Στο Hoocut της Νέας Σμύρνης για σουβλάκι με προβατίνα αλλά και… καλαμαράκια
Αφιέρωμα ΣουβλάκιΜπορεί ένα σουβλάκι να γίνει gourmet; Και αν μπορεί, πρέπει ή μήπως έτσι χάνει την ουσία του; Με αυτές τις απορίες να με βασανίζουν αποφάσισα να δοκιμάσω τα σουβλάκια που επαναπροσδιόρισαν το αγαπημένο, ελληνικό street food, στη νότια διεύθυνσή τους -στο Hoocut της Νέας Σμύρνης.
- 22/10/2022
- Κείμενο: Μάρω Σενετάκη
Το Hoocut ξεκίνησε το 2018 στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, από την ομάδα του εστιατορίου Cookoovaya, με στόχο να επαναπροσδιορίσουν το σουβλάκι και να του δώσουν μια πιο προσεγμένη και περιποιημένη εκδοχή. Ουσιαστικά, ήθελαν να αποδείξουν ότι το σουβλάκι μπορεί να είναι ένα απόλυτα θρεπτικό, ισορροπημένο και πλήρες γεύμα. Τι σημαίνει αυτό; Ποιοτικότατα κρέατα, χειροποίητες πίτες που ετοιμάζονται και ψήνονται στο χώρο του καταστήματος και συνδυασμοί υλικών που ξεφεύγουν από τις κλασικές επιλογές που έχουμε να συνηθίσει να βρίσκουμε σε ένα σουβλατζίδικο.
Τέσσερα χρόνια μετά, το Hoocut απέκτησε μία ακόμη διεύθυνση, στα νότια αυτή τη φορά και συγκεκριμένα λίγα μόλις μέτρα από την πλατεία της Νέας Σμύρνης -ένα από τα πιο «ζωντανά» μέρη των νοτίων προαστίων. Το opening έγινε εντός του καλοκαιριού και πρόσφατα, βρεθήκαμε και εμείς στα τραπεζάκια του, για να δοκιμάσουμε τις ξεχωριστές σπεσιαλιτέ του.
Για αρχή να σου πω ότι η φάση εδώ είναι self service. Θα δεις τον κατάλογο, θα πάθεις ένα πρώτο σοκ αν δεν πας υποψιασμένος (θα σου εξηγήσω παρακάτω γιατί) και αφού επιλέξεις τι θες θα σου δώσουν ένα buzzer που θα χτυπήσει όταν η παραγγελία σου είναι έτοιμη. Όσο για τον χώρο, εκτός από τα κόκκινα τραπεζάκια -σήμα κατατεθέν και του πρώτου καταστήματος-, βασικός πρωταγωνιστής είναι η ανοιχτή κουζίνα με το τεράστιο θερμαινόμενο τραπέζι, ακριβώς στο κέντρο της, που αποκαλύπτει όλη τη διαδικασία παρασκευής του φαγητού, από την διαχείριση της πρώτης ύλης και τις κοπές, μέχρι το ψήσιμο του κρέατος.
Περνώντας στο φαγητό τώρα, στο Hoocut βρίσκεις τυλιχτά που εκτός από το κλασικό χοιρινό και κοτόπουλο, γίνονται επίσης με βοδινό κρέας ή μπιφτέκι, προβατίνα, λουκάνικο μαύρου χοίρου, αλλά και με καλαμάρι ή ντολμαδάκια. Εντάξει, μην μου πεις ότι δεν σου εξάπτει την περιέργεια. Εμάς πάντως, μας κίνησαν το ενδιαφέρον γι’ αυτό και δοκιμάσαμε τρία διαφορετικά, για να έχουμε καλύτερη εικόνα.
Η αρχή έγινε με σουβλάκι με λουκάνικο μαύρου χοίρου, με πικάντικη σάλτσα, τζατζίκι, μουστάρδα, ντομάτα, κρεμμύδι και λάχανο. Σαν υβρίδιο σουβλακιού και hot dog σκέψου, θα σου αρέσει αν αγαπάς τα πικάντικα, αφού αφήνει μια ευχάριστη κάψα ο συνδυασμός της σάλτσας με το τζατζίκι. Σειρά είχε αυτό που όπως καταλαβαίνω πρέπει να θεωρείται «ναυαρχίδα» στο μενού, αφού το ζήτησαν και όσοι στέκονταν δίπλα μας όσο παραγγέλναμε, το σουβλάκι προβατίνα. Δοκιμάζοντάς το, καταλαβαίνω γιατί, αφού το κρέας ήταν τρυφερό (σημαντικό όταν μιλάμε για προβατίνα) και αρκετά γευστικό. Η τριλογία ολοκληρώθηκε με μία από τις vegetarian επιλογές του μενού, το σουβλάκι με καλαμαράκια. Εδώ τη θέση του τζατζικιού έχει πάρει η ταραμοσαλάτα, ενώ το τυλιχτό ολοκληρώνεται με πικάντικη σάλτσα, ντομάτα, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο. Αν δεν θέλεις να φας κρέας, τότε σίγουρα αξίζει να του δώσεις μια ευκαιρία.
Βέβαια, επειδή δεν μπορούσαμε να μείνουμε μόνο στα σουβλάκια, συμπληρώσαμε το γεύμα με μία από τις special επιλογές του καταλόγου, που είναι πατάτες τηγανητές με topings που βρίσκεις και στα τυλιχτά. Εδώ λοιπόν, ήταν η σειρά του βοδινού κρέατος.
Σαν να λέμε μερίδα, με μπόλικες τραγανές, τηγανητές πατάτες και κρέας, που συνδυάζουν με διάφορες σάλτσες (πικάντικη, καυτερή, γιαουρτιού και BBQ), αλλά και κρεμμύδι, ραπανάκια και κόλιανδρο. Συμβουλή μου, επειδή η μερίδα είναι αρκετά μεγάλη ή θα πάρεις μόνο αυτό ή θα το ζητήσεις για τη μέση αν είσαστε μεγάλη παρέα.
Σημείωσε ότι σε λίγες μέρες, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το Hoocut αναμένεται να αποκτήσει ακόμη μία διεύθυνση, αυτή τη φορά στο Περιστέρι, στην οδό Καραθεοδωρή και Σοφοκλέους.