Πού τρώμε νόστιμο, αυθεντικό κεμπάπ στην Αθήνα

Γλυφάδα, Βούλα, Άγιο Δημήτριο, Νέα Σμύρνη, Νέο Κόσμο, μέχρι Νίκαια και Νέα Χαλκηδόνα φτάσαμε για να βρούμε τα πιο νόστιμα κεμπάπ της Αθήνας.
- 25/02/2025
- Κείμενο: Ελισάβετ Δαπόντε
Όταν η λέξη κεμπάπ έρχεται στο μυαλό, σκεφτόμαστε ένα ζουμερό, «κυματιστό» μείγμα κρέατος με μπαχαρικά. Το κεμπάπ αντιπροσωπεύει μια απολαυστική ένωση γεύσεων, απηχώντας ιστορίες αρχαίων παραδόσεων και επιρροών. Από τα πολυσύχναστα παζάρια της Κωνσταντινούπολης, τα χρωματιστά σουκ του Μαρακές και σε στενάκια του Βερολίνου, το κεμπάπ αποτελεί ένα παγκόσμιο αγαπημένο φαγητό.
Στην Αθήνα, κεμπάπ πλάθονται σε μικρά και μεγαλύτερα ψητοπωλεία και εστιατόρια. Κάποια εξ αυτών αξίζουν την προσοχή και την επίσκεψή μας, καθώς μεταφέρουν με μεράκι την τέχνη της ανατολίτικης κουζίνας.
Doner Tzh, Νέα Σμύρνη
Στα πέριξ του Άλσους Νέα Σμύρνης, υπάρχει ένα μαγαζί που διαδίδεται από στόμα σε στόμα τα τελευταία χρόνια. Οι Νεοσμυρνιώτες λένε θα «πάμε στον Τούρκο», αναφερόμενοι στο Döner Tzh. Πρόκειται για ένα μαγαζί που έχει ανοίξει Γιλμάζ Σεκμάν με τη γυναίκα του, Σουλτάν, οι οποίοι κατάγονται από την Κωνσταντινούπολη.
Στο Döner Tzh θα απολαύσετε πιάτα πολίτικης και αρμένικης κουζίνας. Το κεμπάπ του έχει αποκτήσει τη δική του φήμη. Ο μοσχαρίσιος και ο αρνίσιος κιμάς μπλέκονται και ψήνονται σε σούβλα. Τα κεμπάπ σερβίρονται με απολαυστικό βουτυράτο πιλάφι.
Doner Tzh / Βιζυηνού 2, Νέα Σμύρνη
Τόμας, Νέος Κόσμος
Λίγα μέτρα μακριά από τις εργατικές κατοικίες του Δουργουτίου, στον Νέο Κόσμο, βρίσκεται ένα από τα διασημότερα κεμπάπ της Αθήνας: Ο Τόμας.
Το μαγαζί θα το αναγνωρίσετε εύκολα από τον κόσμο που περιμένει την παραγγελία του. Τα κεμπάπ ζυμώνονται καθημερινά, από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, χωρίς μπαχάρια – μόνο κρεμμύδι και αλάτι. Ίσως γι’ αυτό είναι τόσα «ελαφριά» και δεν σε φουσκώνουν. Το κεμπάπ γεμίζει πίτα με ντομάτα και κρεμμύδι, ενώ η μερίδα του είναι άκρως χορταστική.
Τόμας / Σαρκουδίνου 49, Νέος Κόσμος
Konak, Άγιος Δημήτριος
Αυθεντικό ανατολίτικο φαγητό σερβίρει στη γειτονιά του Αγίου Δημητρίου το Konak. Είναι ένα από εκείνα τα μαγαζιά που συστήνεις άνετα στους φίλους σου, καθώς ξέρεις ότι θα το ευχαριστηθούν.
Εδώ, θα δοκιμάσετε νόστιμο Άδανα κεμπάπ, την πιο πικάντικη εκδοχή του εν λόγω κρέατος. Το αρνί κόβεται σε μικρά κομματάκια και τυλίγεται γύρω από τη σούβλα, έχοντας ζυμωθεί με μπούκοβο και πιπεριές. Το Άδανα κεμπάπ συνοδεύεται από ψητές ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδι, σουμάκ και πίτες.
