Τα επτά πράγματα που πρέπει να δοκιμάσεις στο Biftekakia & Souvlakia Γλυφάδας
Ζουμερά, λαχταριστά και πεντανόστιμα πιάτα στο καινούργιο grill house στα νότια προάστια μιας αλυσίδας που έχει ήδη τρία επιτυχημένα 'βόρεια' αδελφάκια (σε Κηφισιά, Δροσιά και Ψυχικό).
- 28/12/2018
- Κείμενο: Δημήτρης Κουπριτζιώτης
Το σουβλάκι είναι το ελληνικό street food. Όμως η κουλτούρα που το περιτριγυρίζει είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο επιβλητική από το ίδιο το σουβλάκι. Πιάτα κρεατικών, πλούσια ορεκτικά, σαλάτες και πάνω από όλα τα τυλιχτά.
Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα δοκιμάσαμε στο Biftekakia & Souvlakia στην Γλυφάδα το οποίο ήρθε στα νότια για να προσφέρει αγνή, παρθένα και πεντανόστιμη κρεατοφαγία.
Όλα όμως ξεκίνησαν για τα Biftekakia & Souvlakia από την Κηφισιά, όταν η αγάπη για φαγητό απλό (αλλά όχι πρόχειρο) και οικονομικό (αλλά όχι «φτηνό») οδήγησε σε έναν χώρο όμορφο και φιλόξενο. Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια και -με ενδιάμεσους σταθμούς το Ψυχικό και την Δροσιά- τελικά έφτασαν πριν από μερικούς μήνες και στα νότια για να μας μεταδώσουν την αγάπη τους για το φαγητό.Τι, όμως, είναι αυτό που φέρνουν τελικά στο ‘νότιο’ τραπέζι μας; Ποιο κομμάτι του παζλ έρχονται, τελικά, να συμπληρώσουν;
Η αποστολή μου ήταν απλή και ξεκάθαρη. Έπρεπε να δοκιμάσω τα viral πιάτα του Biftekakia &Souvlakia και να βγάλω ετυμηγορία. Κάθισα σε ένα τραπέζι από τα πολλά που διαθέτει (ναι, το μαγαζί έχει άπλα, δεν αισθάνεσαι ποτέ στριμωγμένος με τον δίπλα)και άνοιξα τον κατάλογο. Μέχρι να αποφασίσω κοιτούσα τον χώρο και αυτό που παρατήρησα είναι ότι σε αυτό το μαγαζί πρωταγωνιστής είναι το φαγητό ακόμα και σε αυτό. Απλές γραμμές, λιτή διακόσμηση και μια ανοιχτή κουζίνα-grill όπου όλα τα μαγικά συμβαίνουν εκεί.
Τελικά αποφάσισα και το ευγενέστατο προσωπικό λίγα λεπτά μετά άρχισε να μου φέρνει μπροστά μου τα πιάτα. Πρώτα ήρθε η σαλάτα σπανάκι-ρόκα με ψητά μανιτάρια & σως μπαλσάμικο και τα πιτάκια με αλάτι & ρίγανη. Η σαλάτα είχε την σωστή ποσότητα dressing ενώ τα πιτάκια ήταν όπως ακριβώς πρέπει. Αλάδωτα και σωστά ψημένα, ήθελα να τα φάω όλα. Συγκρατήθηκα, όμως, ξέροντας τι ακολουθεί.
Στην συνέχεια προσγειώθηκαν μπροστά μου σε χρόνο dt ο γύρος χοιρινός, μαζί με το κοτόπουλο σχάρας. Ένας γύρος ζουμερός, ψιλοκομμένος όπως του πρέπει και δίπλα η σως γιαουρτιού να δίνει τον δικό της τόνο φρεσκάδας. Όσον αφορά το κοτόπουλο σχάρας, ήταν μια αποθέωση αφού και δεν είχε στεγνώσει στο ψήσιμο και το ντρέσινγκ μουστάρδας του έδινε την σπιρτάδα που χρειάζεται το θέμα.
Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν οι τηγανητές του πατάτες οι οποίες ήταν χρυσαφένιες και γεμάτες νοστιμάδα. Τις ίδιες τηγανητές πατάτες βρήκα ξαπλωμένες δίπλα και στην χοιρινή μπριζόλα «Τomahawk». 600 γραμμάρια ατόφιου, αγνού και πεντανόστιμου κρέατος.
Δίπλα του τα χοιρινά μπριζολάκια ένιωθαν λίγο μειονεκτικά αλλά, πίστεψέ με, η γεύση τους σε έκανε να θες να τα αρπάξεις με τα χέρια σου και να βγάλεις πρωτόγονα αισθήματα στην επιφάνεια.
Όλα αυτά όμως σταμάτησαν να έχουν σημασία όταν στο τραπέζι έφτασε από το ευγενέστατο προσωπικό το συκώτι μοσχαρίσιο. Αγνό, καθαρό κομμάτι με μόνος του συντρόφους λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι και άνθος αλατιού από πάνω. Η γεύση του θεσπέσια, το ψήσιμό του τέλειο. Είναι από τα πιάτα που επιβάλλεται να πάρεις στο Biftekakia & Souvlakia.
Και τώρα που είπαμε για σουβλάκια, είχα μεγάλη περιέργεια να δοκιμάσω και ένα τυλιχτό, αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν άντεχα άλλο. Όμως όπως έβλεπα τριγύρω μου, αρκετοί το προτιμούσαν και ήταν ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο. Και αν λάβουμε σαν κριτήριο την αντίδραση στην πρώτη μπουκιά, τότε πρέπει να είναι και πολύ νόστιμο όπως άλλωστε κάθε πιάτο που δοκιμάσαμε. Οι άνθρωποι στο Biftekakia & Souvlakia βάζουν σε κάθε πιάτο μεράκι και αυτό φαίνεται στην νοστιμιά.
Άλλωστε τα πάντα φτιάχνονται στην σχάρα και αν δεν αγαπάς το κάρβουνο τότε το ψήσιμο δεν θα είναι ποτέ πετυχημένο. Και εδώ το ψήσιμο και το κρέας το αγαπάνε πολύ. Αν το λατρεύεις και εσύ τότε βρήκες μια ακόμη καλή στάση στα νότια.
Biftekakia & Souvlakia, Φοίβης 17, Γλυφάδα