβλάκι και ζουμερό το κρέας τόσο πιο γρήγορα τρώγεται, θα πω εκ πείρας) περιστοιχισμένο από ένα πολύ ενδιαφέρον μενού που έχει επιμεληθεί ο chef Βαγγέλης Λεούσης. Γιατί ο Barbas δεν μένει μόνο στο τυλιχτό. Περνάει στην επίθεση με το πεντανόστιμο hot dog του, τη ζουμερή χοιρινή μπριζόλα και τις πατάτες τηγανητές με φέτα και αυγό, τρία πιάτα highlights του μαγαζιού.
Βέβαια, σύμφωνα με τον Φίλιππο Τίγκα, αν έπρεπε ντε και καλά να διαλέξει ένα και μόνο πιάτο από το Barba, αυτό θα ήταν το συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος ψημένο στη σχάρα, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά “σε συνδυασμό με τη λεμονάτη πατάτα και τη σάλτσα του Barba είναι…κόλαση”. Οι χειροποίητες σάλτσες του είναι επίσης στα very best κι ας μην είναι κοτζάμ πιάτα (στην καρδιά μας από τη στιγμή που τις δοκιμάσαμε έγραψαν ένα κεφάλαιο ολόκληρο στο βιβλίο της γαστριμαργικής ηδονής).
Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τη σαλάτα Πανζανέλα, με ντοματίνια, αγγούρι, ψητή πίτα, δυόσμο και ανθότυρο ή φέτα και τον Καγιανά, με σουτζούκι Miran και ψητό χωριάτικο ψωμί. Σε αυτό το βωμό της κρεοφαγίας όμως και οι χορτοφάγοι έχουν ψυχή, αφού ο Barbas τυλίγει και σουβλάκι λαχανικών σε πίτα το οποίο περιλαμβάνει το gourmet συνδυασμό από πιπεριές τρικολόρε, κολοκύθι, μελιτζάνα και μανιτάρια. Σύντομα θα είναι έτοιμο και το diet menu το οποίο έχουν επιμεληθεί η Κλινική Διαιτολόγος Κατερίνα Χρέμου και η Personal Trainer Ελεάννα Λίμα.
Μπορεί ακόμη ο καιρός να μην είναι φιλικός αλλά στα Νότια μένουμε, ο ήλιος θα ανατείλει και πάλι και όπως μου αποκάλυψε ο Νίκος Μίχαλος σύντομα θα φτιαχτεί ο εξωτερικός χώρος του Barba στο πεζοδρόμιο, για να αποτελέσει την επιλογή του Νότιου μετά το μπάνιο του. Οι αποκαλύψεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί. “Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Barbas θα συνεργάζεται με γνωστούς διατροφολόγους για διαιτητικά μενού και φυσικά θα έχει συνεχώς ιδέες πάνω στο κομμάτι του φαγητού, που σαν ομάδα γνωρίζουμε εξαιρετικά καλά”.
Το ατού του Barba είναι χωρίς αμφιβολία η καλή ποιότητα των προϊόντων του, το οποίο το αντιλαμβάνεται κάθε έμπειρος και μη ουρανίσκος αυτού του γευσιγνωστικού κόσμου αλλά και η πρακτική του κάθε τι να μπει στη σχάρα αφού γίνει η παραγγελία. Εγώ βέβαια, ως αθεράπευτη γλυκαντζού, θέλω να σταθώ και στο γλυκό της Πάτρας, αυτό το χειροποίητο cheesecake με την οικογενειακή συνταγή που δεν μπορείς να του αρνηθείς ακόμη κι αν κοντεύεις να σκάσεις σαν Μπαλόνι της Καππαδοκίας. Υπογράμμισε με stabile πως υπάρχει και παγωτό μηχανής (θα έσκαγα εγώ τώρα αν δεν το ανέφερα), αυτό το δροσερό κατασκεύασμα που είναι ένας μύθος από μόνο του. Ο Barbas είναι η νέα γευστική πιάτσα των νοτίων προαστίων και ομολογουμένως δεν τον χορταίνουμε, ακόμη κι αν συνειρμικά το όνομά του παραπέμπει σε κάποιον μουστακαλή μπάρμπα από την κάτω Ραχούλα. Αλλά μεταξύ μας, γι’ αυτό τον πάμε, γιατί ο παλιός είναι αλλιώς και προπάντων ξέρει από καλό κρέας.
Barbas, The Meating Room: Γιαννιτσοπούλου 8, Γλυφάδα, τηλ. 210 8940808
Ανοιχτό καθημερινά από τις 12-2 με delivery. Παρασκευή και Σάββατο παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 5 το πρωί.