Konak / Γκιώνη 12, Άγιος Δημήτριος
Το Αιγυπτιακόν, Νίκαια
Είναι το πρώτο κεμπαπτζίδικο της Ελλάδας και μπορεί δίκαια να υπερηφανεύεται ότι φτιάχνει ένα από τα καλύτερα κεμπάπ της πόλης. Άνοιξε το 1924 από τον Ισαάκ Μερακλίδη, έναν Αρμένη από τα Άδανα, που έφερε μαζί του τη μαεστρία του αυθεντικού κεμπάπ.
Το μυστικό του; Πρόβειο κρέας, πίτα και ντομάτα, όλα ψημένα στα κάρβουνα, όπως το συνήθιζαν στη Μικρά Ασία.
Το Αιγυπτιακόν / Πέτρου Ράλλη 168, Νίκαια
Κεμπαπτζίδικον το Γνήσιον, Βούλα
Αρώματα και γεύσεις Ανατολής στη Βούλα φέρνει το Κεμπαπτζίδικον το Γνήσιον, στέκι των καλοφαγάδων των Νοτίων Προαστίων και όχι μόνο. Ως έμπνευση ενός ζευγαριού με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, το Γνήσιον προσφέρει πολίτικες συνταγές με μακρά παράδοση.
Το κεμπάπ του είναι ζουμερό και νόστιμο, και δεν θέλει περιττά πράγματα: μόνο με ντομάτα και κρεμμύδι. Θα βρείτε επίσης ελαφρύ κεμπάπ κοτόπουλο, γευστικό κασερλί και Άδανα κεμπάπ, αλλά το best seller του μαγαζιού είναι το γιαουρτλού κεμπάπ, με κόκκινη σάλτσα και γιαούρτι.
Κεμπαπτζίδικον το Γνήσιον / Λεωφ. Βασιλέως Παύλου 82, Βούλα
Μπαρμπαλέξης, Νέα Χαλκηδόνα
Μια οικογένεια από την Αντιόχεια έφερε στις βαλίτσες της την παράδοση του τραπεζιού της και άνοιξε στη Νέα Χαλκηδόνα ένα μαγαζί στο οποίο ήθελε να μοιραστεί ένα κομμάτι της. Όταν ο καιρός είναι καλός, ο κήπος ανοίγει και τα τραπέζια στρώνονται κάτω από βουκαμβίλιες.
Το κεμπάπ του Μπαρμπαλέξη είναι γευστικό και σπεσιαλιτέ του αποτελεί το γιαουρτλού με το γιαούρτι χρειάζεται και την μυρωδάτη σάλτσα.
Μπαρμπαλέξης / Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα
Αραράτ, Νίκαια
Στη Νίκαια, το Αραράτ σερβίρει ένα από τα πιο μερακλίδικα κεμπάπ της Αθήνας. Ζουμερό και νόστιμο, φτιάχνεται από μοσχαρίσιο και πρόβειο κιμά.
Το απολαμβάνεις σε μερίδα ή τυλιχτό, καλύτερα στα λιγοστά τραπεζάκια που βγάζει το μαγαζί στο πεζοδρόμιο, συνοδεία μιας παγωμένης μπίρας. Δεν είναι τυχαίο που για αυτό το κεμπάπ στήνονται ουρές και φτάνει κόσμος μέχρι τη Νίκαια.
Αραράτ / Σμύρνης 57, Νίκαια
Πρόεδρος, Γλυφάδα (και σε πολλά ακόμη σημεία στην Αθήνα)
Ένα από τα πιο κλασικά κεμπαπτζίδικα της Αττικής είναι ο Πρόεδρος. Από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε για την ποιότητά του και τις ωραίες γεύσεις του. Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το κεμπάπ του, νόστιμο και καθόλου βαρύ. Προσφέρεται, επίσης, με κοτόπουλο, μια πιο ελαφριά επιλογή αλλά και σε κασερλί, σκέτη λιχουδιά.
Κι ενώ τον Πρόεδρο τον βρίσκεις πια σχεδόν παντού, αγαπημένο μας στέκι παραμένει το κατάστημα της Γλυφάδας, που έχει και υπέροχη αυλή.
Ο Πρόεδρος στα νότια προάστια:
Γλυφάδα: Σάββα Λαζαρίδη 75
Άλιμος: Λεωφόρος Καλαμακίου 26 & Θεμιστοκλέους
Ηλιούπολη: Πλατεία 25ης Μαρτίου
Μοσχάτο: Κανάρη 82